Suyu olmayan ülkelere buz gibi dağ!   Konuyu açan: Enesce   İlk Mesaj: 06-20-2011 (02:43)   Son Mesaj: 06-20-2011 (02:43)    Cevap: 0    Gösterim: 675  

    06-20-2011

    Suyu olmayan ülkelere buz gibi dağ!

    Suyu olmayan ülkelere buz gibi dağ!
    Suyu olmayan ülkelere buz gibi dağ!



    Kuzey Kutbu'ndan dev buzdağlarını römorkörle çekmeyi planlayan Fransız mühendis, bu yolla milyonlarca insanı susuzluktan kurtarmayı amaçlıyor.

    Suudi Arabistan'ın, su ihtiyacına çözüm bulması için 1970'lerde görevlendirdiği ünlü Fransız mühendis Georges Mougin, 35 yılı aşkın bir çalışmanın ardından projesini tamamladı. Kuzey Kutbu'ndan dev buzdağlarını (aysberg) römorkörle çekmeyi planlayan 70 yaşındaki Mougin, bu yolla milyonlarca insanı susuzluktan kurtarmayı amaçlıyor. Dünyada yaklaşık 1,1 milyar insan, temiz içme suyu bulmakta zorlanıyor. Mavi ve yeşilin yanı sıra genellikle beyaz renk olan buzdağlarının güneşli havalarda eriyen kısımları, yüzeyde gölcükler meydana getiriyor. Bu gölcüklerde, içilebilir tatlı sular birikiyor. Mougin, su sıkıntısı çeken ülkelere Kuzey Kutbu'ndan tatlı su ulaştırmayı hedefliyor.

    Donmuş haldeki milyarlarca galon kullanılabilir temiz suyun, eriyerek tuzlu suya karıştığını ve heba olduğunu savunan Mougin ve ekibi, aysbergleri çekmenin yolunu bulduklarını belirtiyor. 3 boyutlu teknoloji, uydu verileri ve akıntı hareketleri bilgilerini kullanan Fransız mühendis, aysbergi çevresinden saran dev bir 'kemer' ve aşağı doğru inen büyük 'etek' tasarladı. 160 metreye kadar derinliğe inebilen eteği ve kemeri güçlü bir römorkör çekecek. Bu sayede ağırlıkları 100 milyon tona ulaşan buzdağları uzun mesafelere taşınabilecek. Etek sayesinde buzdağını kuşatan soğuk su korunabilecek. Buzdağı, taşıma süresi boyunca hızlı bir erimeye maruz kalmayacak.

    Fransız dizayn firması Dassault Systèmes ile Georges Mougin'in çalışmaları kapsamında, dev buzdağlarının büyük römorkörlerle çekilmesini gösteren animasyonlar hazırlandı. Aysbergleri yüzdürme denemelerine ilk olarak 2012 ya da 2013'te başlanacak.







    Suyu olmayan ülkelere buz gibi dağ! Yorumları