KCK'lı adaylar BDP'yi zorluyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-24-2011 (11:38)   Son Mesaj: 03-24-2011 (11:38)    Cevap: 0    Gösterim: 635  

    03-24-2011

    KCK'lı adaylar BDP'yi zorluyor

    KCK'lı adaylar BDP'yi zorluyor


    BDP'nin 12 Haziran seçimlerinde göstereceği bağımsız adaylar konusunda kesin bir açıklama yapılmazken, 2009'dan bu yana cezaevinde yatan KCK davası tutuklularından Selma Irmak, Hatip Dicle ve Fırat Anlı isimleri öne çıktı.

    Ertuğrul Mavioğlu'nun haberi
    Barış ve Demokrasi Partisi'nin "Aday Belirleme Komisyonu" yetkililerine göre, 21 Mart Newroz kutlamaları sonrasında "bölgenin hâlâ gergin olması", kesin bir liste oluşturulmasını engelliyor. 12 Haziran seçimlerinde yaklaşık 30 -; 35 bağımsız milletvekili çıkarmayı hedefleyen BDP, adaylık başvurusunun sona ermesinin ardından liste belirleme çalışmalarını sürdürüyor.

    Bölgelerden gelen önerilerde özellikle KCK tutuklularının isimleri ön planda. Daha önce en az 10 milletvekilinin KCK tutukluları arasından seçilebileceği tartışılırken, Abdullah Öcalan"ın bu sayıyı üçle sınırlı tutulmasını istediği ve "Seçimlerde asıl hedef cezaevinden insan kurtarmak olmamalı" dediği kulislerde konuşuluyor.

    İddialara göre Öcalan, seçim ittifakı çerçevesinde asıl olarak batı illerinden gösterilecek devrimci -; demokrat adaylar üzerinde duruyor. Bu çerçevede daha önce Ertuğrul Kürkçü, SDP"nin Devrimci Karargâh davasından tutuklu Genel Başkanı Rıdvan Turan ve Radikal yazarı Sırrı Süreyya Önder"in isimleri ortaya atılmıştı. Bu arada DEP davasından yaklaşık on yıl hapis yatan Leyla Zana da adaylık başvurusu yaptı. Kulislerde bu isimlere BDP tabanının sıcak yaklaştığı belirtilirken, henüz kesin bir karar verilmiş değil.

    Cezaevindeki adaylar

    BDP"den bağımsız aday olacaklar arasında en çok rağbet gören isimler, KCK davası tutukluları. Şimdilik neredeyse herkesin üzerinde birleştiği üç isim var. BDP"nin genel başkan yardımcılarından Selma Irmak, DEP davasından yaklaşık on yıl cezaevinde kalan Hatip Dicle ile DTP Diyarbakır eski İl Başkanlarından Fırat Anlı"nın adaylığına neredeyse kesin gözle bakılıyor. Buna göre Irmak Mardin"den, Dicle Diyarbakır"dan, Anlı ise Bingöl"den aday olacak. KCK davasında tutuklu olup bağımsız milletvekili seçilecek isimlerin, cezaevinden çıkarılmama tehlikesi, bölgelerden gelen taleplere karşın BDP"yi zor durumda bıraktı. Üst düzey bir BDP yöneticisi, "Adı geçen üç isim tartışmasız gibi görünüyor. KCK davası tutukluları konusunda bölgelerden daha fazla aday gösterilmesi isteniyor. Birkaç gün içinde net bir sonuca varacağız. Önceliğimiz nereden kaç isim gösterileceği değil, parlamentoda çok daha nitelikli bir grup oluşturmak" dedi.

    RADİKAL




    KCK'lı adaylar BDP'yi zorluyor Yorumları