İzmir NATO için karargah merkezi olacak   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 02-15-2012 (21:38)   Son Mesaj: 02-15-2012 (21:38)    Cevap: 0    Gösterim: 761  

    02-15-2012

    İzmir NATO için karargah merkezi olacak

    İzmir NATO için karargah merkezi olacak
    İzmir NATO için karargah merkezi olacak

    İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tunçdan Batacıoğlu, NATO'nun üst ve karargah yapısının yeniden gözden geçirildiği bugünlerde, İzmir'in yine önemli bir karargah merkezi olmasının beklendiğini söyledi.

    Uluslararası İlişkiler Konseyi tarafından, NATO Kamu Diplomasisi Birimi, İzmir Ekonomi, Kadir Has ve Dokuz Eylül Üniversiteleri işbirliğiyle düzenlenen ''NATO Üyeliğinin 60. Yılında Türkiye'nin Güvenlik Politikaları'' konulu konferans, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde yapıldı. Toplantıda, ''Türkiye'de güvenlik kültürün oluşumu, medyanın Türkiye güvenliğine bakışı ile NATO-Türkiye ilişkilerinin tarihsel çerçevesi'' konuları, akademisyenler ve uzman gazeteciler tarafından ele alındı.

    Prof. Dr. Baltacıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, 18 Şubat'ta Türkiye'nin NATO üyeliğinin 60. yılının kutlanacağını, bu çerçevede, ''NATO'nun yeni güvenlik konsepti, değişen vizyonu, misyonu, Türkiye ile ilişkileri ve Türkiye'nin sağladığı katkılarla, uluslararası güvenliğin değişen tanımı''nın bir dizi konferans serisiyle ele alındığını söyledi.

    Türkiye'nin farklı illerinden üniversitelerle işbirliği içerisinde şubat ve haziran ayları arasında yapılacak konferans serisinin ilk olarak İzmir Ekonomi Üniversitesinin ev sahipliğinde başlatıldığını kaydeden Baltacıoğlu, şöyle konuştu:

    ''Böyle bir projenin İzmir'de başlaması oldukça anlamlıdır. NATO'nun İzmir'de oldukça eski bir geçmişi var. Türkiye'deki ilk NATO üssü İzmir Havva Üssü'dür. Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı 11 Haziran 1952'de İzmir'de kurulmuştur. NATO'nun üst ve karargah yapısının tekrar gözden geçirildiği bugünlerde, İzmir'in yine önemli bir karargah merkezi olması beklenmektedir. Diğer bir deyişle NATO'nun kalbi İzmir'de atmaktadır. ''

    Prof. Dr. Baltacıoğlu, NATO-Türkiye ilişkilerinin önemini dile getirerek, Türkiye'nin soğuk savaş sırasında olduğu gibi bugün de batı ittifakının ayrılmaz bir parçası konumunda bulunduğunu vurguladı.

    Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın da Türkiye'nin sürekli güvenlik kavramıyla yaşamaya devam ettiğini belirterek, asker ağırlıklı ele alınan güvenlik çalışmalarının, akademisyenler tarafından ise enerji ve çevre güvenliği olarak farklı bakış açılarıyla değerlendirildiğini kaydetti.

    Aydın, yaptıkları araştırmalarda, Türkiye'deki insanların güvenlik kaygısını dile getirdiklerini de belirtti.

    İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülnur Aybet de NATO'nun günümüzde savunma ve güvenlik kavramları arasında belirsizlikler yaşadığını, Afganistan ve Libya operasyonlarının da belirsizliği artırdığını kaydederek, kurumda vizyon eksikliğinin yaşandığını ifade etti.

    Türkiye'nin bölgesel etkinliği dolayısıyla NATO'daki rolünün arttığını ve fonksiyonel ortak haline geldiğini dile getiren Aybet, bu süreçte NATO'nun da Ortadoğu'da daha etkin bir kuruma dönüşmeye başladığını söyledi.

    Toplantıda konuşan diğer akademisyenler de tarihsel süreçler ile geleceğe yönelik vizyon beklentilerini dile getirirken, Hürriyet Daily News Yazı İşleri Müdürü Barçın Yinanç, ''Kamuoyu ve Basının NATO'ya Bakışı'', Milliyet gazetesi Yazarı Kadri Gürsel de ''Türk Kamuoyunun Güvenlik İhtiyacı Algısı ve NATO'' konulu sunumlarını aktardı.

    Toplantıyı akademisyenler ile öğrenciler izledi.




    İzmir NATO için karargah merkezi olacak Yorumları