Mart ayına 4+4+4 damgasını vurdu   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 04-02-2012 (12:57)   Son Mesaj: 04-02-2012 (12:57)    Cevap: 0    Gösterim: 360  

    04-02-2012

    Mart ayına 4+4+4 damgasını vurdu

    Mart ayına 4+4+4 damgasını vurdu
    Mart ayına 4+4+4 damgasını vurdu

    Medya Takip Merkezi (MTM) tarafından hazırlanan siyaset gündemi raporuna göre, Mart ayı'na 4+4+4 yasa teklifi damgasını vurdu.

    Medya Takip Merkezi (MTM) tarafından hazırlanan siyaset gündemi raporuna göre, Mart ayı boyunca öne çıkan konular arasında, 4+4+4 Kesintili Eğitimi Yasası, gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener"in serbest bırakılması, Sivas davasının zaman aşımına uğraması, Afganistan"da 12, Şırnak"ta 5 askerin şehit olmaları yer aldı.

    MTM"nin raporuna göre, zorunlu eğitimi 4+4+4 modeliyle kesintili olarak 12 yıla çıkartan yasa teklifi, Mart gündemine damga vurdu. Kanun teklifinin, Meclis Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonu"ndaki görüşmelerinde milletvekilleri arasında çıkan kavga, partiler arasında söz düellosuna dönüştü. Yasa teklifini protesto etmek için CHP"nin Tandoğan Meydanı"nda yaptığı grup toplantısı, 30 bin kişinin katılımıyla bir mitinge dönüştü. Pek çok sendikanın da karşı çıktığı 4+4+4 yasa teklifinde ayrıca, ortaokul ve liselerde Kur'an-ı Kerim ve Hz. Muhammed"in hayatının, isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulmasına dair bir değişiklik de yapıldı. Meclis"te 295 oyla kabul edilerek yasalaşan eğitimde 4+4+4 modeli, ay boyunca bin 136 haber ve yazıya konu edildi.

    -AHMET ŞIK VE NEDİM ŞENER 375 GÜN SONRA SERBEST-

    Ergenekon davası kapsamındaki Oda TV soruşturmasında tutuklu bulunan gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener"in tahliye edilmeleri, gündemde yer alan bir diğer konu oldu. Tutukluluklarının 375. gününde serbest bırakılan gazeteciler, batı medyasından da ilgi gördü. Avrupa Parlamentosu"nda (AP), Türkiye"deki gazetecilere yönelik davaları izlemek için kurulan "Ad Hoc Delegasyonu" ve AP Liberal Grubu tarafından Brüksel"e davet edilen Ahmet Şık, ay genelinde 6 bin 391 haberde yer bulurken, Nedim Şener ise 6 bin 472 haber ve yazı ile medyada yer aldı.

    -ZAMAN AŞIMI KARARI TARTIŞMA YARATTI-

    Ay boyunca, öne çıkan konulardan biri de Sivas davasının zaman aşımına uğraması oldu. Pek çok siyasi ve sivil çevreler tarafından tepkilere yol açan zaman aşımı kararı için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de olayın tam aydınlatılması gerektiği yönünde görüşlerini bildirdi. Buna karşın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise bu yorumlara karşı çıkarak, davadaki zaman aşımı kararının sadece 5 sanık için verildiğini belirtti.

    -17 ASKER ŞEHİT OLDU-

    NATO"nun Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) Harekatı kapsamında Afganistan'da görev yapan 12 Türk askeri helikopter kazasında şehit oldu. Kaza nedeniyle Başbakan Erdoğan Almanya gezisini iptal ederken, şehit cenazelerine katılım için siyasi partiler de grup toplantılarını erteledi. Mart ayında, bir şehit haberi de Şırnak"tan geldi. Şırnak"ın Cudi Dağı"nda düzenlenen bir operasyonda 5 askerin şehit oldu. Şehit haberleri, Mart ayı boyunca 70 bin 690 kez basında yer aldı.

    -MART"TA HABERDE EN FAZLA YER ALAN SİYASİ PARTİ AKP-

    AKP"nin, Mart ayı boyunca haberlerde en fazla yer alan siyasi parti AKP olduğu belirtilen raporda, "Haberlerinde yüzde 60 oranında artış gözlenen parti en fazla, 4+4+4 kesintili eğitim modeli teklifi ile gündeme geldi. KCK"yı AKP"nin kurduğu yönündeki iddialar ile de bolca haberde yer bulan parti, ay boyunca 117 bin 609 haber ile aynı zamanda Mart ayının genel listede en çok konuşulan konusu oldu" denildi.

    Yeni eğitim modeline karşı çıkan CHP de 83 bin 238 haberle en çok konuşulan ikinci parti oldu. Partinin yansıma bulduğu haberler içerisinde, Tandoğan Meydanı"nda yapılan grup toplantısının yanı sıra, 4+4+4 kesintili eğitim teklifine karşı 1+8+4 formülünü geliştirmeleri, parti içi yeni tüzüğün yürürlüğe girmesi ve CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey"in ABD Dışişleri Bakanlığı"nca "2012 Uluslararası Cesur Kadınlar" ödülünü Michelle Obama"dan alması yer aldı.

    Mart"ta Başbakan Erdoğan 84 bin 907 haberde yer alırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 23 bin 463 habere konu oldu.

    -AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ-

    Raporda, ayın diğer dikkat çeken gelişmeleri de şöyle sıralandı:

    "-AB Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış, İngiltere kraliyet tahtının birinci sıradaki varisi Galler Prensi Charles'ın, Uluslararası Sürdürebilirlik Birimi toplantısı dolayısıyla verdiği resepsiyon ve akşam yemeğine katıldı.

    -CHP'nin 16. Olağanüstü Kurultayı'nda kabul edilen yeni tüzüğü yürürlüğe girdi.

    -Bosna-Hersek'in en çok satan gazetelerinden Dnevni Avaz, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu, ülkenin sorunlarının çözümü için gösterdiği çabadan dolayı "yılın kişisi" seçti.

    -Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve şu anki Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, 5-7 Mart 2003'te seminer adı altında darbe planı yapıldığı iddia edilen 1"inci Ordu Plan Semineri'ne ilişkin düzenlenen gözlemci raporunda imzaları olması nedeniyle, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan seminerin yapılacağı 1'inci Ordu Komutanlığı'na Ocak 2003'te gönderilen mesaj formunda imzası yer aldığı için mahkemede tanık olarak ifade verdi.

    -Rusya"da yapılan seçimler sonucunda, Vladimir Putin üçüncü kez devlet başkanı seçildi.

    -Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tunus"a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

    -28 Şubat soruşturmasını yürüten Ankara Özel Yetkili Savcılığı, o süreçte milletvekilliği düşürülen ve Türk vatandaşlığı kaybettirilen eski Fazilet Partisi (FP) İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'yı, "müşteki (şikayetçi) tanık" sıfatıyla ifadeye çağırdı.

    -"Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Tasarı" Kadınlar Günü"nde oybirliğiyle yasalaştı.

    -Esenyurt'ta Ece İnşaat"ın sahibi olduğu şantiyede inşaat işçilerinin kaldığı çadırlarda çıkan yangın sonucu 11 inşaat işçisi hayatını kaybetti. İşçilerin, hayatlarını kaybettikleri gün sigortalandıkları kaydedildi.

    -Balyoz davası kapsamında eski Genelkurmay 2'nci Başkanı emekli orgeneral Ergin Saygun tutuklandı.

    -Suriye'deki olayları izlemek ve belgesel çekmek için ülkeye giriş yapan Gerçek Hayat Dergisi Ortadoğu Temsilcisi ve Milat Gazetesi yazarı Adem Özköse ile kameraman Hamit Coşkun'dan haber alınamadığı bildirildi.

    -Nevruz kutlamaları, belirlenen tarihten önce yapılmak istenince İstanbul ve Diyarbakır"da çeşitli olaylar çıktı.

    -Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği görevinden çekilerek ülkeye döndü."




    Mart ayına 4+4+4 damgasını vurdu Yorumları