Valinin haftasonunu kuşlara ayırıyor   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 04-04-2012 (09:59)   Son Mesaj: 04-04-2012 (09:59)    Cevap: 0    Gösterim: 372  

    04-04-2012

    Valinin haftasonunu kuşlara ayırıyor

    Valinin haftasonunu kuşlara ayırıyor
    Valinin haftasonunu kuşlara ayırıyor

    Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, haftasonlarını eşi ve çocuğuyla kuş türlerini gözetleyerek geçiriyor.

    Abdulah Biçer'in haberi

    Vali Aksoy, Kızılırmak Deltası'nda, kuş sayımı sırasında yeni türler belirlendiğini açıkladı Aksoy, Hafta sonları mesaisini Türkiye"nin en önemli sulak alan ve kuş türlerinin bulunduğu Kızılırmak deltasındaki kuş gözlem evinde eşi Hülya ve oğlu Mehmet Aksoy ile kuşları teleskopla izliyorlar. Vali Aksoy, Kızılırmak Deltası"ndaki kuş sayımı, 19 Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezince yürütüldüğünü.

    Belirterek, 7 yıl süren çalışmalar, sonucunda su kuşlarının popülasyonu açısından oldukça önemli. Sayımlar, yapıldığını söyledi, Aksoy," Mevsimsel hareketliliğin en az olduğu Ocak ve Şubat dönemlerinde yapıldı. Kuşlar daha çok kıyı alanlarını tercih ediyorlar. O nedenle Kızılırmak Deltası, Yeşilırmak Deltası kıyıları Samsun sayımlarında önemli sayımlardı ve aslında çok nadir görülen baz yıllarda hiç görülmeyen türleri tespit edildi' dedi.

    Vali Aksoy, "Samsun çevresindeki sulak alanlarda, 61 türden, yaklaşık 155 bin su kuşu sayıldı. Sayımlar sırasında daha önce az görülen karabaş patka, kara ördek, kadife ördek türlerinin de, yörede geniş ölçüde konakladığı tespit edildi. Samsun'un Bafra ve 19 Mayıs ilçesi sınırları içinde bulunan Kızılırmak Kuş Cenneti, Karadeniz sahilinde doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük ve önemli sulak alan. Kuş gözlemevi ve gözetleme kulelerine sahip, aynı zamanda Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile korunuyor, aynı zamanda Yaban Hayatı Koruma Sahası ve Önemli Doğa konumunda olduğuna dikkat çekti.Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 340 kuş türünü barındırıyor.Bu türlerin 140'ı üremelerini burada gerçekleştiriyor.Türkiye"de nesli tükenme tehlikesi altında olan 24 kuş türünden 15'i alanda yaşıyor.56 bin hektar genişliğindeki deltanın yüzde 80'i sit alanı kapsamında değerlendiriliyor.22 bin hektarlık bölüm ise Nisan 1998'de yapılan anlaşmayla Ramsar Alanı (koruma altına alınmış) kabul ediliyor' sözlerini de ekledi.




    Valinin haftasonunu kuşlara ayırıyor Yorumları