Boşnaklar Bağımsızlık Gününü Kutladı   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 03-07-2012 (14:05)   Son Mesaj: 03-07-2012 (14:05)    Cevap: 0    Gösterim: 434  

    03-07-2012

    Boşnaklar Bağımsızlık Gününü Kutladı

    Boşnaklar Bağımsızlık Gününü Kutladı
    Boşnaklar Bağımsızlık Gününü Kutladı

    "Bosna-Hersek Bağımsızlık Günü" ve "Bosna-Hersek ile Türkiye'nin Dostluk Gecesi" programına Bosna-Hersek ve Türkiye'den önemli isimler katıldı



    İstanbul"da okuyan Boşnak öğrencilerini bir arada toplayan Genç Boşnaklar Derneği İstanbul (GBDİ) Derneği, bir program düzenleyerek Bosna-Hersek"in bağımsızlık ilanının 20.yıl dönümünü kutladı. Türkiye'de eğitim gören Boşnak öğrenciler tarafından kurulan GBDİ, Siyasal Vakfı Merkezinde Balkansiad Derneği"nin destekleriyle bir etkinlik düzenleyerek, ülkelerinin 20. Yıldönümünü kutladılar.

    "Bosna-Hersek Bağımsızlık Günü" ve "Bosna-Hersek ile Türkiye'nin Dostluk Gecesi" programına Bosna-Hersek ve Türkiye'den önemli isimler katıldı. Programda yer alan Panele Bosna-Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanı Damir Maşiç, Bosna-Hersek Federasyonu Kültür ve Spor Bakanı Salmir Kaplan, Dr. Süleyman Gündüz (22.dönem AK Parti Sakarya milletvekili) ve Dr. Aras Konjhodziç (FEBA Başkanı) konuşmacı olarak katıldı.

    Bosna-Hersek ve Türkiye Milli marşların ardından, Genç Boşnaklar Derneği İstanbul (GBDİ) Yönetim Kurulu Başkanı Emina Dzeliloviç dernek faaliyetlerini kısaca anlattı. Emina Dzeliloviç, Bosna-Hersek için önemli bir tarihi olan 1 Mart"ı kutlamak için bir araya geldiklerini, tam 20 sene önce, "Bağımsız ve egemen Bosna-Hersek için var mısınız?" sorusuna Boşnaklar, Hırvatlar ve Sırplar yapılan referandumla EVET dediklerini, Bosna-Hersek"in modern tarihinde 1 Mart"ın çok önemli bir yeri olduğunu, fakat ne yazık ki bu bayramın tüm ülkede kutlanmadığını ifade etti. Emina Dzeliloviç, Bosna-Hersek Federasyonu"nda 1 Mart tatil günü olurken, Republika Srpska"da 1 Mart çalışılarak geçirildiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Savaş, bir gerçektir, fakat savaşın bitmesinden bu yana 18 yıl geçti ve biz, yeni nesil olarak savaşı unutmayacağız fakat aynı zamanda da bir daha olmaması için çaba göstereceğiz. Onu da önyargı olmadan, anlayışla ve hırslı çalışmakla yapmak istiyoruz. Bosna Hersek bizim elimizde artık, savaşı ve üzüntüleri uzak bir hatıra köşemize saklayarak geleceğe bakmak istiyoruz. Yüzyıllar sonra tekrar bağımsız bir Bosna Hersek'e bakıyoruz, düşünün ne kadar şansı bir nesil olduğumuzu. Ondan bu gururlu nesil olarak ülkemizi ayağa kaldırmak için kararlıyız."

    Dzeliloviç, Bosna-Hersek"i kendi vatanı olarak gören ve onunla gurur duyan herkese Genç Boşnaklar Derneği İstanbul adına Bağımsızlık gününü kutlayarak, seneye ekonomik ve siyasi açıdan daha istikrarlı bir Bosna"yı görebileceklerini umduğunu belirtti.

    Etkinliğe, Bosna-Hersek İstanbul başkonsolos yardımcısı Nicara Ercan, Bosna-Hersek İzmir Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Siyasal Vakfı Başkanı Dr. Fahri Solak, Bosna-Hersek Kültür Dernekleri Federasyon Başkanı Müzaffer Güneş, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığın"dan Ali Kurt, Mehtap Altınok, Sevilay Ünal; Feyzullah Kıyıklık (24. dönem AK Parti İstanbul milletvekili), Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır (24.dönem AK Parti Kayseri milletvekili), ve diğer milletvekilleri, belediye başkanları, STK başkanları, Boşnak ve Balkan kökenli işadamları, GBDİ dernek üyeleri, öğrenciler ve Bosna sevenleri katılanlar arasında idi.

    Programda şiirler okundu, slaytlar ve belgesel film gösterildi. 1 Mart"ın Boşnaklar için ne anlam ifade ettiği konuşuldu. Program, konuşmacılara ve dernek dostlarına teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ve kokteyle son buldu.




    Boşnaklar Bağımsızlık Gününü Kutladı Yorumları