Ankara´da Hocalı Katliamı tören yapıldı   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 02-24-2012 (03:36)   Son Mesaj: 02-24-2012 (03:36)    Cevap: 0    Gösterim: 496  

    02-24-2012

    Ankara´da Hocalı Katliamı tören yapıldı

    Ankara´da Hocalı Katliamı tören yapıldı
    Ankara´da Hocalı Katliamı tören yapıldı

    Hocalı Katliamı'nın 20. yıl dönümünde Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen anma töreni düzenlendi.

    İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik Forumu'nun, ''Hocalı İçin Adalet'' başlıklı uluslararası kampanyası çerçevesinde,yapılan anma töreninde konuşan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Fatih Ceylan, Hocalı Katilamı'nın insanlık tarihinin kara sayfalarından biri olduğuna dikkati çekti.

    Ceylan, ''Hocalı Katliamı, barış, huzur ve istikrar içinde kalkınma hedefine, iyi komşuluk ve işbirliği ilişkileri çerçevesinde ulaşılması iradesinin yerini nefret ve kin duygularından beslenen saldırgan bir zihniyetin almasının doğurabileceği sonuçların çok acı ve kanlı bir örneğidir'' dedi.

    Söz konusu zihniyetin devam etmesinin neticesinde bir milyona yakın Azeri'nin özyurtlarından ayrılarak 20 yıldır kaçkın hayatı yaşamak zorunda kaldığına işaret eden Ceylan, ''Bu insanlık faciasına yol açanlar tarih önünde ve vicdanlarda daimi surette mahkum kalacaklardır'' diye konuştu.

    Hocalı Katliamı'nın insanlığın aralıksız vicdan muhasebesine sahne olması gereken ve şiddetle kınanması zorunlu bir vahşet olduğuna işaret eden Ceylan, en temel insani değerleri yok sayan bu insanlık suçunun tüm dünya kamuoyu tarafından en küçük ayrıntısına kadar bilinmesi ve hatırlanması yolunda Türkiye'nin kardeş ülke Azerbaycan'a olan desteğinin her zaman baki olduğunu söyledi.

    Ceylan, şöyle devam etti:

    ''Bu desteğimizi 20. yılını andığımız katliamın dünya kamuoyunun gündeminde tutulması için bakanlığımızca bir dizi etkinlik düzenleyerek açıkça sergileyeceğiz. Bu anma günü vesilesiyle Yukarı Karabağ'ın Ermenistan tarafından işgali sürecinde önemli bölümü kadın ve çocuk yüzlerce Azeri kardeşimizin yaşadığı insanlık dramının acısını bütün canlılığıyla kalbimizde hissettiğimizi ve Hocalı ile diğer Azerbaycan topraklarında bir tek Azeri kardeşimizin bile hayatını kaybetmesinin bizim için sarsıcı sonuçlar doğuracağını bir kez daha vurgulamak istiyoruz'' ifadesini kullandı.

    Herhangi bir yerdeki adaletsizliğin diğer yerlerdeki adalete tehdit olduğuna işaret eden Ceylan, adaletin sağlanmasının tek yolunun da Azerbaycan topraklarının haksız işgalinin bir an evvel sona ermesi olduğunu kaydetti.

    -''Hepimiz Hocalılıyız''-

    Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Hakan Hakyemez ise katliamın medenileşmek yerine vahşileşmenin ne demek olduğunu gösterdiğini söyledi.

    Bakanlık olarak milli hafızaların yok olmasına izin vermeyen politikalar benimsediklerini belirten Hakyemez, tarih ve milli şuurun gençlere her zaman anlatılması gerektiğini kaydetti. Hakyemez, sözlerini ''Hepimiz Hocalılıyız'' diyerek bitirdi.

    TBMM Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Necdet Ünüvar da Hocalı'nın Türkiye'de yaşayan insanların gönül sınırları içinde olduğunu ifade etti. Acıların milletleri birlik ve beraberlik içinde tuttuğuna işaret eden Ünüvar, Türkiye ve Azerbaycan'ın daha güçlü ülkeler olması, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi ve ortak adımlar atılması gerektiğini kaydetti.

    Azerbaycan Milletvekili ve Azerbaycan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Üyesi Ganire Paşayeva ise Hocalı'da daha çok çocukların ve yaşlı insanların katledildiğine dikkati çekerek, bu sebeple Hocalı'nın dünya tarihindeki en gaddar soykırımlardan biri olduğunu söyledi.

    Bu soykırımı yapanların şu anda Ermenistan'da en üst düzeyde devlet görevinde bulunduklarını ifade eden Paşayeva, ''Hocalı soykırımı halen devam ediyor, çünkü Hocalı adında bir kent yeryüzünden silindi'' dedi.

    Paşayeva, konuşmasının sonunda Hocalı'dan kaçmayı başarmış insanların anılarından örnekler aktardı. Bu sırada Paşayeva'nın ve salondakilerin duygulandıkları görüldü.

    Konuşmaların ardından, İİT Gençlik Forumu tarafından hazırlanan Hocalı Katliamı ile ilgili video klip izlendi ve Hocalı Katliamı'na ilişkin bazı fotoğraf ve resimlerin yer aldığı bir sergi açıldı.

    Etkinliğe Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov ve pek çok davetli katıldı.




    Ankara´da Hocalı Katliamı tören yapıldı Yorumları