Marmaraereğilisi'nde deprem uyarı sistemi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-22-2011 (19:54)   Son Mesaj: 03-22-2011 (19:54)    Cevap: 0    Gösterim: 515  

    03-22-2011

    Marmaraereğilisi'nde deprem uyarı sistemi

    Marmaraereğilisi'nde deprem uyarı sistemi


    Anadolu Çevre Asamblesi Genel Başkanı Prof. Dr. Uğur Kaynak, deprem erken uyarı sistemiyle olası Marmara depremini günler öncesinden tahmin edeceklerini umduğunu söyledi.

    Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde, belediyenin Doğa Hareketleri Araştırma Derneğine (DOHAD) yaptırdığı Deprem Erken Uyarı Sistemi'nin açılışı yapıldı.
    Kaynak, açılış töreninde yaptığı konuşmada, DOHAD'ın, doğanın depremi önceden haber vermesi üzerine kurulduğunu belirtti.

    Jeofizikçilerin depremi önceden haber verebilmek için son 40 yıldır çalıştığını ifade eden Kaynak, bu uğurda yapılan çalışmaların sürdüğünü anlattı.

    Tabiatın deprem olmadan önce hem canlı hem de cansız varlıklarıyla deprem olacağına dair çeşitli belirtiler gösterdiğine işaret eden Kaynak, ''Bu bazen ısınma şeklinde oluyor bazen bir buhar çıkışı, bazende kaplıca ve ılıcalarda renk, koku değişikliği... Balık ölümleri, deniz suyunun renk değiştirmesi bunlara örnek olarak gösterilebilir'' diye konuştu.

    DOHAD'da bu tarz anormallerle ilgilenen gözlemcilerin bulunduğunu belirten Kaynak, bu şekilde doğadaki bütün canlıları gözlemlediklerini söyledi. En fazla gözlemcinin Marmara Bölgesi'nde olduğunu belirten Kaynak, bununla da yetinmediklerini vurguladı. Kaynak, ''Teknoloji harikası aletlerle, jeofiziksel gözlem istasyonları kurduk. Bunlarla depremi önceden haber veren mikro tansiyon çatlaklarını yakalamaya çalışıyoruz. Deprem erken uyarı sistemiyle, olası Marmara depremini günler öncesinden tahmin edeceğimizi umuyoruz'' dedi.

    -DOHAD BAŞKANI AGALDAY

    DOHAD Başkanı Fuat Agalday da fay hattına yakın olan yerlerde kurdukları istasyonlarda, jeofiziksel gelişimi takip ettiklerini belirterek, ''Şu an 8 çalışan istasyonumuz var. Yerel yönetimlerle birlikte çalışarak istasyon sayımızı arttırmak istiyoruz. Marmara'nın tüm etrafını bu standartta istasyonlarla donatmak istiyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içinde, hava durumu gibi yer durumunun da tahmin edileceğine inanıyoruz'' diye konuştu.

    İstanbul Üniversitesi (İ.Ü) Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Öncel de, orta dereceli depremlerin önceden tahminiyle ilgili Amerika'da araştırma yapan gruplarla çalıştığını kaydetti.

    Kurulan bu istasyonların sayısının arttırılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Öncel, ''Türkiye'de deprem istasyonu çoğaltılması ve çoklu takip kontrol mekanizmalarının ortaya çıkması gerekiyor. Hedef yakın zamanda gün mertebesinde bunları belirleyebilmek. Ancak, çok sistemli ve organize bir işin ortaya çıkması gerekiyor'' dedi.

    Açılışta ayrıca Agaltay, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyanık'a teşekkür plaketi verdi.




    Marmaraereğilisi'nde deprem uyarı sistemi Yorumları