PKK´ya 200 milyon dolarlık takip   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 03-30-2012 (12:54)   Son Mesaj: 03-30-2012 (12:54)    Cevap: 0    Gösterim: 350  

    03-30-2012

    PKK´ya 200 milyon dolarlık takip

    PKK´ya 200 milyon dolarlık takip
    PKK´ya 200 milyon dolarlık takip

    Terörle mücadelede örgütün finans bağlantıları mercek altına alındı. Türkiye, Kuzey Irak ve Avrupa üçgeninde 200 milyon doların üzerinde bir kaynak girişi tespit edildi.

    Ercan Baysal'ın haberi

    Van, Hakkari, Mardin ve Şırnak illerinden temiz sicile sahip kuryeler aracılığı ile önemli miktarda para girişinin tespit edildiği belirtiliyor. Türkiye, Kuzey Irak ve Avrupa üçgeninde 200 milyon doların üzerinde bir kaynak girişi tespit edildi.

    Kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede uluslararası adımlar atan Türkiye son dönemde önemli bağlantılara ulaştı. Henüz netleşmeyen rakamlara göre Türkiye, Kuzey Irak ve Avrupa üçgeninde 200 milyon doların üzerinde bir kaynak girişi tespit edildi. Güvenlik güçleri ile Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) gizli yürüttüğü operasyonlar kapsamında bu kaynağın PKK'ya gittiğine yönelik kuvvetli şüpheler somut delillerle kanıtlanıyor. Ekonomi yönetiminden edinilen bilgilere göre Emniyet Genel Müdürlüğü, MASAK, Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Adalet Bakanlığı'nın konuya ilişkin çalışması sürüyor.

    Avrupa'dan örgüte her yıl aktarılan 20 milyon Euro'luk kaynağın delillendirildiğini ifade eden üst düzey bir yetkili, bu rakamın Türkiye'den Avrupa'ya aktarılan ve oradan Kuzey Irak'a gönderilen para ile birlikte 200 milyon doları aştığını söyledi. Van, Hakkari, Mardin ve Şırnak illerinden kuryeler aracılığı ile önemli miktarda para girişinin tespit edildiğini aktaran aynı yetkili, "PKK'nın tüm finans trafiğini ortaya çıkarmak amacıyla yeni bir çalışma daha başlatıldı. İlk incelemelerde ciddi bilgi ve belgelere ulaştık. Avrupa'nın farklı ülkelerinden bağış ve yardımlar adı altında yapılan para transferinin yanı sıra farklı isimlere bankacılık sektörü aracılığıyla gönderilen kaynağı araştırıyoruz. Temiz sicile sahip kişilerin üzerine para göndermeye gayret ediyorlar. Yakında bunu da somut delillerle kanıtlayacağız." dedi.

    Terörün finansmanına yönelik Emniyet Genel Müdürlüğü'nden elde edilen bilgilere göre etkin mücadele için büyük şehirler de haraç toplayanların yanı sıra teröre bulaşan şirket ve belediyelerin de hesapları kontrolden geçirilecek. Üzerinde herhangi bir gayrimenkulü veya şirketi olmayanların üzerine yüklü miktarda para transferleri sıkı takip edilecek. Türkiye-Avrupa, Avrupa-Kuzey Irak arasındaki para gönderimlerinin yanı sıra Suriye-Irak-İran üçgenini de mercek altına aldıklarını belirten üst düzey bir yetkili, "Sınırlarda da malî kaynağın tespitine ilişkin ciddi hareketlilik var. Özellikle sınır ticareti yapanlardan ciddi miktarda haraç alıyor terör örgütü. Bizim yaptığımız çalışmalar bu kaynakları kurutmaya yönelik. Öncelikli olarak bankacılık sektörü üzerinden gönderilen para miktarını en aza indirmeyi hedefliyoruz. Sonrasında kurye ile para taşımacılığını önlemeye yönelik yeni bir adım daha atılacak." değerlendirmesinde bulundu.

    Dünya genelinde terörle ilgili olarak 1,5 trilyon dolarlık kirli ekonomi olduğuna dikkat çeken bir başka ekonomi yetkilisi ise Türkiye'de on milyonlarca dolarla telaffuz edilen rakamların gerçekte milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti. Avrupa'dan yeterli miktarda destek alınamadığını kaydederek, somut delil şartı sebebiyle mücadelenin yargı ayağının da yavaş işlediğini ifade etti. Öte yandan hem yurtiçi hem de yurtdışındaki tüm para transferleri mercek altına alınırken, gerekli hassasiyeti göstermeyen, kimlik kontrolünü eksik yapan bankalara ise uyarı yapılacak. Üzerinde herhangi bir gayrimenkulü veya şirketi olmayanların üzerine yüklü miktarda para transferleri sıkı takip edilecek.

    ZAMAN




    PKK´ya 200 milyon dolarlık takip Yorumları