Laçiner: Sarkozy'nin Kaddafi'den farkı ne?   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-23-2011 (13:34)   Son Mesaj: 03-23-2011 (13:34)    Cevap: 0    Gösterim: 454  

    03-23-2011

    Laçiner: Sarkozy'nin Kaddafi'den farkı ne?

    Laçiner: Sarkozy'nin Kaddafi'den farkı ne?


    Prof. Dr. Sedat Laçiner, Kaddafi ile Sarkozy benzerliğine dikkat çekti ve aralarındaki tek farkı açıkladı. Prof. Dr. Beril Dedeoğlu da Akdeniz’deki Büyük Savaş Stratejisine vurgu yaptı.

    LACİNER: SARKOZY İLE KADDAFİ ARASINDA HİÇBİR FARK YOK: SARKOZY LİBYA"DA YAŞASAYDI AYNI KADDAFİ GİBİ OLURDU
    TRT Haber'deki Açı Programında Libya"ya yapılan müdahale ve Fransa"nın rolü meselesi konu edildi.

    Libya olaylarının Arap dünyasındaki isyanlardan bağımsız olmadığı gibi tesadüfen de cereyan etmediğini söyleyen Prof. Dr. Sedat Laçiner sözü Kaddafi ile Sarkozy benzerliğine getirdi.

    Sedat Laçiner şu tespitleri yaptı:

    "Libya olaylarında yapay bir müdahale var; buna ilaveten Fransa"nın ön plana çıkması teşvik edildi. ABD ön plana çıkmak istemedi. Libya"daki istihbaratı, cephenin gerisindeki komando faaliyetlerinin tamamına yakınını İngiltere -; ABD ortaklığı yapıyor ama biz Libya semalarında Fransız savaş uçaklarını görüyoruz, Sarkozy"i görüyoruz bu durum Sarkozy"nin kişiliğinden de kaynaklanıyor.

    Bana sorarsanız Sarkozy"le Kaddafi arasında hiçbir fark yok. Tek fark, farklı ülkelerde doğmuş olmaları. Sarkozy, Libya"da doğmuş olsa ve bu şartlarda olsaydı böyle davranırdı. Kaddafi"de Fransa"da doğmuş olsaydı bu şekilde davranırdı. Çoğulcu, demokrat bir Fransa"da Kaddafi"de ancak Sarkozy kadar olabilirdi.

    DEDEOĞLU: BİRİLERİ FRANSA"YA YÜRÜ KOÇUM DİYOR

    Prof. Dr. Beril Dedeoğlu da Akdeniz"deki Büyük Savaş Stratejisine dikkatleri çekti. Dedeoğlu'nun sözlerinden satırbaşları şöyleydi:

    Sarkozy, Libya olayındaki çıkışını Fransa"yı dünyaya taşıyacak ve iç siyasette de kullanacağı bir fırsat olarak görmüş olabilir ama önemli olan Sarkozy"e bu cesaretin verildiği ortam. Anladığım kadarıyla birileri Sarkozy"e "yürü koçum" demiş. Burada Libya"yla ilgili bir mücadele katiyen yok; Libya üstünden yapılan bir mücadele var. Bütün dünyadaki karar alıcılar biliyor ki bununla ilgili bir süreç çalışmıyor. ABD bölgeyi kendi şemsiyesi altında ancak batı sorumluluğunda dizayn etmek istiyor.

    ABD ""Kaptan benim. Avrupa, Akdeniz"de kendi başına bir iş yapamaz. Arap baharı yaşanıyor ve anti-Amerikancı rejimler gitmek üzere, yenilerinin de anti-Amerikancı olmasını istemiyorum ama İsrail gibi gelip bana yapışmasını da istemiyorum. Yukarıda ben olayım, altta Avrupalı müttefiklerim olsun, Rusya"da yanımızda dursun. Maliyetini siz de üstlenin ama sorumluluk bende olsun, diyerek teklifini sundu.

    Bugün gelinen noktada ABD diyor ki ""Ben bombardımanı yaptım, sizinle birlikte olduğumu gösterdim ama siz daha hevesliydiniz şimdi nasıl çözerseniz çözün."" Nasıl çözerseniz çözün! meselesi büyük güçlerin kendi arasındaki rekabete ilişkin bir durum. O yüzden Rusya ve Çin bir kenarda duruyor ve bir cevap vermek için ağırlığın bir tarafa geçmesini bekliyor.

    Libya operasyonu Almanya-Fransa ittifakını bitirdi. Fransa"da hem sağ, hem de sol basın Almanya"ya kendilerini yarı yolda bıraktığı için veryansın ediyor.

    "Yürü koçum"" yaklaşımı Almanya - Fransa ittifakını bozmaya yönelik. Fransa, ABD yanlısı bir tutum içinde gibi duruyor ama transatlantik bağı daha canlı tutmak isteyenin Birleşik Krallık olduğunu unutmayalım. Birleşik Krallığın Fransa"yı yanına alarak bu ittifakı bozmaya çalıştığını gördüm ve bunda da başarılı oldu.

    Sarkozy"nin ""Akdeniz için birlik projesine"" ilk itiraz eden Almanya"ydı. Almanya ""Akdeniz"de Fransa"nın üstün olduğu bir egemenlik kuracaksın ve beni iyice Rus diasporasına atacaksın dolayısıyla ben bunu bozuyorum"" dedi. Sarkozy"nin Avrupa"yı Akdeniz"de öne çıkartacak muhtemel proje kendini de kapsayacağı için Almanya, Britanya ve ABD buna asla izin vermez Fransa"nın kendini öne atması intihar saldırısı gibi...




    Laçiner: Sarkozy'nin Kaddafi'den farkı ne? Yorumları