Kılıç: TÜSİAD anayasa topuna girdi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-23-2011 (18:37)   Son Mesaj: 03-23-2011 (18:37)    Cevap: 0    Gösterim: 504  

    03-23-2011

    Kılıç: TÜSİAD anayasa topuna girdi

    Kılıç: TÜSİAD anayasa topuna girdi


    AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, yeni anayasanın, AK Parti tarafından kaleme alınan anayasa olmayacağını belirterek, ''AK Parti, bu işin başını çekecek ama toplumsal zeminde mutabakat arayışı içinde olacağız'' dedi.

    AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, yeni anayasanın, AK Parti tarafından kaleme alınan anayasa olmayacağını belirterek, ''AK Parti, bu işin başını çekecek ama toplumsal zeminde mutabakat arayışı içinde olacağız'' dedi.
    Kılıç, Parlamento'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    TÜSİAD'ın anayasa önerisi konusundaki görüşleri sorulan Kılıç, Türkiye'nin yeni gündeminin anayasa olacağını söyledi. TÜSİAD'ın anayasa çalışmalarına duyarlılık göstermesini demokrasi adına olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini belirten Kılıç, başta TÜSİAD olmak üzere önemli sivil toplum kuruluşlarının yeni anayasaya katkı sağlamalarını beklediklerini kaydetti.

    Kılıç, yeni anayasa çalışmasında siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin, akademisyenlerin, kanaat önderlerinin ve medya temsilcilerinin sürece katkı sağlamasına özel önem atfedeceklerini bildirdi.

    Suat Kılıç, şöyle konuştu:

    ''O nedenle TÜSİAD'ın devreye girmiş olması, deyim yerindeyse topa girmiş olması önemli bir adımdır, devamını dilerim ama seslendirdikleri başlıklar, yeni anayasayı gölgede bırakacak başlıklar. Yeni anayasa sürecinde ilk 3 maddeyi tartışmaya açmak gibi bir niyetin içerisinde değiliz. Türkiye Cumhuriyeti devleti demokratik, laik, sosyal ve hukuk devletidir. Bu kavramlar üzerinden yaratılacak bir tartışma, yeni anayasanın özünün anlaşılamamasına ve yanlış anlaşılmasına neden olabilecektir. Oysa ki yeni anayasanın özü insan olmalıdır, demokrasi, özgürlükler ve hukuk olabilmelidir. TÜSİAD'ın bu yönüyle seslendirdiği görüşü benimsiyorum. 'Yeni anayasa ideoloji eksenli değil, insan eksenli olsun.' Evet doğru, yeni anayasanın özünde insan, demokrasi, insan hakları, özgürlükler olsun.''

    Anayasanın toplum tarafından benimsenmemesi gibi bir yanlışlığın içine düşülmemesi gerektiğini ifade eden Kılıç, ''Siz eğer çıkar, Anayasa'nın ilk 3 maddesini tartışmaya açık hale getirirseniz; bu Anayasa'nın diğer maddelerinde vaat ettiğiniz demokrasi, özgürlükler, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi kavramları büyük ölçüde gölgede bırakacaktır'' dedi.

    Bu tartışmaların ilk 3 maddenin gölgesinde yürütülmemesi gerektiğini kaydeden Kılıç, ''İlk 3 madde üzerinde yürütülecek tartışmalar, anayasanın özünü gölgelemeye neden olacaktır. Bu gölgeyi anayasanın üzerine düşürmemek lazım. TÜSİAD netice itibariyle bir tane sivil toplum örgütüdür. Sivil toplum örgütlerinden biri olarak TÜSİAD'ın yapmış olduğu bu açıklama, kendileri, toplum ve TBMM açısından da herhangi bir bağlayıcılık ifade etmez. Herkesin topa girmesi, araziye çıkması, anayasanın yazımı ve yapımı sürecine kaktı sağlamaya niyetli olması olumlu bir gelişmedir'' diye konuştu.

    -''SİVİL KALEMLER ELİYLE YENİ BİR ANAYASA YAZILMASI''-

    Suat Kılıç, başka bir soru üzerine, şunları kaydetti:

    ''Bizim hedefimiz şudur: Cumhuriyet tarihinde ilk defa, sivil irade ve demokrasinin gereklerini devrede tutmak ve toplumsal uzlaşıya imkan sağlamak suretiyle baştan yeni bir anayasa yazalım. Bunun çabası içerisindeyiz. Çünkü olağanüstü dönemlerde yazılan anayasalar, özgürlük vizyonunu güvenlik ihtiyacının gölgesine mahkum bırakmıştır. Güvenlik önemsenmiş, özgürlükler ikinci plana terk edilmiştir. Yeni dönemde siviller tarafından yazılacak bir anayasada, özgürlük ve güvenlik denklemi sağlam bir şekilde kurulacak, özgürlükler içerisinde kısıtlamalara gidilmeyecek, özgürlükler işin temelini oluşturacak, evrensel demokratik normlar ve hukukun üstünlüğü gibi önemsediğimiz kavramlar, güvenlik perspektifinin gölgesine terk edilmeyecek.

    Sivil kalemler eliyle yeni bir anayasa yazılmasını ve bu anayasa yazılırken, evrensel demokrasilerin sahip olduğu standartların gözetilmesini Türkiye açısından hayati önemde bir adım olarak değerlendiriyoruz.''

    -''6 AY MI OLUR BİR SENE Mİ OLUR...-''

    Kılıç, yeni anayasa için süre verip veremeyeceği yönündeki bir soruyu yanıtlarken, çok geniş de bir takvim içerisinde hareket etme düşüncesinde olmadıklarını söyleyerek, ''6 ay mı olur bir sene mi olur, bunu şimdiden kestirebilmek mümkün değil'' dedi.

    ''Yeni yapılacak anayasa çalışması, AK Parti'nin 2007'de yaptırdığı anayasa çalışmasının rafa kalktığı anlamına mı geliyor?'' sorusuna yanıt verirken Suat Kılıç, bu çalışmanın, eskisinin raftan kaldırıldığı ya da yenisinin raftan indirildiği anlamına gelmediğini söyledi.

    AK Parti Grup Başkanvekili Kılıç, toplumun değişik kesimlerinin katkılarını da alarak, yeni bir anayasa çalışmasını seçimden sonra başlatacaklarını taahhüt ettiklerini kaydederek, 2007'deki metin ile TOBB ve TÜSİAD'ın hazırladığı metinlerin de bu sürece katkı sağlayabileceğini ifade etti.

    ''TÜSİAD'ın anayasa önerisini hazırlayanlar arasında Ergun Özbudun gibi hocalar da var. O taslakta başörtüsünün kamuda takılabilmesine yönelik öneriler yer alıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Kılıç, ''Ergun Özbudun, benim anayasa hukuku hocamdır ama hiçbir akademisyenin görüş, öneri ya da yazısı, taslak çalışması AK Parti açısından bağlayıcılık ifade etmez. 'O taslaklarda satır aralarında yer alan başlıkların hiç biri bizim anayasa çalışmamızın içinde vardır ya da yoktur' diyemeyiz. Yeni anayasa, AK Parti tarafından kaleme alınan bir anayasa olmayacak. AK Parti, bu işin başını çekecek ama toplumsal zeminde mutabakat arayışı içinde olacağız'' diye konuştu.




    Kılıç: TÜSİAD anayasa topuna girdi Yorumları