Medvedev'den Japonya'ya eleştiri, Mersin'e övgü   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-24-2011 (19:56)   Son Mesaj: 03-24-2011 (19:56)    Cevap: 0    Gösterim: 467  

    03-24-2011

    Medvedev'den Japonya'ya eleştiri, Mersin'e övgü

    Medvedev'den Japonya'ya eleştiri, Mersin'e övgü


    Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santralin yeni nesil ve modern bir tesis olacağını ve yeni bir kontrol sistemi ile güvenliğinin sağlanacağını açıkladı.

    Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santralin yeni nesil ve modern bir tesis olacağını ve yeni bir kontrol sistemi ile güvenliğinin sağlanacağını açıkladı. Kendi blogunda nükleer santrallerle ilgili konuları değerlendiren Rusya lideri, 8,0 şiddetinde deprem riski olan alanlarda Rusya iç yasalarına göre nükleer santral inşaatının yasaklandığını belirtti. Medvedev bu kuralın tüm dünyada geçerli olması gerektiğini de savundu.
    Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunamiden etkilenen Fukushima nükleer santrali ile ilgili konuşan Rusya Devlet Başkanı, yeni nesil ve daha güvenli reaktörlerin kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Eskilerinin modernize edilerek ömürlerinin uzatılmasının doğru olmadığına değinen Medvedev, herhangi bir kaza durumunda herkesin bundan etkilenebileceğini de hatırlattı.

    Uluslararası alanda deprem bölgelerinde nükleer santral inşaatı yapılması ile ilgili tek bir kural olması gerektiğini savunan Medvedev, "Deprem bölgelerinde inşaatların sınırlandırılmasını öngören düzenlemeler yapılmalı. Güçlü deprem ve tsunamilerin olması muhtemel bölgelerde ek uluslararası düzenlemelerin yapılması zorunlu olmalı" çağrısı yaptı.

    Rusya lideri açıklamasında, "Türk ortaklarımızla Mersin-Akkuyu nükleer santral konusunu görüştük. Burada nükleer santralin aktif olduğu süre boyunca güvenliğini sağlayacak yeni bir sistem kullanılacak. Burada ortak bir işletme kurulacak. Bu ortak yapı, santralin kurulması, inşaatı, işletilmesi ve güvenliğinden de sorumlu olacak" bilgisini verdi.

    ROSATOM: AKKUYU GÜVENLİ

    Rus devlet Rosatom şirketi, Mersin Akkuyu"da inşa edeceği nükleer elektrik santralinin kesinlikle güvenli olduğunu açıkladı. Şirket, Türk halkına konunun detaylı bir şekilde anlatılacağını da duyurdu.

    Rosatom Genel Müdür Yardımcısı Nikolay Spasski, Japonya"da son günlerde yaşanan feci depremlere değinerek, "Japonya"daki olaylar zor bir ders. Fakat bu ders, nükleer enerjinin gerekliliğini hiçbir şekilde kuşku altında bırakmıyor. Bu ders tamamen başka bir hususu ortaya koyuyor: Güvenlik konusuna daha fazla dikkat etmek lazım. Biz Çernobil kazasından sonra kendimiz için dersler çıkarmıştık. Dolayısıyla hem Rusya hem de başka ülkelerdeki gerçekleştirilebilmesi için önerdiğimiz projelerimize herhangi bir teknik ayar, düzeltme getirmeye gerek yok. Diğer üretici şirketlere ise tabii ki bu lazım. Herkes için önemli ders şudur: dürüstçe, açıkça, ayrıntılı ve detaylı şekilde kamuoyuna gerçek durumu anlatmak lazım, tesislerin güvenliğinin emin şekilde sağlanmasını öngören parametre ve standartları göstermek lazım" dedi.

    Mersin Akkuyu nükleer santrali inşaatıyla ile ilgili değerlendirmede bulunan Rosatom Genel Müdür Yardımcısı Spasski, "Santralin kesinlikle güvenliliği hususunda ülkede ve özellikle santralin yapılacağı bölgede Türk kamuoyunu aydınlatmak için daha fazla çalışma yapmamız gerekecek. Rusya"da nükleer elektrik santralinin güvenliğiyle ilgili yaptığımız aydınlatmayı benzer şekilde Türk kamuoyuna da yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.





    Medvedev'den Japonya'ya eleştiri, Mersin'e övgü Yorumları