Veysel Güney´in mezarı 31 yıldır boş   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 03-30-2012 (10:58)   Son Mesaj: 03-30-2012 (10:58)    Cevap: 0    Gösterim: 412  

    03-30-2012

    Veysel Güney´in mezarı 31 yıldır boş

    Veysel Güney´in mezarı 31 yıldır boş
    Veysel Güney´in mezarı 31 yıldır boş

    12 Eylül'de bir teğmeni öldürdüğü iddiasıyla idam edilen Veysel Güney'in cenazesi 31 yıldır teslim edilmedi. Ailenin Güney’in “Mezarımı yol kenarına kazın” vasiyetine uyarak hazırladığı mezar 31 yıldır boş.

    Serbest Özden'in haberi

    Müdahillik başvurusunda bulunan aile 4 Nisan"daki duruşmayı iple çekiyor. 12 Eylül darbesi 4 Nisan"da yargı karşısına çıkacak. Türkiye ve Avrupa"nın çeşitli ülkelerinden müdahillik talebinde bulunan mağdurlar arasında yaşı büyültülerek asılan Erdal Eren"in yakınları, oğlu faili meçhul cinayete kurban giden Berfo ana gibi onlarca isim bulunuyor. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya"nın yargılanacağı gün duruşmada olmayı hedefleyenlerden biri de Devrimci Yol üyesi olan Veysel Güney"in ailesi.

    Bir teğmeni öldürdüğü iddiasıyla asılan Güney"in durumu idam edilen diğer isimlerden farklı. Göstermelik duruşmalar sonucu darağacında can veren gençlerin cenazeleri kayıtlara "İ.D." notu düşülerek ailelerine teslim edildi. Ancak Güney"in cenazesi 31 yıldır kayıp. Aile, darbecilerden hesap sormak ve vasiyetinde "Mezarımı yol kenarına kazın" diyen oğulları için yol kenarında hazırladıkları mezarın artık "var olması"nı istiyor.

    İDAMLIKLARIN AİLELERİ MÜDAHİL

    Devrimci 78"liler Federasyonu, 12 Eylül darbesinin idam ettiği isimler adına davaya müdahillik taleplerini iletmeye devam ediyor. Federasyon, idam edilmesine rağmen 31 yıldır cenazesi kayıp olan Veysel Güney"in ailesinin dilekçesini Ankara Adliyesi"ne teslim etti. Güney"in ablası Meral Karakuş"un vekaletiyle avukatlar aracılığıyla yapılan başvurunun amacı; mezar yerinin bulunarak sorumlulardan hesap sorulması. Bir diğer müdahillik talebi de bir işçiyi öldürmek suçundan yargılanarak bir günde idam cezası verilen ve Adana Cezaevi"nde infazı gerçekleştirilen Serdar Soyergin"in ailesi adına yapıldı. Soyergin, gözaltına alındıktan 15 gün sonra idam cezasına çarptırılmıştı.

    DÖNEMİN İNFAZ SAVCISI: GÜNEY SUÇSUZ

    Devrimci Yol (DEVYOL) üyesi Veysel Güney"in Gaziantep"te kaldığı arkadaşının evinin basılması üzerine çıkan çatışmada bir teğmen hayatını kaybetti. Arkadaşı Ali İhsan Özer ölürken yaralı kurtulan Güney, teğmeni öldürmekten sorumlu tutularak idama mahkum edildi. Cezası 10 Haziran 1981"de Gaziantep E Tipi Cezaevi"nde infaz edildi. Güney"in cesedi, ailesine teslim edilmesi için tutanakla Yüzbaşı Burhan Erdem"e verildi. Ancak, 31 yıldır mezarı bulunamıyor. Dönemin infaz savcısı Mete Göktürk sorguladığı Güney"in suçsuz olduğunu "Adaleti Gördünüz nü?" kitabında dile getiriyor. Devrimci 78"liler Federasyonu"nun girişimiyle 25 yıl sonra ortaya çıkartılan son mektubunda Güney suçsuzluğunu şöyle anlatıyordu: "Göndermiş olduğunuz mektupları bugün verdikleri için cevabını yazamadım. Ben kimseyi öldürmedim suçsuzum."

    BÜTÜN SORUMLULAR YARGILANSIN

    Devrimci Yol üyesi olan Veysel Güney"in cenazesi için TBMM İnsan Hakları Komisyonu"na da başvuruda bulunuldu. Gaziantep Savcılığı ise "Her ne kadar DNA testleri uyuşmasa da Veysel Güney"in Gaziantep Mezarlığı 105341 nolu mezarda yattığı anlaşılmaktadır" dedi. Devrimci 78"liler Federasyonu, iddiaların açığa kavuşturulmasını isterken şu görüşleri dile getiriyor: "Ankara Orduevi'ne girip çıkan 'Yüzbaşı Burhan Erdem'i' bulup Veysel'i nereye gömdüğünü soramayacak kadar aciz olan yöneticileri uyarıyoruz. Dönemin bütün sorumlularını yargılayın."

    İbrahim Güçlü: Öcalan"ın da yargılanması için başvuracağım

    Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, 12 Eylül darbesine açılan davaya müdahil olarak terör örgütü PKK yöneticilerinin yargılanmasını isteyecek. Güçlü, Diyarbakır'da düzenlediği basın toplantısında, "Avukat ve siyasetçi kimliğimle müdahil olduktan sonra 12 Eylül'ün hazırlanmasında etkin ve belirleyici olan PKK lideri Öcalan ve sorumlularının da bu davada yargılanmasını talep edeceğim" dedi. 18 yıl sürgün hayatı yaşamak zorunda kaldığını hatırlatan Güçlü, yakın arkadaşlarını ve Kürt kardeşlerini kaybettiğini dile getirdi.

    Güçlü, "Kürt katliamı ve Kürdistan'ın insansızlaştırmasından acı duyan, Kürt örgütlerinin kurucu ve yöneticilerinden biri olarak, 12 Eylül davasında taraf olacağım" ifadesini kullandı. Güçlü, Kürtler"in eliyle Kürt liderleri, kadroları, kanaat önderleri öldürülerek darbe koşullarının hazırlandığını savundu. Devletin Öcalan eliyle PKK'yı bunun için kurdurduğunu anlatan Güçlü şöyle devam etti: "PKK operasyonel, hegemonik ve kontrolör bir yapı olarak kurgulandı, senaryolaştırıldı ve başarılı bir şekilde yapılandırıldı. Öcalan'ın kendi ağzından bu gelişmeyi izlemek olanaklıdır. Öcalan'ın 'Devrimin Dili ve Eylemi' kitabında bu konu ele alınıyor. Öcalan'ın kitabındaki sözleri; 'Düşünün, devlete Kürt partisi kurduruyorum. Biz devrimci Kürt partisini nasıl MİT'e dayandırarak kurduysak, Kürt devletini de Türk devletine dayandırarak kuracağız' diyerek konumunu meşrulaştırmaya çalışıyor."

    Kılıçdaroğlu: Şikayetçiyiz hakkımızı arayacağız

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,12 Eylül darbecilerinden şikayetçi olacaklarını söyledi. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde görev yapan gazetecilerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, 12 Eylül davasına CHP"nin katılıp katılmayacağı yönündeki bir soru üzerine şunları kaydetti:

    MAĞDUR OLAN BİZİZ

    "Mağdur olan biziz. Partimiz kapatıldı. Genel başkanlarımız hapse atıldı. Mal varlıklarımıza el konuldu. Biz taraf olmayacağız da kim olacak? Taraf olacağız tabii. Hakkımızı arayacağız. Ama bunun nasıl bir sonuç doğuracağını bilmiyorum. Buna yargı karar verecek ama biz taraf olmakta kararlıyız. Çünkü bu düzeni yaratan AKP"yi bu milletin başına bela edenin de 12 Eylül rejimi olduğunu kimse unutmasın. Gerçek bu. Bunun da hesabını soracağız."

    BUGÜN GAZETESİ




    Veysel Güney´in mezarı 31 yıldır boş Yorumları