TBMM Başkanı Şahin'e Atatürk alkışı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-24-2011 (08:57)   Son Mesaj: 03-24-2011 (08:57)    Cevap: 0    Gösterim: 463  

    03-24-2011

    TBMM Başkanı Şahin'e Atatürk alkışı

    TBMM Başkanı Şahin'e Atatürk alkışı


    Times Meydanındaki Marriott Marquis Otelinde kendi onuruna düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, oturduğu koltuğun Atatürk'ün koltuğu olduğunu söyleyen TBMM Başkanı Şahin büyük alkış aldı.

    Özlem Şahin Şakar bildiriyor

    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, BM Genel Kurulunda TÜRKSOY tarafından düzenlenecek Nevruz kutlamasıyla ilgili olarak, ''BM'de Nevruz'u kutlarken 88 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti'nin barış üzerine kurulduğunu bir kez daha tüm dünyaya hatırlatmak durumundayız, çünkü bugün dünyanın herşeyden önce barışa, huzura, dostluğa, kardeşliğe ihtiyacı var'' dedi.
    Şahin, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın evsahipliğinde, Times Meydanındaki Marriott Marquis Otelinde kendi onuruna düzenlenen resepsiyonda, New York ve çevresinde yaşayan Türk toplumu mensuplarıyla görüştü.

    Son derece kalabalık bir davetli topluluğunun bulunduğu resepsiyona, AK Parti Çankırı Milletvekili ve TBMM Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Suat Kınıklıoğlu ve Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan da katıldı.

    TBMM Başkanı Şahin, Büyükelçi Namık Tan ve New York Başkonsolosu Mehmet Samsar'ın ardından Türk toplumuna hitaben bir konuşma yaptı.

    İki gündür bulunduğu New York'ta ABD'deki Türk toplumunun hem sayısının hem de ABD'deki sosyal ve ekonomik hayata katkılarının giderek arttığını görmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Şahin, Türk toplumunun kurdukları derneklerle sivil toplum alanında da etkin bir konuma doğru süratle ilerlediğini belirtti. Türk derneklerinin başkan ve yöneticileriyle biraraya geldiğini, onlardan çalışmaları ve gelecekle ilgili öngörüleri hususunda bilgi aldığını anlatan Şahin, resepsiyondan hemen önce Türk işadamlarının kurdukları derneklerle de görüştüğünü bildirdi.

    Şahin, ''Ticari ve ekonomik alanda burada yaşayan Türk insanı gerçekten gayretli bir çalışma içerisinde, daha fazla üretim yapayım, daha fazla istihdam sağlayayım, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret potansiyelinin arttırılmasına katkıda bulunayım diye bir gayret içerisinde olduklarını gördüm, tabii bundan da memnun oldum'' dedi.

    ABD'deki Türk toplumunun idari alanda da önümüzdeki süreçte söz sahibi olmaya başlayacaklarına inandığını belirten Şahin, ''İnşallah yakın gelecekte buradaki Türk toplumu, siyasi hayatta da kendisini göstermeyi başaracaktır diye görüyorum, düşünüyorum, şimdiden sizlere bu alanda da başarılar diliyorum'' dedi.

    BM'DE NEVRUZ KUTLAMASI

    New York'ta BM Genel Kurulunda bugün çok anlamlı bir törene katılacağını belirten Şahin, Türk Cumhuriyetlerinin kültür bakanlarının, Türk kültürünü dünyaya tanıtmak ve gelişmesini sağlamak amacıyla kurdukları Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı'nın (TÜRKSOY) BM'de 'Uluslararası Nevruz Günü'' günü kutlaması düzenleyeceğini hatırlattı. Türk dünyasında her yıl 21 Mart'ta Nevruz Bayramının kutlandığını ve Nevruz'un Farsça'da ''Yeni Gün'' anlamına geldiğini ifade eden Şahin, ''Nevruz bizim coğrafyamızda asırlardır barışın, dostluğun ve kardeşliğin simgesi olarak kutlanır'' dedi.

    Şahin, şöyle devam etti:

    ''Nevruz'u BM'de kutlayacağız ve tüm dünyaya Nevruz dolayısıyla barışın, sevginin, dostluğun ve kardeşliğin bir kez daha hatırlatılması gibi bir işlev yerine getireceğiz, zaten barış, dostluk, kardeşlik deyince bizim kültürümüz,bizim medeniyetimiz akla gelir.''

    Bu yıl Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 88., TBMM'nin açılışının da 91. yıldönümünün kutlanacağını belirten Şahin, ''TBMM Başkanı olarak oturduğu koltuğun, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve Kurtuluş Savaşının Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de TBMM'nin ilk başkanı olarak oturduğu koltuk'' olduğunu söyleyince salonda büyük bir alkış koptu.

    Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana çok önemli mesafeler aldığını vurgulayan Şahin, Cumhuriyet kurulduğunda Türkiye'de sadece tek bir üniversite (İstanbul'da Darülfünun) olduğunu, onun da 1933 yılında üniversiteler kanunu çıkınca üniversite haline geldiğini, bugünse Türkiye'de her vilayette olmak üzere toplam 164 üniversite bulunduğunu belirtti. Cumhuriyet kurulduğunda sadece 184 sağlık kuruluşunun olduğunu da hatırlatan Şahin, bugünse ülkede 10 bine yakın hastane ve sağlık kuruluşunun bulunduğunun altını çizdi.

    Atatürk'ün Cumhuriyeti yurtta ve dünyada barış temeli üzerine kurduğunu söyleyen Şahin şöyle konuştu:

    ''BM'de Nevruz'u kutlarken 88 yıl önce Türkiye Cumhuriyetinin barış üzerine kurulduğunu bir kez daha tüm dünyaya hatırlatmak durumundayız, çünkü bugün dünyanın herşeyden önce barışa, huzura, dostluğa, kardeşliğe ihtiyacı var. Hala niye kan dökülüyor, hala niye insanların üzerine onların sonlarını getirecek füzeler fırlatılıyor, bombalar atılıyor? TBMM Başkanı olarak Amerika'ya gelirken, BM'nin Nevruz'la ilgili bu kutlamasına katılmak ve bu mesajları vermenin özellikle içinden geçtiğimiz şu süreçte önemli olduğunu düşündüğüm için buradayım.''

    Türkiye'nin ''düne göre bugün daha demokrat, insan hakları, temel hak ve özgürlüklerin yaşanması alanında çok daha ileri bir noktada ve tam bir hukuk devleti olma yolunda çok mesafe alan bir ülke olduğunu'' söyleyen Şahin, ''Türkiye bölgesinde, AB ülkeleri içerisinde ekonomik büyüme itibariyle son 2 yıl içerisinde en fazla performans göstermiş olan bir ülkedir, artık dünyasında ve bölgesinde saygınlığı giderek artan, sözü dinlenen, sözüne itibar edilen bir ülkedir'' diye konuştu.

    ABD'de yaşayan Türk toplumunun Türkiye'ye güç verdiğini ve onlarla gurur duyduklarını dile getiren Şahin, Türk toplumuna seslenerek ''Sizlerden almış olduğum ve gözlerinizden bana yansıyan bu sinerjiyi Ankara'ya ve TBMM'ye taşıyacağım'' dedi.

    12 HAZİRAN

    12 Haziran'da Türk halkının yeniden sandık başına gideceğini ve önemli bir demokrasi sınavı daha vereceğini söyleyen Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    ''Gönlümüz arzu ederdi ki yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız 12 Haziran'da burada da büyükelçiliklerde, konsolosluklarda sandık başına giderek Türkiye'deki seçimler için oy kullanabilsin. Bu konuda TBMM her türlü yasal düzenlemeyi yaptı, parlamentodan geçti, ancak 12 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimi dolayısıyla Yüksek Seçim Kurulu (YSK) hazırlıklarını tamamlayamadığı için yine geçmişte olduğu gibi ancak gümrük kapılarında oy kullanma kararı verdi. Tabii biz bundan üzüntü duyduk, YSK bu çalışmalarını keşke zamanında bitirebilmiş olsaydı ve sizler Türkiye'deki demokratik hayata buradan katılmak suretiyle bize daha fazla güç vermiş olsaydınız. Ama inanıyorum ki bundan sonraki seçimlerde, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız olarak bulunduğunuz ülkelerde tıpkı Türkiye'de olduğu gibi sandığa giderek oy kullanabileceksiniz, bunu size karşı bir görevimiz, sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum ve bu gecikme nedeniyle de TBMM Başkanı ve parlamentonun bir üyesi olarak sizlerden özür dileme ihtiyacını da hissediyorum.''

    TÜRK TİCARİ DERNEKLERİ TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞME

    Şahin resepsiyon öncesinde, ticari ve ekonomik alanda faaliyet gösteren Türk-Amerikan İş Geliştirme Konseyi (TABİD), Türk-Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası (TACCI) ve Amerikan-Türk Ticaret Odası (ATCOM) heyetlerini kabul etti. Görüşmeler basına kapalı yapıldı.

    Bu arada, Şahin'in bugün New York'ta BM Genel Merkezinde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşeceği öğrenildi.




    TBMM Başkanı Şahin'e Atatürk alkışı Yorumları