Saçan ile birlikte 7 sanık beraat ettia   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-29-2011 (15:34)   Son Mesaj: 12-29-2011 (15:34)    Cevap: 0    Gösterim: 889  

    12-29-2011

    Saçan ile birlikte 7 sanık beraat ettia

    Saçan ile birlikte 7 sanık beraat ettia
    Saçan ile birlikte 7 sanık beraat ettia

    İşkence yaptıkları iddiasıyla yargılanan dönemin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ile 7 emniyet görevlisi beraat etti.

    Kamuoyunda ''Adnan Hoca'' olarak bilinen Adnan Oktar'ın grubuna yönelik operasyonda gözaltına alınanlara işkence yaptıkları iddiasıyla yargılanan dönemin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ile 7 emniyet görevlisi, haklarında kesin ve inandırıcı kanıt bulunamadığı gerekçesiyle beraat etti.

    İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Metin Rakipoğlu, Serdal Akça ve Ahmet Erdoğan ile taraf avukatları katıldı. Duruşmada, müştekiler Müstak Berker, Kartal İş, Halil Hilmi Müftüoğlu, Tarkan Yavaş, Burak Abacı ve Gökalp Barlan da hazır bulundu. Bu dava kapsamında tutuksuz olan Adil Serdar Saçan ile Sami Günaydın, Necati Kurt, Osman Köprü ve Vedat Mercan ise duruşmaya gelmedi.

    Duruşmada söz alan Saçan'ın avukatı Serkan Saçan, ''Müvekkilim, sadece şubenin müdürüdür. İşkence gördüğünü iddia eden hiç kimseye fiili müdahalede bulunmamıştır. Mağdurlar büroya getirildiklerinde, 'Burası sizin bildiğiniz yerlerden değil. Doğruyu söylemek zorundasınız' şeklinde sözler söylemiş olabilir. Kabul edilse bile bu tehdit olabilir ama bununla işkence yaptığı sonucu çıkarılamaz'' dedi.

    Sanık Ahmet Erdoğan da işkence yapmadığını öne sürerek, beraatini talep etti.

    Sanık Serdal Akça da işkence yaptıklarına dair kesin delil bulunmadığını ifade ederek, ''Mağdurların beyanları dışında kanıt yok. Raporlar ve görüntülü ifade tutanakları, mağdurlara işkence yapılmadığını gösteriyor'' diye konuştu.

    Sanık Vedat Mercan da 48 sayfalık yazılı savunmasını mahkemeye sunarak, ''İşkence iddiası tamamen kurgu ve düzmecedir'' dedi.

    Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, işkence suçunu işlediklerine dair cezalandırılmalarına yeterli her türlü kuşkudan uzak kesin ve inandırıcı kanıt bulunamadığı gerekçesiyle oy çokluğu ile sanıkların ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

    -Üye hakimden muhalefet şerhi-

    Karara muhalefet şerhi koyan üye hakim Sinan Çelikal, Adil Serdar Saçan'ın 11, Ahmet Erdoğan'ın 9, Vedat Mercan'ın 2, Serdal Akça'nın da bir kez işkence suçundan cezalandırılması gerektiğini belirterek, beraat yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmadığını bildirdi.

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, mağdur ve müştekilerin, kamuoyunda ''Adnan Hocacılar'' olarak bilinen gruba yönelik çalışmalar sonucunda 12 Kasım 1999 tarihinde gözaltına alındıkları ve suçlamaları kabul etmeleri için kötü muameleye maruz bırakıldıklarını öne sürdükleri belirtiliyordu.

    Konuya ilişkin soruşturmada verilen ''takipsizlik kararı''nın Beyoğlu 3. Ağır Ceza Mahkemesince kaldırıldığı bildirilen iddianamede, bu nedenle dava açma zorunluluğu doğduğu kaydediliyordu.

    İddianamede, söz konusu tarihte Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli sanıkların, 27 kişi için ayrı ayrı olmak üzere 3 ile 12 yıl arasında hapis cezası öngören ve ''işkence yapma'' suçunu düzenleyen TCK'nın 94. maddesi uyarınca cezalandırılmaları isteniyordu.




    Saçan ile birlikte 7 sanık beraat ettia Yorumları