Rus gelinlerin Türkçe ´aşkı´   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 03-29-2012 (12:57)   Son Mesaj: 03-29-2012 (12:57)    Cevap: 0    Gösterim: 423  

    03-29-2012

    Rus gelinlerin Türkçe ´aşkı´

    Rus gelinlerin Türkçe ´aşkı´
    Rus gelinlerin Türkçe ´aşkı´

    'Antalya'da 18 bin Rus gelinin birçoğu Türk erkeklerine duydukları sempatiden dolayı Türkçe'yi öğrenmek istiyor.

    Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Antalya Şubesi İdari Koordinatörü Alkım Kepir, ''Antalya'da 18 bin Rus gelinin birçoğu Türk erkeklerine duydukları sempatiden dolayı Türkçe'yi öğrenmek istiyor'' dedi.

    TÖMER Antalya Şubesi İdari Koordinatörü Alkım Kepir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'da yaşayan 18 bin Rus gelinin büyük çoğunluğunun Türkçe'yi merkezlerinde öğrendiğini söyledi.

    Kepir şöyle konuştu:

    ''Antalya'da 18 bin Rus gelinin birçoğu Türk erkeklerine duydukları sempatiden dolayı Türkçe'yi öğrenmek istiyor. Türkiye'deki yaşam şartları, tatil imkanları çok ucuz geldiği için Türkiye'yi tercih edenler var. Kısa süreli tatil için Türkiye'ye geldiklerini ve burayı terk etmek istemediklerini söyleyenler de var. 2010 yılında 114 olan Rus öğrenci sayısı 2011'de 300'e yükseldi.''

    Türk gencine aşk Türkçe öğretti

    Üç yıl önce turist olarak geldiği Türkiye'de bir Türk gencine aşık olarak Antalya'ya yerleşen Natalie Uyar ise Türkçe öğrenmeye evlendikten sonra karar verdiğini söyledi.

    Natalie Uyar, TÖMER'de başladığı Türkçe eğitiminin ilk günlerinde oldukça zorlandığını ancak sürekli pratik yaparak bu zorluğun üstesinden gelmeyi başardığını kaydetti.

    Madagaskarlı Tiavina Ultrich de Türkiye beş ay önce geldiğini ve Türkçe eğitimi almaya başladığını kaydederek, Türkçe'yi öğrenmenin kolay olmadığını söyledi. Ultrich, Türkçe öğrendikten sonra üniversite eğitimine Türkiye'de devam etmek istediğini ifade ederek, hedefinin Türkiye'de bir üniversitenin tıp fakültesini kazanmak olduğunu belirtti.

    Kepir, merkezde aralarında Arapça, Japonca, Çağdaş Yunanca, Çince gibi dillerin de yer aldığı çok sayıda yabancı dil eğitimi verildiğini kaydetti. Düzenledikleri aktivitelerle farklı kültürden öğrencileri bir araya getirerek, kültür alışverişinin devamlılığını sağlamak istediklerini ifade eden Kepir, Batı Afrika ülkesi olan Benin Cumhuriyeti, Rusya, Madagaskar, Yunanistan, Suriye ve Lübnan gibi ülkelerden öğrencilerinin olduğunu belirtti.

    8 bin öğrenciye dil eğitimi

    2011 yılında yaklaşık 8 bin öğrenciye dil eğitimi verdiklerini kaydeden Kepir, her yıl 2 binin üzerinde yabancı uyruklu öğrenci Türkçe öğrettiklerini bildirdi.

    Merkezlerine en çok Afganistan, Rusya, Ukrayna, Almanya, Filistin, Kazakistan, Suriye, İran ve Kore'den gelen öğrencilerin Türkçe öğrenmek için başvurduklarını kaydeden Kepir, ''Her geçen yıl artmakta olan ülke sayısına bağlı olarak Türkçe öğrenmek isteyen öğrenci sayısı da gittikçe yükselmektedir'' dedi.




    Rus gelinlerin Türkçe ´aşkı´ Yorumları