Kadına şiddete karşı, ´´öfke kontrolü´´ dersi   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 03-07-2012 (14:09)   Son Mesaj: 03-07-2012 (14:09)    Cevap: 0    Gösterim: 452  

    03-07-2012

    Kadına şiddete karşı, ´´öfke kontrolü´´ dersi

    Kadına şiddete karşı, ´´öfke kontrolü´´ dersi
    Kadına şiddete karşı, ´´öfke kontrolü´´ dersi

    Kadın ve erkek mahkumlara drama çalışmalarıyla diyalog ve öfkeyi kontrol altına alma eğitimi veriliyor.

    Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Şenay Önder, çatışmanın şiddete varmadan çözümlenmesini sağlamak amacıyla kadın ve erkek mahkumlara drama çalışmalarıyla diyalog ve öfkeyi kontrol altına alma eğitimi verildiğini bildirdi.

    Şenay Önder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Evde Gül'' adlı projeyle kadına yönelik şiddetin önlenmesinin amaçlandığını belirtti. Federasyonun 125 ülkede 3 binden fazla kulüp ve 90 bin üyesinin bulunduğunu aktaran Önder, kadınlar ve kız çocukları için farkındalık yaratmak ve onların haklarını savunmayı hedeflediklerini söyledi.

    Kadına yönelik şiddetin son dönemde çok arttığını ve bu kapsamda ''Evde Gül'' projesini çok önemsediklerini dile getiren Önder, projeyi Çağdaş Drama Genel Merkezi ve il valilikleriyle uyguladıklarını ifade etti.

    Çağdaş Drama Derneği uzmanlarının desteğiyle projenin yürütüldüğünü belirten Önder, ''Çatışmanın şiddete varmadan çözümlenmesini sağlamak amacıyla, kadın ve erkek mahkumlara drama çalışmalarıyla diyalog ve öfkeyi kontrol altına alma eğitimleri veriliyor'' dedi.

    Önder, bu tip çalışmaların geri dönüşüm yansımalarının olumlu sonuç vermesi üzerine yerel yönetimlerin ve valiliklerin de desteğiyle projeyi, tüm illerde başlatmayı planladıklarını kaydederek, şunları söyledi:

    ''Projemiz kadına karşı şiddete dikkat çekmek ve duyarlılık oluşturmak amacıyla, çatışmanın şiddete varmadan çözümlenmesini sağlayacak. Projeyi önce Bursa E Tipi Cezaevi'nde, sonra İzmir Buca Cezaevi'nde 50'ye yakın kadın üzerinde uyguluyoruz. Projemizde şöyle bir tezle ortaya çıktık, kadının şiddete uğramasının sonuçlarını değil, bu sonuçları oluşturan sebepleri irdelemek istedik. Bu nedenle, 'Ne gibi çözümler bulabiliriz? Nasıl formüller bulabiliriz? Çözüme en kısa sürede nasıl ulaşırız?' gibi analizler geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bir kadının şiddet sonrası zarar görmesinin ardından olanlar açıkçası bizler için çok da önemli değil. Biz, kadına uygulanan şiddetin, üzücü ve zararlı sonuçlar doğurmaması için çalışmalar yapıyoruz. Okullarda, iş yerlerinde, cezaevlerinde ve kamu kuruluşlarında uygulanacak projeyle, kadına yönelik şiddeti önlemeyi amaçlıyoruz.''

    Çalışmaların bir kısmına eşlerin birlikte katılmalarının sağlanmasını hedeflediklerini belirten Önder, ''Proje kapsamında çatışma yönetimi, eşler arasında meydana gelebilecek çatışmaların şiddete varmadan, tarafların kişisel gelişimine katkıda bulunacak bir tarzda çözümlenmesini sağlayacak bir teknikler bütünü olarak kullanılacaktır'' diye konuştu.

    ''Tartışmak, sağlıklı bir ilişkinin temelidir''

    Çatışmadan arındırılmış bir ilişki yaşamanın mümkün olmadığını dile getiren Önder, sözlerine şöyle devam etti:

    ''Bazı insanlar, mutlu bir ilişkide hiçbir kavga, tartışma yada çatışma olmaması gerektiğine dair yanlış bir inanca sahiptirler. Oysa tartışma kelimesinin kökeni, Latince 'Arguere', 'açığa kavuşturmak' kelimesinden gelmektedir. Meseleleri açığa kavuşturmak yani tartışmak, sağlıklı bir ilişkinin temelidir. Önemli olan yaşayacağımız çatışmayı nasıl yönetebildiğimizdir. Çatışma iyi yönetildiğinde çiftler arasında anlayış, güven ve sevgiyi arttırmanın fırsatı olarak değerlendirilebilecekken, kötü yönetilen bir tartışma, şiddete kadar varan bir yolun başlangıcı olacaktır.''

    Federasyon olarak, etnik, din ve ideolojik ayrım yapmadıklarını kaydeden Önder, ''Dünyanın her yerindeki kadınları önemsiyoruz. Bosna Hersek, Irak, Afganistan'daki kadınlar için de yardımlarda bulunuyoruz. Van depreminde vatandaşlarımıza maddi katkıda bulunduk'' diye konuştu.

    AA




    Kadına şiddete karşı, ´´öfke kontrolü´´ dersi Yorumları