Cesedi 21 gün sonra toprağa verildi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-16-2012 (17:07)   Son Mesaj: 03-16-2012 (17:07)    Cevap: 0    Gösterim: 387  

    03-16-2012

    Cesedi 21 gün sonra toprağa verildi

    Cesedi 21 gün sonra toprağa verildi
    Cesedi 21 gün sonra toprağa verildi

    Adana’nın Kozan ilçesinde Köprü Barajı tahliye tüneli kapaklarının patlaması sonucu kaybolduktan 21 gün sonra cesedi bulunan vinç operatörü Veli Damaksız (30) gözyaşları içinde toprağa verildi.

    Acılı baba ve anne, "Bizim tek geçim kaynağımızdı" diye ağlarken Veli"nin azgın sulara kapılıp ölümünü gören iş arkadaşı Mehmet Çil ise, "Veli vinçten atladı. Koşarken kamyonu kurtarmak için geri döndü. Geri dönmeseydi şimdi yaşıyor olacaktı" dedi.

    24 Şubat'ta yaşanan baraj faciasında kaybolan 10 işçiden cesetleri bulunamayan 6 işçinin arama çalışmaları devam ederken Köprü Barajı'nın alt kısmındaki Kavşak Bendi Barajı'nda çalışan işçiler, Göksu Nehri'nde bir ceset gördü. İşçiler, nehirde sürüklenen cesedi Yedigöze Barajı yakınlarında tekneyle kıyıya çıkardı.

    Ambulansla Kozan Devlet Hastanesi'ne götürülen cesedin işçilerden kepçe operatörü Veli Damaksız'a ait olduğu belirlendi. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan 72 yaşındaki babası Hayri, 67 yaşındaki felçli annesi Fadime, felçli ablası Gülcan, yeğeni Doğan ile kız kardeşi Sefra"nın geçimini sağlarken hayatını kaybeden Damaksız"ın cesedi sabah saatlerinde yapılan otopsinin ardından Adli Tıp Kurumu Morgundan alındı.

    Oturdukları gecekondunun önünden Kabasakal Mezarlığı"na götürülen baraj kurbanı Damaksız gözyaşları arasında toprağa verildi. Damaksız"ın cenazesine hiçbir yetkilinin katılmaması tepkilere yol açtı. Acılı baba Hayri ve anne Fadime, "Veli bizim için canından oldu. Evimizi geçindiren tek kişiydi. Cenazesinin bulunmasına bile sevinir olduk" dedi.

    Baba Hayri, oğlunun ölümünden sonra kendileriyle hiç kimsenin ilgilenmemesinden yakınarak, "Oğlum öldü, yetkili biri arayıp da başsağlığında bile bulunmadı. İşte toprağa verdik, yine kimse yok. Bu kadar ilgisizlik olmaz. Ama, Uludere"de kaçakçılar öldü, herkes orda. İstanbul"da işçiler yanda herkes orada. Adana"da barajda 10 kişi öldü kimse yok" diyerek dert yandı.

    Veli Damaksız"ın cenazesine katılan iş arkadaşı Mehmet Çil, baba Hayri"yi sakinleştirme çalışırken Veli"nin nasıl akıntılı suya kapıldığını da anlattı. Veli Damaksız"ın patlamanın ardından kaçarken kamyonu kurtarmak için geri dönmesi üzerine azgın sularda kaybolduğunu belirten Çil, "Aramızda 50 metre vardı. Tünel önünün düzeltilmesi için saat 11.30"da dinamit patlatıldı. Saat 12.55"de de tünel kapakları patladı. Azgın suları gören Veli vinçten inip kaçmaya başladı. Bizde tutup yukarı çekmek için kablo attık. Ancak, Veli gerideki kamyonu sulardan kurtarmak için geri döndü. Bu sırada sulara kapılıp kayboldu. Patlama öncesi kapaklarda hafif sızıntı vardı. Ancak, dinamit patladıktan sonra çatlama olmuş olabilir" dedi.

    HALEN 5 İŞÇİ KAYIP

    Halen kayıp olan işçiler Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Hasan Bolat, Selahattin Aral ve Necmettin Karayiğit'in cesetlerinin bulunması için çalışmalar sürdürülüyor. Damaksız'dan önce diğer işçiler Eyüp Altıntaş, Cumali Değirmenci, Erkan Yeğen ile Erdal Demirelli'nin cesetleri bulunmuştu. Kozan Cumhuriyet Savcılığının başlattığı soruşturma kapsamında ise şantiye sorumlusu Proje Müdürü Erdal Nakas, şantiye şefi Öncü Polat ile iş güvenliği sorumlusu Burak Alpago tutuklanmıştı.




    Cesedi 21 gün sonra toprağa verildi Yorumları