Gökçek´ten üniversitelere veryansın   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 03-28-2012 (12:56)   Son Mesaj: 03-28-2012 (12:56)    Cevap: 0    Gösterim: 470  

    03-28-2012

    Gökçek´ten üniversitelere veryansın

    Gökçek´ten üniversitelere veryansın
    Gökçek´ten üniversitelere veryansın

    Melih Gökçek, mimarlar, şehir plancıları ve inşaat mühendisleri odalarının görevlerini yapmak yerine ideolojilerini ortaya koyduklarını ileri sürdü, üniversitelerin ideolojik tavrını eleştirdi.

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, belediye başkanlığı döneminde sanayiye verdikleri karşılıksız destek sayesinde yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağladıklarını söyledi.

    Arkitera Mimarlık Merkezi'nin Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlediği gayrimenkul sektörünün aktörlerini bir araya getiren ''ArkiPARC 12 Buluşmaları''nın açılışında konuşan Gökçek, mimarlardan Ankara için hazırlayacakları orijinal projeleri açık olarak sunmalarını istediklerini belirtti.

    Gökçek, yatırımcıların genel olarak İstanbul'a yöneldiklerine işaret ederek, ''Belki de rantın büyük olmasından dolayı hep İstanbul'a doğru bir kayış söz konusu. Ancak Ankara'nın son zamanlarda büyük bir gelişme gösterdiğini düşünüyoruz'' diye konuştu.

    Ankara ve İstanbul arasında her zaman bir rekabet olduğunu dile getiren Gökçek, Ankara'nın ticarette açık ara bir numara olmasını arzu ettiklerini kaydetti.

    Gökçek, sanayi konusunda ciddi yatırımlar yaptıklarını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    ''Türkiye'de sanayiye ciddi anlamda yardım eden belki de tek belediyeyiz. Büyükşehir Belediyeler Kanunu çıkarken özel bir gayretim oldu. Sanayi bölgelerine yatırımın karşılıksız olarak belediyeler tarafından yapılması için madde konulması yönünde çok gayret sarf ettim. Başarılı oldum. Ankara'da özellikle son 5 yıl içinde sanayi bölgelerine karşılıksız yatırım yapıyoruz. Onlardan sadece istihdamın çoğaltılmasını talep ediyoruz. Belediye başkanlığı dönemimde sanayiye verdiğimiz karşılıksız destek sayesinde yaklaşık 300 bin civarında istihdam sağladık.''

    Melih Gökçek, harp ve uzay sanayisinin Ankara'ya geldiğini, bunun beraberinde şehre başka yatırımları da getirdiğini belirtti.

    ''Kentsel dönüşüm kanununda birtakım değişikliklere ihtiyaç var'' diyen Gökçek, şöyle devam etti:

    ''Bu konuda bugünlerde hazırlıklar yapılıyor. İnşallah bu maddeler önümüze geldiğinde Türkiye'nin kentsel dönüşüm konusunda önü bir kat daha açılmış olacak. Eskiyen dokuların yenilenmesi, deprem bölgelerde yeni inşaatların yapılması son derece önemli. Kentsel dönüşümler Türkiye'nin istikbali. Bunda hiç tartışma.''

    -''Üniversitelerin ideolojik tavrı önümüzü çok tıkadı''-

    Gökçek, mimarlar, şehir plancıları ve inşaat mühendisleri odalarının görevlerini yapmak yerine ideolojilerini ortaya koyduklarını ileri sürerek, şunları kaydetti:

    ''Artık bu ideolojik kavgaları bırakıp, ülke için birlikte neler yapılabileceğinin düşünülmesi lazım. Ankara olarak kentsel dönüşümlerde bugünkü konumumuzun en az 3 kat önünde olurduk. Ancak kentsel dönüşüm planı çıkartıp, karşılığında mimarlar odasının ve Çankaya Belediyesi'nin dava açmadığı hemen hemen hiç bir planımız yok. Son 6 aya kadar da mahkemelerden dönmeyen kararımız yok. Yani o kadar yanlış bir belediyeyiz ki, o kadar beceriksiz bir belediyeyiz ki, yaptığımız planlardan hiçbiri mahkemelerden geçmiyordu. Üzülerek ifade ediyorum, hiçbirinin gerekçesi de hukuka dayanmıyordu. Sadece bilirkişinin yorumlarına dayanıyordu. Bilirkişi bizim yaptığımız planı beğenmezse, olay bitiyordu. Ankara'daki bazı üniversitelerin ideolojik tavrı önümüzü çok tıkadı. Özellikle Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin bilirkişi olarak tayin edildiği hiçbir konuda, hiçbir kentsel dönüşüm planımız geçmedi.''

    Melih Gökçek, konuşmasının ardından ''Ankara'nın Vizyonu'' adlı bir sunum da yaptı.

    -Uluslararası Emlak Federasyonu Başkanı Romanenko-

    Uluslararası Emlak Federasyonu (FIABCI) Başkanı Alexander Romanenko da Türk piyasasının gelişiminden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ''Gerçekten son 2 yıl içinde muazzam bir büyüme gösterdi'' dedi.

    Federasyonun 50 şubesinin 3 binden fazla bireysel üyesinin bulunduğunu dile getiren Romanenko, şöyle konuştu:

    ''Bütün emlak dünyasına bir şemsiye oluyoruz. Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmekte olmasından büyük bir mutluluk duyuyoruz. Eminim ki Rus müşteriler sadece Antalya ya da deniz kıyısında değil, Türkiye'nin diğer tarihi ve turistik yerlerinde de yer alacak. İstanbul'un Avrupa'da yatırım açısından ikincilikten birinciliğe geçmesi gurur verici. Büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor. Birlikte çalışmamızın büyük bir potansiyeli var.''

    Romanenko, bütün kalkınmakta olan ülkeler için gayrimenkul sektörünün önemli olduğunu vurgulayarak, ''Çünkü mülkiyet hakkı hem ekonomi, hem de demokrasi açısından son derece önemli'' dedi.

    Gayrimenkul sektörünün aktörlerini bir araya getiren ''ArkiPARC 12 Buluşmaları'' yarın sona erecek.




    Gökçek´ten üniversitelere veryansın Yorumları