Şık'ın avukatı: Belgelere el konulamaz   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-25-2011 (15:58)   Son Mesaj: 03-25-2011 (15:58)    Cevap: 0    Gösterim: 566  

    03-25-2011

    Şık'ın avukatı: Belgelere el konulamaz

    Şık'ın avukatı: Belgelere el konulamaz


    Gazeteci Ahmet Şık'ın avukatı Akın Atalay, 'Yazışmaların ve savunmaya yönelik belgelerin asla avukattan istenemeyeceğini, el konulamayacağını, imha edilemeyeceğini düşünüyoruz'' dedi.

    Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine gelen ve Şık'tan elde edilen ''İmamın Ordusu'' adlı kitap taslağının doküman ve tüm nüshalarına el konulmasına ilişkin karara itiraz eden Atalay, burada basın mensuplarına açıklama yaptı.
    Verilen karar ve kararın kendilerine tebliğ edilmesiyle ilgili bilgiler veren Atalay, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine, el koyma kararının kaldırılması yönünde yaptıkları itirazın temel gerekçesinin, CMK'nın açık hükümlerine göre olduğunu ve sadece bu yasal düzenlemeye göre değil, evrensel hukuk düzenine göre de şüpheli ile avukatı arasındaki her türlü yazışma, soruşturmaya ve savunmaya ilişkin belgelere asla el konulamayacağını, bunun istisnasının olmadığını savundu.

    -''YASAL GİRİŞİMLERDEN SONUÇ ALAMAZSAM KİTAP TASLAĞINI TESLİM EDERİM''

    Bir gazetecinin, ''Polisler, elinizdeki kitap taslağının teslimi için sizi de aradılar mı?'' diye sorduğu Atalay, şu karşılığı verdi:

    ''Biz avukatlık mesleğinin gereği olarak ve ceza muhakemesinde de eş değer hükümler olarak, avukatın şüpheli ile yaptığı yazışmaların ve savunmaya yönelik belgelerin asla avukattan istenemeyeceğini, el konulamayacağını, imha edilemeyeceğini düşünüyoruz. İtirazımızı da bu yönde yaptık. Tabii ki biz nihai olarak bütün elimizdeki meşru ve yasal girişimleri sonuna kadar takip edeceğiz, ama bir sonuç alamadığımız taktirde haksız, hukuka aykırı, yasaya aykırı da bulsak mahkeme kararına uymakla yükümlüyüz. Ama bu karar uymak için önce bütün haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Bizlere de bu konuda tebligat yapıldı dün.''

    Soru üzerine Ahmet Şık'ın eşinin de mahkemeye bir itirazı olacağını tahmin ettiğini belirten Atalay, CMK ya göre, şüpheliyle tanıklıktan çekinme hakkı olanlar arasındaki bilgi ve belgelere el konulamayacağı, kanuna göre şüphelinin eşinin de tanıklıktan çekinme hakkına sahip kişilerden biri olduğunu, dolayısıyla orada da yasaya aykırı bir işlem yapıldığını öne sürdü.

    Avukat Atalay, bir gazetecinin, ''Kitabın, 'Medya 2010' isimli belge amacıyla yazıldığı iddiası var. Bu belgeye de el koyma kararı var mı?'' sorusuna da belgenin Ahmet Şık ile ilgili olmadığı ve Odatv'de yapılan arama sırasında ele geçirildiğinin kendilerine söylendiği, o belgenin içeriğiyle ilgili haberlerinin olmadığı şeklinde yanıt verdi.




    Şık'ın avukatı: Belgelere el konulamaz Yorumları