ABD Başkan yardımcısı Ankara'da   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-02-2011 (09:35)   Son Mesaj: 12-02-2011 (09:35)    Cevap: 0    Gösterim: 843  

    12-02-2011

    ABD Başkan yardımcısı Ankara'da

    ABD Başkan yardımcısı Ankara'da
    ABD Başkan yardımcısı Ankara'da

    ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, resmi ziyaret çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Biden'in Ankara ve İstanbul programı ise hayli yoğun.

    ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye"ye geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi beklenen Biden"in gündeminde "PKK ve Suriye" var.

    ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, akşam saat 23.15 dolaylarında Ankara"ya geldi. Biden"i Ankara Esenboğa Havalimanın da Ankara Vali Vekili, ABD"nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve Dışişleri Sözcüsü Namık Tan karşıladı. Uçaktan inerken gazetecilere el sallayan Biden, geniş güvenlik önlemleri eşliğinde Sheraton Otel'e geçti.

    Türkiye ziyaretinden önce Irak"ın başkenti Bağdat"a ve Irak"ın kuzeyi Erbil"e ziyaretlerde bulunan Biden"in gündeminde PKK ve Suriye var. Geniş kapsamlı konuların ele alınması beklenen ziyarette Biden, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"la ikili görüşmeler yapması bekleniyor. Biden'in Başbakan Erdoğan"la görüşmesi Erdoğan"ın sağlık durumuna bağlı olduğu öğrenildi.

    Biden'in Ulusal Güvenlik Danışmanı Tony Blinken"in ziyaretten önce yaptığı açıklamada, Biden'in Türkiye'deki görüşmelerinde ABD ile Türkiye arasındaki geniş kapsamlı ortaklık ve işbirliğini içeren konuları ele alınacağını, görüşmelerde öncelikli konunun PKK ile mücadele olduğunu ifade etmişti.

    -Joe Biden kimdir?-

    ABD Başkanı Barack Obama'nın yardımcısı Joe Biden, uzun yıllar Türkiye karşıtlığı ile ön plana çıkmış bir isim. ABD Senatosu'ndaki yıllarında Türkiye karşıtı tasarıların ya mimarı ya da ortağı olan Biden'ın, o yıllarda 1915 olayları, Kıbrıs, Irak gibi konularda Türkiye ile aynı yönde düşünmediği biliniyor.

    1942 doğumlu Biden, ABD Senatosu'nda geçirdiği uzun yılların ardından 2008'deki ABD başkanlık seçimlerinde Demokratlar'dan başkanlığa adaylığını koydu ancak 3 Ocak 2008'de yapılan Iowa ön seçimlerinde başarısızlığa uğraması nedeniyle adaylıktan çekildi. 23 Ağustos 2008'de Demokratlar'ın başkan adayı Barack Obama tarafından başkan yardımcılığına aday gösterildi. 4 Kasım 2008'de yapılan başkanlık seçimlerini Demokratlar kazandı. Joe Biden 20 Ocak 2009'da devlet başkanlığına seçilen Obama'nın yanında ABD Başkan Yardımcısı olarak göreve başladı.

    Başkan yardımcılığından önce ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak görev yapan, 35 yıllık senatör Biden'ın ismi, ABD'nin Irak'ı işgalinin ardından ülkenin etnik ve dini temele dayalı olarak üçe bölünmesini, her bir bölümün gevşek bir federasyonla Bağdat'taki merkezi yönetime bağlanmasını savunan rapor ile de ön plana çıkmıştı.

    Türk kamuoyunda eski başbakanlardan Bülent Ecevit'e 1999 yılının Eylül ayı sonundaki ABD ziyareti sırasında Senato'da yaptığı çıkışlar ile de tanınan Biden, İsrail'e verdiği açık destekle de biliniyor.

    Türkiye ile ilişkili konuların yanı sıra Senato yılları döneminde çok sayıda önemli karar ve tasarıda rolü bulunan Biden, ABD'nin Bosna savaşına katılımı ve Bosnalı Müslümanların kendilerini korumak için silahlandırılmaları konularında ön ayak oldu.

    Biden'ın çok bilinmeyen bir başka özelliği ise ABD Senatosu'nun en fakir üyelerinden biri olması. Ek bir geliri bulunmayan Biden, ABD'de Senato'nun ikinci en fakir üyesi olarak tanınıyor. Biden, ilk eşini ve bir yaşındaki kızını ise 1972 yılında bir trafik kazasında kaybetti.

    Güçlü ve konuşkan bir hatip olarak da bilinen Başkan Yardımcısı Biden, siyasi analist Mark Halperin'in yorumuyla, ''saçma ve saldırgan şeyleri söylemeye eğilimli'', siyaset yazarı Howard Fineman'a göre ise kuramsal, teorik bir düşünce yapısında olmayan Biden, sokaklardan gelen, işçilerle, satış elemanları ile haşır neşir olmuş bir politikacı.

    AA




    ABD Başkan yardımcısı Ankara'da Yorumları