FT: Türkiye NATO’ya onay vercek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-23-2011 (10:37)   Son Mesaj: 03-23-2011 (10:37)    Cevap: 0    Gösterim: 546  

    03-23-2011

    FT: Türkiye NATO’ya onay vercek

    FT: Türkiye NATO’ya onay vercek


    İngiliz Financial Times gazetesine göre Türkiye, Libya’ya yönelik operasyonun NATO devrine onay verecek ama nihai amacın ne olduğunu bilmek istiyor.

    Libya konusunda, BM kararı doğrultusunda başlatılan harekatın komutasını ABD'den kimin devralacağı konusundaki belirsizlik İngiltere gazetelerinde geniş yer buldu.
    Financial Times Ankara mahreçli haberinde, Ankara'nın tüm itirazlarına rağmen sonunda NATO'nun komutayı devralmasına yeşil ışık yakacağını yazdı.Türkiye'nin sürece ilişkin rahatsızlığını aktaran gazete şu satırlara yer verdi:

    "Türkiye'nin Libya'ya askeri müdahaleye itirazları, NATO içindeki geleneksel rolüyle bölgesel güç olma hevesi arasında denge kurmakta zorlandığını gösteriyor. Türkiye'nin sivil kayıplarından duyduğu kaygıya, kamuoyunda bu harekatın Batı'nın petrol için giriştiği bir adım olarak algılanması ve ülkenin Libya'daki ticari çıkarları da eşlik ediyor.

    Fransa'nın Cumartesi günkü zirveye Türkiye'yi dahil etmemesi de Ankara'da öfke yarattı. Sarkozy zaten, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıktığı için tepki gören bir isim. Ancak Ankara'nın, NATO'nun rolünün dar bir şekilde tanımlanması ve sürecin işgalle sonuçlanmaması garanti edildiği takdirde, ittifakın komutayı devralmasına engel olmayacağı anlaşılıyor."

    "ONAY VERECEK AMA..."

    Gazetedeki haberde bir Türk diplomattan oney verileceğine dair teyid alındığı bilgisi de verildi: "Bu konuda üst düzey bir diplomat, 'Muhtemelen onay vereceğiz. Ancak nihai hedefin ne olduğunu ve uygulamanın nasıl olacağını tam olarak bilmek istiyoruz' diye konuştu."

    Gazeteye göre Türkiye tavrını ortaya koymadan Arap Birliği'nin de atılacak adıma desteğini görmek istiyor.

    Gazetenin görüşlerini aktardığı düşünce kuruluşu EDAM'ın başkanı Sinan Ülgen ise 'Türkiye NATO'nun müdahil olmasını tek başına engelleyen ülke olarak görülmeyi göze alamaz" dedi ve "Ancak Türkiye NATO'daki nüfuzunu kullanacak" diye ekledi.

    Türkiye daha önce insani yardıma hazır olduğunu, ancak askeri bir rol üstlenmeyi düşünmediğini ortaya koymuştu.

    NATO KRiZi Mi?

    Guardian gazetesi de, Türkiye, Fransa ve Almanya'nın komutayı NATO'nun devralmasına yönelik itirazlarını, ittifak içinde son on yılda görülen en büyük çatlak olarak niteledi ve öne çıkan ülkelerin pozisyonlarını şöyle özetledi:

    "İngiltere, komutanın NATO yerine bir İngiltere-Fransa koalisyonuna devredilmesine karşı çıkıyor. Londra ile birlikte Washington ise NATO komutasında ısrarlı. Buna itiraz ise gerekçeleri nüanslar içeren Almanya, Fransa ve Türkiye'den yükseliyor. Bu üç ülke de, NATO müdahalesinin harekata destek veren Arap ülkelerinde rahatsızlık yaratmasından kaygılı."

    Türkiye'nin Fransa'ya tepkisini de aktaran Guardian, Devlet Bakanı Egemen Bağış'ın, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi Libya'yı kendi iç politika hesapları için kullanmakla suçlamasına da yer verdi.




    FT: Türkiye NATO’ya onay vercek Yorumları