Bursa'nın yeraltındaki gözü   Konuyu açan: Enesce   İlk Mesaj: 06-20-2011 (01:43)   Son Mesaj: 06-20-2011 (01:43)    Cevap: 0    Gösterim: 759  

    06-20-2011

    Bursa'nın yeraltındaki gözü

    Bursa'nın yeraltındaki gözü
    Bursa'nın yeraltındaki gözü



    Belediye ile TÜBİTAK'ın hazırladığı proje sayesinde, kentte yerin altı üç boyutlu izlenebilecek.

    Belediye ile TÜBİTAK’ın hazırladığı proje sayesinde, kentte yerin altı üç boyutlu izlenebilecek. 3 yıl sürecek çalışma sonrası Bursa’nın zemininin bütün özellikleri bilinecek.

    Bursa Büyükşehir Belediyesi kentin deprem haritasını ortaya çıkarmak için kolları sıvadı. Çalışmayla ilgili bilgi veren Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe, "Bursa bilindiği gibi bir deprem bölgesi biz de depremle yaşamaya alışmalıyız" dedi.

    Belediye, TÜBİTAK’ın da desteğiyle "Sismik Tehlike Değerlendirmesi ve Zemin Sınıflandırması" projesini oluşturdu. Zemine yerleştirilen bu cihazlar sayesinde Bursa’nın zeminin fotoğrafı çekilecek.

    Altepe, "Bu çalışmalarla yer altının üç boyutlu resmi çekilmiş olacak. Bu veriler gelecekte atacağımız adımlarda önemli dayanak teşkil edilecek" diye konuştu.

    Çalışmalar Üç Yıl Sürecek

    Çalışmaların üç yıl sürmesi bekleniyor. Proje kapsamında Bursa’nın çeşitli yerlerine 15 adet deprem ölçüm istasyonu kurulacak. Bu istasyonlara salınım ve titreşim ölçüm cihazları, fay hatlarının derinliğini ölçen cihazlar ve yer yoğunluğunu ölçen cihazlar yerleştirilecek.

    Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Yardımcısı Doç. Dr. Semih Engintav ise "Her isteyen istediği anda açıp burdaki zemin yapısı nedir bu zeminde oluşabilecek sismik tehlike nedir onları istediği anda görebilecek" şeklinde konuştu.

    Proje sayesinde Bursa’nın zemin özellikleri tesbit edilmiş olacak.







    Bursa'nın yeraltındaki gözü Yorumları