Bilge köyü çocukları okula gönderilmiyor   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 03-05-2012 (17:52)   Son Mesaj: 03-05-2012 (17:52)    Cevap: 0    Gösterim: 559  

    03-05-2012

    Bilge köyü çocukları okula gönderilmiyor

    Bilge köyü çocukları okula gönderilmiyor
    Bilge köyü çocukları okula gönderilmiyor

    Mardin’in Bilge köyündeki 7’si çocuk 44 kişinin öldüğü katliamda anne ve babalarını kaybeden kızların büyükleri tarafından okula gönderilmediği ortaya çıktı.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün talimatıyla görevlendirilen Devlet Denetleme Kurulu"na (DDK) sivil toplum kuruluşlarının gönderdiği Bilge köyüyle ilgili araştırmalarda çarpıcı bilgiler var. Çocuk Hakları Zirvesi"nin T24"te yayınlanan rapora göre; köyün kızları okumak istediklerini, buna anne ve babalarının, onları kaybettikten sonra da aile büyüklerinin karşı çıktığını, onları üzmemek veya kızdırmamak adına okula gitmekten istemeye istemeye vazgeçtiklerini söyledi. Aile büyüklerinin kız çocuklarından iş gücü ve çocuk bakımı için istifade etmek de okula göndermeme gerekçesi.

    Görüşmede katliamda genç imamın ölümüne duyulan üzüntünün öne çıktığına dikkat çekilen raporda, "Genç imamın, köydeki kız ve erkek çocuklar için, düzenlediği sosyal ve kültürel faaliyetler nedeniyle, dini bir temsiliyetten çok daha değer ifade ettiği anlaşılmıştır" denildi. Rapora göre çocuklar, genç imamı, ağır aşiret gelenek ve baskılarının karşısında umut, değişimin temsilcisi ve rol modeli olarak benimsediği ortaya çıktı. Devlet görevlilerinden yeni bir rol model oluşturulması önerilen rapordaki tespitler şöyle:

    Eğitimde zafiyet var

    "Türkiye genelinde kabul edilmesi mümkün olmayan aile, akraba, töre ve çevresel baskı, kontrol, şiddet, ayırımcılık, sömürü, hakkın gasp edilmesi ve ihlali, sosyal ve statüsel engellenmeler, kız alıp vermedeki çarpıklıklar, eğitim hakkı önündeki engeller ve eğitim kalitesindeki yönetimsel zafiyetler, yöre halkını yalnızlaştırmış, içine kapanmasına neden olmuş, mücadele ve değişim isteği çabaları kırılmış, sonuçta halkın refahı ve gelişmesi önündeki engeller yöre için günlük yaşam biçimi olarak kanıksanmıştır."

    Aşiret kanunları sürüyor

    "Mardin yöresine özgü sorunlarda, aşiret kanunları ve ağalık sistemi, bölgede geçerliliğini korumakta ve sosyal devlet uygulamalarının etkinliğini azaltmaktadır. Sahte şeyhlik, din cemaatçiliği, etnik örgütlenmeler aracılığıyla yöre halkının maddi ve manevi istismarı yaygınlaşmıştır. Töre ve kutsallaştırılmış tabular gelenek adı altında kökeni belli olmayan kutsallaştırılmış tabular ve çarpık bir hukuk sistemi işlemeye devam etmektedir. Cinsiyet ayrımcılığı, özellikle kadın ve kız çocuklarının bireysel ve vatandaş olarak temel haklardan geniş bir biçimde yararlanabilmelerini engellemeye devam etmektedir."

    MİLLİYET




    Bilge köyü çocukları okula gönderilmiyor Yorumları