30 bin hakim ve savcıya ihtiyaç var   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 03-31-2012 (19:57)   Son Mesaj: 03-31-2012 (19:57)    Cevap: 0    Gösterim: 416  

    03-31-2012

    30 bin hakim ve savcıya ihtiyaç var

    30 bin hakim ve savcıya ihtiyaç var
    30 bin hakim ve savcıya ihtiyaç var

    Denizli Barosu Başkanı Avukat Müjdat İlhan, Türkiye’de acilen 30 bin hâkim ve savcı ile 60 bin zabıt kâtibi ve memura ihtiyaç olduğunu söyledi.

    Basın İlan Kurumu (BİK) Denizli Şube Müdürlüğü'nün düzenlediği 'Cumartesi Buluşmaları' toplantısı Denizli Barosu Sosyal Tesisleri"nde yapıldı.

    Toplantıya BİK Denizli Şube Müdürü Halit Peltek, Denizli Baro Yönetim Kurulu Üyeleri, Baro Başkanı İlhan ve gazeteciler katıldı. Baro Başkanı İlhan, Türk adalet sistemindeki sıkıntılar hakkında ve barolarının çalışmaları hakkında bilgi sundu. Yeni Denizli Adliye binasının 2004 yılında açılmasına rağmen kısa sürede yeni bir binaya daha ihtiyaç duyulduğunu ifade eden İlhan, "Yeni adliye binasının temeli atılmasını bekliyoruz. Devasa bina yapmakla iş bitmiyor. Devasa adliye saraylarının içinde sadece bir hâkimimize yılda ortalama üç bin dosya düşüyor. Nasıl bu yargıçtan üç bin dosyadan sağlıklı bir karar vermesini bekleyebiliriz. Yargıyı hızlandırmak için yapılan bazı çalışmalar tam tersi yavaşlatılmasına sebep oluyor. Kanun çıkarken uygulamacılardan görüş alınmalıdır. Bunlar barolardır." dedi.

    Avrupa Birliği standartlarına ulaşabilmek için Adalet Bakanlığı"ndan edindikleri bilgiye göre acil 30 bin hâkim ve savcıya ihtiyacın olduğunu vurgulayan İlhan, "Bu kadar hâkim savcı alsak bile bir anda AB standartlarına ulaşamayacağız. Bunun yanı sıra 60 bin tane kâtip ve memura ihtiyaç var. Ancak bunlar bir anda olacak şeyler değil. Kalifiyeli personel yok." diye konuştu.

    Yargı hizmetlerinin Türkiye"deki kadar pahalı olduğu dünyada başka bir ülke olmadığını iddia eden İlhan, "Bizde alınan harçlar oran olarak çok yüksek. Bu yetmezmiş gibi Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ile masraf ve diğer harcamalar peşin avans niteliğinde hükme bağlandı. Aile hukukuyla ilgili bir davada 310 lira ile 630 lira arasında yargılama gideri avansı isteniyor. İşinden ücretini alamadığı için ayrılan bir işçi kıdem ve ihbar tazminatı almak adına işverenine dava açmak istediğinde 930 liraya kadar varan avans yatırmak zorunda kalıyor." şeklinde konuştu.

    Müjdat İlhan, hukuki sistemine 'Hukuk Sigortası' getirilmesi halinde bir çok problemin çözümüne katkıda bulunacağını sözlerine ekledi. İlhan"ın konuşmasının ardından gazeteciler, kendi aralarında mesleki problemlerini görüştü.




    30 bin hakim ve savcıya ihtiyaç var Yorumları