Arşivlerin açılmasına Gül'den yeşil ışık   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-02-2011 (08:37)   Son Mesaj: 12-02-2011 (08:37)    Cevap: 0    Gösterim: 954  

    12-02-2011

    Arşivlerin açılmasına Gül'den yeşil ışık

    Arşivlerin açılmasına Gül'den yeşil ışık
    Arşivlerin açılmasına Gül'den yeşil ışık

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, internet üzerinden gelen sorulara yönelik verdiği cevapta Dersim olayları ile ilgili arşivlerin açılması önerisine destek verdi.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dersim olaylarıyla ilgili olarak, ''Arşivlerin açılmasında hiçbir mahsur olmadığı kanaatindeyim. Büyük devletler, ülkeler, milletler tarihlerinden korkmazlar. Daha tartışmalı konularda da arşivlerimizi açıyoruz. Yeter ki bu konular, günlük polemik mevzusu yapılıp bunların üzerinden başka yerlere ulaşmak, başka amaçlar peşinde koşmak olmasın'' dedi.

    Gül, ''youtube world view'' kanalında internet kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

    Gül, Dersim olayları hakkındaki düşüncesinin ne olduğu ve ''karanlık olayların aydınlatılması için Genelkurmay Başkanlığı'nın arşivlerinin açılması gibi çalışma yapıp yapmayacağının'' sorulması üzerine, konunun bugünlerde çok tartışıldığını söyledi.

    Bu konuyu üniversite yıllarında okuduğunu belirten Gül, şöyle konuştu:

    ''Bizim tarihimiz büyük bir tarih. Tarihin içinde acı tatlı dönemler çok olmuş oluyor. Yakın tarihimiz içinde Dersim olayları da çok üzücü olaylar, insanın vicdanıyla, bugünkü insan hakları uygulamalarıyla çok bağdaşmayacak... Bu benim kendi bilgilerimden ulaştığım kanaattir. Bununla ilgili arşivlerin açılmasında hiçbir mahsur olmadığı kanaatindeyim. Büyük devletler, ülkeler, milletler tarihlerinden korkmazlar. Biz bunu açıkça söylüyoruz. Daha tartışmalı konularda da arşivlerimizi açıyoruz. Yeter ki bu konular, günlük polemik mevzusu yapılıp da bunların üzerinden başka yerlere ulaşmak, başka amaçlar peşinde koşmak olmasın. Yeteri kadar olgunluğa ulaştığımız kanaatindeyim. O bakımdan arşivlerimizin bilim adamlarına, tarihçilere açılmasında, bunların okunmasında sakınca olmadığı kanaatindeyim.''

    CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN DERSİM'LE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİ ŞÖYLE





    Arşivlerin açılmasına Gül'den yeşil ışık Yorumları