CHP´li Özel, sahte ilaç sektörünü sordu   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 04-02-2012 (12:56)   Son Mesaj: 04-02-2012 (12:56)    Cevap: 0    Gösterim: 357  

    04-02-2012

    CHP´li Özel, sahte ilaç sektörünü sordu

    CHP´li Özel, sahte ilaç sektörünü sordu
    CHP´li Özel, sahte ilaç sektörünü sordu

    CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a "Türkiye'de merdiven altı olarak üretilen sahte ilaç sektörünün boyutlarını" sordu.

    TBMM Başkanlığı'na yazılı bir soru önergesi veren Özel, geçtiğimiz hafta sonu basına yansıyan sahte ilaç olayını hatırlatarak, "Türkiye"deki merdiven altı olarak üretilen sahte ilaç sektörünün boyutunu gözler önüne sermiştir. Sahtesi üretilen kanser ilacı Avastin"in İstanbul"dan Mısırlı ve Suriyeli aracılarla İsviçre, Danimarka, İngiltere ve ABD"ye satıldığı ve binlerce kanser hastasının içinde tuz ve nişasta olan bu ilaçları kullandığı bilinmektedir" dedi.

    Özel şöyle devam etti:

    "Şubat ayında ABD Gıda ve İlaç Kurumu"nun (FDA) kanser ilacı Avanstin"in sahte olduğunu tespit etmesi ile başlayan süreç, ülkemizde de Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama ile gözlerin Türkiye"ye çevrilmesine sebep olmuş ve olayın açığa çıkmasına yol açmıştır. Emniyet Müdürlüğü"nün aynı zaman diliminde İstanbul"da yaptığı baskınlarda Avastin"in Türkiye"deki satış ismi olan Altuzan markası ile onlarca kutu sahte ilaç bulunmuş ve konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştır."

    Roche firmasına ait olan ve Türkiye"de Altuzan ismi ile satışa sunulan Avastin kanser ilacını Türkiye"de kaç hasta kullandığını Bakan Akdağ'a soran Özel, şu konularda bilgi istedi:

    "Ülkemizdeki hastalardan da bahsi geçen bu sahte ilacı kullandığına yönelik Bakanlığınıza herhangi bir başvuru yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu başvuruların sayısı kaçtır? Rosche ve Genentech firmaları tarafından geliştirilen Altuzan kanser ilacının 100 miligramlık olanı 714,07 TL, 400 miligramı ise 2 bin 839 TL"dir. Yapılan bir araştırmaya göre Altuzan ismi ile satılan bu ilacın bazı internet sitelerinde normal satış fiyatının neredeyse yarısı kadar bir fiyatla satıldığı görülmüştür. Bakanlığınızın bu ilacın internet sitesi üzerinden satışına yönelik iddialar gündeme gelmeden önce bilgisi bulunuyor muydu?

    Bakanlığınız, internet üzerinden satışı yapılan sahte ilaçlara ilişkin bugüne kadar hangi önlemleri almıştır?Bakanlığınızın bahsi geçen sahte ilacın dağıtımını yapan şirket hakkında bilgisi var mıdır, varsa Türkiye"deki bu sahte ilacın dağıtımını yapan şirket hangisidir? İlaçların sahtesini gerçeğinden ayırt etmek için Bakanlığınızın hastalarımızı bilinçlendirmeye yönelik herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?"




    CHP´li Özel, sahte ilaç sektörünü sordu Yorumları