Haremdeki çıplaklık bir hayal!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-23-2011 (11:32)   Son Mesaj: 11-23-2011 (11:32)    Cevap: 0    Gösterim: 919  

    11-23-2011

    Haremdeki çıplaklık bir hayal!

    Haremdeki çıplaklık bir hayal!
    Haremdeki çıplaklık bir hayal!

    Harem hayatını kendi bakış açısına göre anlatan dünyaca ünlü gravürlere Türkiye'den kitaplı cevap geldi.

    Haremdeki çıplaklık bir hayal!

    Murat Palavar'ın haberi

    Batılı ressamların hayal dünyasından tuvale aktarılan Osmanlı dönemindeki harem hayatıyla ilgili anlatılanlara cevap olarak TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı Harem ve Cariyelik adlı bir kitap hazırladı. Kitapta harem hayatına dair gravürler de bulunuyor

    Osmanlı Devleti'nde Harem hayatını kendi bakış açısına göre anlatan dünyaca ünlü gravürlere Türkiye'den kitaplı cevap geldi. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Harem ve Cariyelik adlı kitapta gravürlerin tasvir ettiği Harem hayatına ilişkin reddiyeler yer aldı. Batılı ressamların gravürleri için "İçerisine bile girmedikleri harem hakkında kendi hayallerini kurgulamışlar. Batılı oryantalistlerin fantezileri. En önemli önyargıları resimlerin sadece erotizm mekanı olarak görmeleri. Gravürlerde çoğu resimler kendi dönemini anlatmayan kıyabetlerle dolu" şeklinde sert eleştirilere yer verildi.

    HAREM TABLOLARINA NOTLAR

    Kitapta dünyanın en önemli ressamlarının 'harem' hakkında yaptıkları eserlere notlarda veriliyor. İşte kitapta gravütrler için düşülen notlardan bazıları: Fransız ressam Jan Leon Gerome'nin 'Saray'ın Terası' isimli tablosunda hayali bir harem kurgusu var. Salvatore Valeri'nin 'Harem' isimli tablosu: Gerçeklikten uzak.Türkiye'ye hiç gelemiş olduğu anlaşılan sanatçı hiç olmayan şatafat içinde padişah ile önünde etrafında cariyeler ile betimlenmiş. Henriette Browne 'Harem İçi ve Kaval Çalan Harem İçi' tablosu:Avrupa ile Osmanlı ev yaşantısı arasındaki benzerlikleri ortaya çıkartarak Batılı oryantalist fantezilere karşı koymuş.Jean Baptiste Van Mour'a ait 'Ermeni Evi': Harem sahnesi gerçek mekanlar ve erotizmden uzak gösteren objektif bir eser.

    HAREMDE EROTİZM HAYALİ VAR

    Kitapta Harem'e ilişkin açıklayıcı biligler yeralıyor. Harem yaşantısı ve cariyelerin anlatıldığı kitapda bu konuda eser veren dünyaca ünlü yazar ve ressamların eserlerine de değrelendirmeler yeralıyor. Henriette Browne tuvallerine gerçek haremi yansıtan sanatçı olarak kitapta yeralıyor. 1860 yılında İstanbul'a ziyaret eden Browne Avrupa'da büyük ilgi uyandıran 'Harem İçi ve Kaval Çalan Harem İçi' tablosu hakkında kitapta ilginç bilgiler yeralıyor. Kitapta bu tabloya ilişkin şu ifadeler yeralıyor: Oryantalist ressamların yaptığı harem resimlerinde olduğu gibi, kendi alemlerin dalmış, hiçbirşey yapmadan oturan kadınların yerine bu tabloda kadınlar birbiri ile sosyal ilişki içinde tasvire edilmiş. Bu tasvirde ortada ev sahibesi konuklarını karşılarken, diğerleri de onları selamlamak üzere hazırlanmışlar. Bu tasvir şekli ile sanatçı Henriette Browne Avrupa ile Osmanlı ev yaşantısı arasındaki benzerlikleri ortaya çıkartarak Batılı oryantalist fantezilere karşı koymuştur. Bu mekanlar yarı çıplak kadınların egemen olduğu erotizm yüklü mekanlar değil kadınların egemen olduğu sık sık dış dünyadan gelen ziyaretçilerin yada sazendelerin hareket kattığı ağırbaşlı sosyal ortamlar olarak betimlenmiş"

    Yeni Şafak




    Haremdeki çıplaklık bir hayal! Yorumları