Bişkek´te Türk- Kırgız iş formu zirvesi   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 03-20-2012 (00:40)   Son Mesaj: 03-20-2012 (00:40)    Cevap: 0    Gösterim: 647  

    03-20-2012

    Bişkek´te Türk- Kırgız iş formu zirvesi

    Bişkek´te Türk- Kırgız iş formu zirvesi
    Bişkek´te Türk- Kırgız iş formu zirvesi

    Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, 200 civarında Türk iş adamının katılımıyla Kırgız-Türk Ticaret ve Yatırım Forumu yapıldı.

    Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON), Bursa İşadamları Girişimciler Derneği (BUGİAD) ve Kırgızistan Hükümeti ile ortaklaşa Alatoo İş Merkezi'nde düzenlenen Kırgız-Türk Ticaret ve Yatırım Forumu, ülkede son yılların en kalabalık iş adamı kafilesini ağırladı.

    Foruma, Kırgızistan'dan Başbakan Ömürbek Babanov ile Ekonomi ve Tekelciliğe Karşı Politikalar Bakanı Temir Sariyev, Türkiye'den Bursa Valisi Şahabettin Harput, AK Parti Bursa milletvekilleri İsmet Su, Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, CHP Bursa milletvekili Kemal Ekinci ile Bursa, İstanbul ve Ankara'dan gelerek Kırgızistan'da faaliyet gösteren 200 civarında Türk iş adamı katıldı.

    Başbakan Babanov, Türk iş adamlarına seslenerek, Kırgızistan'da turizm, tarım, madencilik ile işleme sanayisi sektörlerine yatırım yapmaları çağrısında bulundu. Babanov, forumun amacının ikili ticaret ilişkilerinin güçlendirilmesi olduğunu belirtti. Ülkede iş ortamını mümkün olduğunca iyileştirmeye çalıştıklarını anlatan Başbakan Babanov, bu yönde birçok önemli adım attıklarını ifade etti.

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) ülkedeki faaliyetlerine değinen Babanov, Türkiye'nin Kırgızistan'da küçük ve orta ölçekli iş sektöre büyük katkıda bulunduğunu, Avrasya coğrafyasında en büyük yatırımını Kırgızistan'da yaptığını kaydetti.

    Başbakan Ömürbek Babanov'un konuşmasının ardından Kırgızistan'ın yatırım imkanlarını ve ortamlarını gösteren film gösterildi.

    TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral da Türkiye'nin Kırgızistan ile olan ekonomi işbirliğini güçlendirmek istediğini ifade etti. Meral, Kırgızistan'ın coğrafi durumu açısından uluslararası ticaret için çok uygun olduğunu söyledi. Meral, Türk çevrelerin Kırgızistan'da madencilik, altın, tarım ve diğer sektörlere yatırım yapmayı arzuladığını belirtti.

    Ekonomi ve Tekelciliğe Karşı Politikalar Bakanı Tamir Sariyev de ''Kırgızistan'da yatırım yapmaktan korkmayın'' dedi.

    Yolsuzlukla mücadeleye büyük bir kararlılıkla devam ettiklerini kaydeden Sariyev, ''Rüşvet vermeden iş yapabilirsiniz. Artık birisinin kapısını çalmadan kanunlar çerçevesinde işe başlayabilirsiniz. Ülkemizde kimsenin değil kanunun desteğini alarak iş kurabilirsiniz'' diye konuştu.

    Bazı iş adamlarının da konuştuğu forumun ardından TUSKON, Kırgız Türk İşadamları Derneği (KATİAD) ve Kırgızistan Genç İşadamları Derneği ile ayrı ayrı işbirliği anlaşması imzaladı. Türk ve Kırgız İş adamları da ikili istişarelerde bulundu.

    Daha sonra Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sariyev, Kırgızistan;da yeni bir hükümetin kurulmasından bu yana en büyük iş forumunu gerçekleştirdiklerini ve önemli bir başlangıçlara imza attıklarına inandıklarını belirtti.

    Kırgız hükümetinin açık ve şeffaf çalışmaya hazır olduğunu ifade eden Sariyev, ülkede yasaları çalıştıracaklarını ve iş adamların sadece kanunlara inanmalarını sağlayacaklarını bunun için acil yargı reforma ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

    AK Parti Bursa milletvekili İsmet Su da ''Bursa'dan 160'a yakın iş adamı geldi. Diğerleri farklı şehirlerden geldi. Forumda yargı, hukuk konuları ve yatırım imkanları ele alındı. Bizlere kar transferi, yatırım güvencesi verildi. Türklere yatırım yapması için çağrıda bulunuldu'' diye konuştu.

    Milletvekili Şerbetçioğlu ise Kırgızistan'da çok sıcak karşılandıklarını belirtti. Bu forumun iki ülke ilişkileri açısından önemine değinen Şerbetçioğlu, ''Bizde AK Parti olarak, burada iş adamlarımızın yanında bulunmak ve onları buna teşvik etmek için geldik'' dedi.

    Kırgızistan'a üç günlük çalışma ziyareti için gelen milletvekilleri ile iş adamları, buradaki iş çevrelerinin yanı sıra Issık Göl eyaletini ziyaret edecek ve çeşitli kültürel etkinliklere katılacak.




    Bişkek´te Türk- Kırgız iş formu zirvesi Yorumları