Destici: Suriye´deki Türkler tehlikede   Konuyu açan: Günceleditör   İlk Mesaj: 02-14-2012 (12:43)   Son Mesaj: 02-14-2012 (12:43)    Cevap: 0    Gösterim: 403  

    02-14-2012

    Destici: Suriye´deki Türkler tehlikede

    Destici: Suriye´deki Türkler tehlikede
    Destici: Suriye´deki Türkler tehlikede

    Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Suriye'de Esad yönetimine karşı başlatılan isyanda çok sayıda Türkmen'in de hayatını kaybettiğini belirtti.

    Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Suriye'de Esad yönetimine karşı başlatılan isyanda çok sayıda Türkmen'in de hayatını kaybettiğini belirterek, ''Suriye'de yaşayan Türkler; her türlü tehlikeden, özellikle, Baas rejiminin diktatörü Esad'dan korunsunlar. Suriye'deki Türklerin teşkilatlanma ve örgütlenmeleri konusunda Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, siyasi ve lojistik destek sağlasın'' ifadesini kullandı.

    Destici, yaptığı yazılı açıklamada, bölgeden yüzlerce Türkmen'in öldüğü, binlercesinin de tutuklandığına dair haberler geldiğini belirterek, Türkmenlerin ayaklanmanın ilk mimarları arasında yer almasına rağmen Arap medyası ve Batı grupları tarafından gösterilmediklerini ve yok farz edildiklerini bildirdi.

    Yoğun olarak sınıra yakın Lazkiye ve Halep ile iç bölgelerdeki Şam, Hama ve Humus'ta yaşayan Türkmenlerin büyük sıkıntılar içinde olduklarını öne süren Destici, şunları kaydetti:

    ''Suriye'nin birlik ve beraberliğini düşünerek etnik kimliği ikinci planda tutan ve sayısı 4 milyona ulaşan Türkmenler, dışlanılmak suretiyle görmemezlikten gelinmektedirler. Özellikle geçen ay Barzani'nin çağrısıyla Erbil'de toplanan Suriye Kürtleri, bir taraftan Barzani'nin maddi ve manevi desteğini aldılar, diğer taraftan da Arap medyasında bu sayede tanınma ve seslerini dünyaya duyurma imkanı elde ettiler. Suriye'deki Kürt kardeşlerimizin bir kısmının Türkiye'den göçenler olduğunu biliyoruz. Hatta büyük bir kısmının Türkiye'de akrabaları olduğunu da biliyoruz. Bu Kürt kardeşlerimizin Barzani'nin ve PKK'nın insafına bırakılmamasını istiyorum.''

    Selçukluların ve Osmanlıların Suriye'deki mirasçıları olan Türkmenlere hiçbir hak ve hukuk verilmediğini, Türkmenlerin seslerini ne anavatana, ne de dünyaya duyuramadıklarını ileri süren Destici, Türkmenlerin, Türkiye'den başka anavatanları ve destekleyebilecek hiçbir merci bulunmadığını ifade etti.

    Destici, açıklamasında hükümete ''Suriye'de yaşayan Türkler; her türlü tehlikeden, özellikle, Baas rejiminin diktatörü Esad'dan korunsunlar. Suriye'deki Türklerin teşkilatlanma ve örgütlenmeleri konusunda Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, siyasi ve lojistik destek sağlasın'' çağrısında bulunarak, ''İç karışıklıklardan dolayı, yeni oluşturulmuş Suriye Türkmen Topluluğunun Suriye Türkmenlerinin meşru temsilcileri olarak tanınsın. Bu topluluğun siyasi partiye dönüşmesi için gereken ekonomik yardımı ve eğitim desteği behemahal sağlansın'' görüşünü savundu.

    Destici, açıklamasında Suriye Türkmen siyasi hareketine bir bütçe tahsis edilmesi ve aylık olarak da Dışişleri Bakanlığı kanalıyla desteğin yürütülmesini, Türkiye'ye iltica edenlere ikamet ve iş izni ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı veya Batı Trakya Türklerine eskiden verilen statünün aynısının verilmesini istediklerini kaydetti.




    Destici: Suriye´deki Türkler tehlikede Yorumları