Nemrut´taki yapılaşma mahkemeye taşındı   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 02-27-2012 (02:03)   Son Mesaj: 02-27-2012 (02:03)    Cevap: 0    Gösterim: 413  

    02-27-2012

    Nemrut´taki yapılaşma mahkemeye taşındı

    Nemrut´taki yapılaşma mahkemeye taşındı
    Nemrut´taki yapılaşma mahkemeye taşındı

    Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından dünya kültür mirasları arasına alınan Nemrut Dağı’nın Malatya tarafında kalan bölümünde, turizm planlamasına izin verilme işlemi, Adıyaman Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan tarafından yüksek mahkemeye taşındı.

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Nemrut Dağı Milli Parkı"na ait bir paftalık uzun devreli gelişme revizyon planı ve 21.12.2011 tarihli onama kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu"nun 07.10.2011 tarih ve 26 nolu kararından dolayı Danıştay"da dava açıldı.

    Konuyla ilgili açıklamada bulunan Başkan Büyükaslan, Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 26.10.2011 tarih 44 sayılı karar ile Nemrut Dağı Tümülüsü"ne yönelik etkileşim geçiş sahası sınırlarını yeniden belirlediğini ve kurulun 07.10 2011 tarih ve 26 sayılı kararının yasaya aykırı olduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı:

    "21.12.2011 tarihinde onanarak yürürlüğe giren Nemrut Dağı Milli Parkı"na ait bir paftalık uzun devreli gelişme revizyon plan değişikliğinden ve Şanlıurfa Bölge Koruma Kurulu"nun 07.10. 2011 tarihli kararından bazı yerel ve ulusal basında ve medyada çıkan haberlerden haberdar olduk. Planın uygulanması ileride telafisi imkânsız zararların doğmasına, doğa ve çevre peyzajıyla birlikte değerlendirilerek dünya miras listesine giren Nemrut Dağı Milli Parkı"nın UNESCO"nun hazırladığı dünya miras listesinden çıkartılması veya çıkartılmasının tartışılması gibi sonuçlar doğuracaktır. Bu da ülkemiz turizminin ciddi anlamda prestij ve gelir kaybına neden olacaktır. Ayrıca, yürütmenin durdurulmaması, aynı anlamda bölgede başka yapılaşmaların da yolunu açacaktır. Bu da milli parkın, milli park olma özelliğini yitirmesine yol açabilecektir. Bu nedenle planın yürütmesinin durdurulmasını talep ettik.

    Adıyaman merkez ilçemiz ile Kâhta ilçemiz başta olmak üzere, diğer ilçelerimizde çok sayıda turizm alanında faaliyet gösteren işletme bulunmaktadır. Nemrut Dağı, Adıyamanımız için tarihi bir önem arz etmektedir. Halen tapusu Kâhta ilçemiz sınırları içerisinde bulunan Nemrut Dağı Milli Parkı"nın, yukarıda bahsi geçtiği şekilde yapılaşmaya açılması, Adıyamanımıza gelen turist sayısını doğrudan doğruya olumsuz etkileyecektir. Adıyaman ve Kâhta"daki turizm işletmeleri zarar görecektir. Adıyaman ile özdeşleşen Nemrut Dağı Milli Parkı"nın zarar görmesi bütün Adıyamanlı hemşehrilerimizi maddi ve manevi olumsuz yönde etkilemesine neden olacağından iş bu davayı açma gereğini duyduk, davamızın takipçisi olmaya devam edeceğiz."




    Nemrut´taki yapılaşma mahkemeye taşındı Yorumları