Bakanlıktan vatandaşa sel ve çığ uyarısı   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 02-22-2012 (15:09)   Son Mesaj: 02-22-2012 (15:09)    Cevap: 0    Gösterim: 359  

    02-22-2012

    Bakanlıktan vatandaşa sel ve çığ uyarısı

    Bakanlıktan vatandaşa sel ve çığ uyarısı
    Bakanlıktan vatandaşa sel ve çığ uyarısı

    Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, önümüzdeki 10-15 gün boyunca taşkınlara ve çığ tehlikesine karşı son derece dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

    Eroğlu, taşkınlarla ilgili olarak bakanlığa bağlı DSİ Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Mili Parklar Genel Müdürlüğü bölge müdürlerinin de video konferans yöntemiyle katıldığı istişare toplantısı düzenledi.

    Toplantı öncesinde konuşma yapan Bakan Eroğlu, ocak ve şubat aylarının çok soğuk ve geçmiş yıllara göre çok daha fazla yağışlı geçtiğini anımsattı. Geçen yılın kasım ve aralık aylarında yağışlarda bir azalma olduğunu ifade eden Eroğlu, 1 Ocak ile 20 Şubat tarihleri arasındaki yağışlarda ise geçmiş yıllara oranla büyük artışlar olduğunu kaydetti.

    Eroğlu, geçmiş yılların aynı dönemlerindeki yağışlara göre Marmara'da yüzde 21, Ege'de yüzde 68, Akdeniz'de yüzde 93, İç Anadolu'da yüzde 72, Karadeniz'de yüzde 39, Doğu Anadolu'da yüzde 40 ve Güneydoğu Anadolu'da yüzde 66'lık bir artış olduğuna dikkati çekti.

    Türkiye genelinde de yağışlarda yüzde 60'lık bir artış olduğunu vurgulayan Eroğlu, bu dönemdeki kar ve yağmur yağışlarının, uzun yıllar ortalamasına göre rekor kırdığını dile getirdi.

    Eroğlu, barajlardaki doluluk oranlarına da değinerek, ''Barajlardaki eksiğimizi de tamamladık. Şu anda İstanbul'daki barajlarda yüzde 84 doluluk var. Ankara'da yüzde 22,2. Ancak Ankara'daki barajların kapasitesi çok büyük, bu nedenle problem yok. İzmir'de yüzde 54. Bursa'da yüzde 75 nispetinde doluluk oranları mevcut'' dedi.

    Türkiye genelindeki sulama maksatlı 185 adet barajda ise doluluk oranının yüzde 58'e ulaştığına işaret eden Eroğlu, enerji maksatlı barajlarda ise şu andaki doluluk oranının yüzde 49 olduğunu bildirdi.

    Kar kalınlıkları 2 metreyi buldu

    Eroğlu, kar kalınlıklarının bazı yerlerde 2 metreyi bulduğunu da hatırlatarak, soğuk havaların 10-15 günde geçmesini ve sıcaklıkların yükselmesini tahmin ettiklerini anlattı. Ani sıcaklık yükselmesiyle birlikte karların eridiğini ve kuvvetli yağışlarla birlikte büyük debiler ve akımlar meydana geldiğini belirten Eroğlu, bu durumun da sel baskınlarına neden olabildiğini dile getirdi.

    Eroğlu, muhtemel taşkınlarda can ve mal kayıplarının yaşanmaması için başta bakanlık teşkilatı olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, belediyelerin, valiliklerin, il özel idarelerinin ve vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

    Bu hafta sonunda bütün valiliklere genelge göndermek suretiyle bütün kurumların alacakları tedbirleri açıkça ifade edeceklerine değinen Eroğlu, şöyle konuştu:

    ''Taşkında ya da sel baskınında herhangi bir can ve mal kaybı olmasını istemiyoruz. O bakımdan tedbirlerin ciddi şeki lde alınması gerekir. Bilhassa Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da sıcaklıkların yükselmesine paralel olarak sel baskınları olması muhtemeldir. Biz bunların nerelerde ne miktarda olabileceğini de belirleyeceğiz. Konuyla ilgili olarak derelerdeki kontrollerin hızlı bir şekilde yapılması lazım. Dereler üzerine yapılan yanlış köprüler, menfezler, dere kenarlarına yapılan yollar, geçitler, bazen şişe ağzı gibi derenin önünü kapatmakta ve geri planda sel baskınlarına, can ve mal kayıplarına sebep olmaktadır. Bütün derelerin, mutlaka gözden geçirilmesi ve herhangi bir kritik nokta varsa da onların belirlenerek, ilgili kurumlar marifetiyle bunların kaldırılmasının temini gerekmektedir. Özellikle dere yataklarında hafriyat toprakları varsa bunların derhal kaldırılması lazım. Maalesef geçmişte dere yatakları, bazı yerlerde çarpık yapılaşma neticesinde işgal edilmiş. Dereleri işgal eden bu vatandaşların da dikkatli olması lazım. En azından belediyelerin İmar Kanunu'nun 18. maddesini uygulamak suretiyle buraları en azından yeşil alan olarak ayırması lazım. DSİ tarafından belirlenen ve taşkın alanları dediğimiz alanlara herhangi bir yapı yapılması söz konusu olmaması lazım. Ama bunlara maalesef dikkat edilmiyor. DSİ'nin hesapları var. En azından 500 yıllık taşkın debisine göre derenin önünün açık olması lazım. Dere işgal ettiği alanı geri kazanır. Bunu unutmayalım. Dere yatağı hiçbir zaman işgale müsaade etmez.''

    Çığ tehlikesine karşı da uyardı

    Bakan Eroğlu, bazı bölgelerde çığ tehlikesinin de mevcut olduğuna dikkati çekerek, ''Buna karşı da gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Önümüzdeki 10-15 gün boyunca taşkınlara ve çığ tehlikesine karşı son derece dikkatli olunmalıdır. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılacak uyarılar da dikkatle takip edilmelidir'' diye konuştu.

    AA




    Bakanlıktan vatandaşa sel ve çığ uyarısı Yorumları