Çiçek´e ´´Kazakistan Devlet Nişanı´´   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 03-16-2012 (17:09)   Son Mesaj: 03-16-2012 (17:09)    Cevap: 0    Gösterim: 471  

    03-16-2012

    Çiçek´e ´´Kazakistan Devlet Nişanı´´

    Çiçek´e ´´Kazakistan Devlet Nişanı´´
    Çiçek´e ´´Kazakistan Devlet Nişanı´´

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in kararıyla, ''iki ülke ilişkilerine yapmış olduğu üstün katkılardan'' dolayı, ''devlet nişanı'' verildi.

    Çiçek, Kazakistan Büyükleçisi Canseyit Tüymebayev'i makamında kabul etti. Tüymebayev, Türkiye ile Kazakistan arasındaki diplomatik ilişkilerde ilk imzanın 1 Temmuz 1992 yılında atıldığını, 20 yıl içerisinde Türk-Kazak dostluğunun pekiştiğini söyledi.

    Tüymebayev, ''Dünyada Türk kardeşlerimizi bulduk. Kazakistan'ı tanıyan ilk ülke Türkiye'dir. Kazakistan'ın ilk büyükelçiliği Ankara'da açıldı. Aradan geçen yıllar içinde Türk işadamlarının Kazakistan'a katkısı büyük oldu, özellikle yeni başkentimiz Astana'ın inşasında büyük işler yaptılar. 20 milyar dolarlık müteahhitlik işleri yapıldı. Bin 200'den fazla Türk, Türk-Kazak şirketi Kazakistan'da faaliyet gösteriyor'' dedi.

    İki ülke arasında cumhurbaşkanı, başbakan ve Meclis başkanları düzeyinde iyi ilişkiler bulunduğunu kaydeden Tüymebayev, bundan sonra ilişkilerin daha da iyi şekilde devam edeceğine inancını dile getirdi.

    Tüymebayev, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in kararıyla, Kazakistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 20. yıldönümü dolayısıyla verilmesi uygun görülen devlet nişanını Çiçek'e takdim etti.

    -''Gurur vericidir''-

    Çiçek de yaptığı konuşmada, ''Bağımsızlığınızın ebedi olmasını hem temenni ediyoruz hem de dua ediyoruz. Bizler iki kardeş ülkeyiz. Oralar bizim atayurdumuz, burası da anavatanımız. Sizinle kardeşlik ilişkisini çok eskilerden beri sürdürüyoruz'' dedi.

    Kazakistan'ın bağımsızlığını kazandıktan sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin daha yoğun hale geldiğini, her alanda ciddi ve yapıcı ilişkileri sürdürdüklerini kaydeden Çiçek, şöyle konuştu:

    ''20 yılda Kazakistan'da ne kadar önemli gelişmeler olduğunu şahsen gözlemleyen birisi olarak, Kazakistan'ın çok iyi bir yolda olduğunu biliyor ve inanıyorum. Sayın Nazarbayev sadece sizin değil, tüm Türk dünyasının önde gelen devlet ve siyaset adamıdır. Ondan böyle bir madalya almak hem kendim hem ailem hem de milletim adına gurur vericidir. Kendilerine şükranlarımızı ifade ediyor, dostluğumuzun, bağımsızlığınızın, kardeşliğimizin ebedi olmasını temenni ediyorum.''




    Çiçek´e ´´Kazakistan Devlet Nişanı´´ Yorumları