Davutoğlu'ndan 'haçlı seferi' tepkisi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-24-2011 (00:04)   Son Mesaj: 03-24-2011 (00:04)    Cevap: 0    Gösterim: 594  

    03-24-2011

    Davutoğlu'ndan 'haçlı seferi' tepkisi

    Davutoğlu'ndan 'haçlı seferi' tepkisi


    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'da süren askeri operasyonlar hakkında kullanılan 'Haçlı Seferleri' ifadelerinden uzak kalınması gerektiğini vurgularken, Türkiye'nin bu tür yaklaşıma göstereceği tavrı açıkladı.

    Türkiye olarak böylesi bir üsluba her zaman karşı çıkacaklarını söyledi. 'Haçlı Seferleri' gibi söylemlerle harekatın meşru kılınmasının mümkün olmadığını kaydeden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Türkiye'nin kaygıları giderilene kadar görüşmelerimizi sürdürürüz." dedi.
    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abullah Bin Zayed Al-Nahyan ile görüştü. Görüşmenin ardından gerçekleştirilen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bir basın mensubunun 'Operasyonda Türkiye'nin kaygıları giderildiği için deniz harekatına katılımın olduğu söylendi. Türkiye'nin giderilen kaygıları nedir? şeklindeki sorusuna çarpıcı cevaplar verdi. Türkiye'nin ilkesel pozisyonlarını aktaran Davutoğlu, operasyon sırasında kullanılan kutuplaştırıcı dillerden uzak kalınması gerektiğini ve sadece Birleşmiş Milletler (BM)'in evrensel dilinin kullanılması gerektiğini kaydetti. Davutoğlu, "İlkesel pozisyonumuz şudur. İki kanal iki komuta sistemi olmamalı. Kullanılacak dil dahil olmak üzere 'Haçlı Seferleri' veya diğer 'Batı Bloğu', 'Batı İttifakı' gibi kutuplaştırıcı dillerinden uzak kalınması sadece ve sadece BM'in evrensel dilinin kullanılmasıdır." diye konuştu.

    Libyalı vatandaşların korunması için her türlü katkı ve fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını bildiren Bakan Davutoğlu, bölgede 'Haçlı Seferleri' gibi söylemlerle taraf olucu bir yaklaşıma da bütün imkanlarıyla karşı çıktıklarını hatırlattı. Davutoğlu şunları söyledi: "Biz Libyalı kardeşlerimizin korunması için her türlü katkıyı yaparız, her türlü fedakarlığı yaparız. Ama bölgede kutuplaştırıcı bir dilin kullanılmasını ve böyle bir kutuplaştırıcı ve taraf olucu bir operasyonun yapılmasına da bütün imkanlarımızla karşı çıkarız."

    Haçlı Seferleri gibi söylemlerle harekatın meşru kılınmasının mümkün olmayacağına dikkat çeken Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin böyle bir şeye izin vermeyeceğini söyledi. Davutoğlu, çalışmaların tek taraflı olması yerine müzakere ortamında sürdürülmesi gerektiğini bildirerek, "Bunun için de bütün bu çalışmaların tek bir şemsiye altında toplanması bir takım tek taraflı inisiyatiflere bırakılmaması önem taşıyor bunu elde edene kadar müzakerelerimizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Kimse Türkiye'yi bu çalışmaları bloke eden bir ülke olarak göstermemeli bu yanlış bir kanaattir." ifadelerini kullandı.

    Davutoğlu, ayrıca Türkiye'nin kaygılarının giderilene kadar görüşmeleri sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.




    Davutoğlu'ndan 'haçlı seferi' tepkisi Yorumları