Munzur´a yapılacak 2 baraja iptal!   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 03-29-2012 (15:58)   Son Mesaj: 03-29-2012 (15:58)    Cevap: 0    Gösterim: 409  

    03-29-2012

    Munzur´a yapılacak 2 baraja iptal!

    Munzur´a yapılacak 2 baraja iptal!
    Munzur´a yapılacak 2 baraja iptal!

    Ankara 10. İdare Mahkemesi, Munzur Vadisi'nde yapılması planlanan baraj projelerinden ikisinin iptaline karar verdi.

    Uzun zamandır Tunceli"nin gündemini meşgul eden ve sürekli protesto eylemlerine neden olan baraj projelerine iptal kararı çıkması Tuncelileri sevindirdi.

    Tunceli Barosu'na bağlı 5 avukat ve 25 vatandaşın, Ankara 10. İdare Mahkemesi'ne Tunceli-Ovacık sınırları içinde bulunan Munzur vadisindeki Konaktepe 1 ve Konaktepe 2 barajlarının iptal edilmesine yönelik açtıkları dava sonuçlandı. İdare Mahkemesi'nin verdiği iptal kararına ilişkin bir açıklama yapan Tunceli Barosu avukatlarından Özgür Ulaş Kaplan, iptal kararının çok sevindirici olduğunu söyledi. Kaplan, kararın Munzur Vadisi'nde yapılması planlanan diğer barajların da iptal edilmesi için önemli bir gelişme olacağını kaydetti.

    Kaplan, "Avukat arkadaşlarımızla beraber Dersim halkını temsilen 25 kişi adına baraj projelerinin iptal edilmesi için davalar açtık. Bu baraj projelerinden Konaktepe-1 ve 2 barajların iptal edilmesi için açılan davalarda karar verildi. Verilen karar olumlu, Dersim halkı ve çevre açısından çok sevindiricidir." dedi.

    Konaktepe 1 ve 2 barajlarının yapımının gerçekleşmesi halinde Munzur Vadisi'nin tam bir inşaat sahasına dönüşeceğini ve suların tünelden geçirilerek kuru yatak haline dönüşeceğini öne süren Kaplan, "Bu amaçla bu baraj projeleri kapsamında Munzur ve Pülümür çayları üzerinde 8 baraj projesi düşünülüyordu. Bu barajlardan 2 tanesinin yapımı gerçekleşti. Geriye kalan 6 baraj projesinin yapılması halinde ise 2 vadi ortadan kalkacaktı. Buna dur demek amacıyla biz de dava açtık. Baraj projelerinin hukuka aykırı olduğunu çevre mevzuatına, anayasaya ve uluslararası sözleşmeye aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi gerektiğini belirttik. Bunların sonucunda Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin değerlendirmesi sonucu bu davada iptal kararı verildi." dedi.

    Kararın çok sevindirici olduğunu ve bu kararın arkasında durulması gerektiğini de belirten Kaplan, diğer baraj projelerinin de iptal edilmesi için demokratik tepkilerin devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.




    Munzur´a yapılacak 2 baraja iptal! Yorumları