LGBT ve feministlerden hükümete Çağrı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-22-2011 (15:58)   Son Mesaj: 03-22-2011 (15:58)    Cevap: 0    Gösterim: 590  

    03-22-2011

    LGBT ve feministlerden hükümete Çağrı

    LGBT ve feministlerden hükümete Çağrı


    12 LGBT ve feminist örgüt, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na gönderdiği mektupla hükümetin BM İnsan Hakları Konseyi'nde bugün okunacak ortak ülkeler bildirisine taraf olmasını istedi. Bildirinin ayrıntıları şöyle:

    Bildiri, BM üyesi ülkelerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli hak ihlallerine karşı önlem almasını şart koşuyor.
    Lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel (LGBT) ve feminist örgütler, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nde bugün okunacak olan ortak ülkeler bildirisi öncesi Türkiye Cumhuriyeti hükümetine, bildiriyi imzalaması için çağrıda bulundu.

    Bildiri LGBT bireylerin dünyanın her yerinde yoğun ve sistematik şekilde karşılaştığı her türlü şiddet, cinayet, tecavüz, işkence ve yargısız infaza dikkat çekiyor. BM üyesi ülkelerin gerekli önlemleri almasını şart koşan bildiri, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli hak ihlallerine karşı hak temelli bir tutum belirlenmesini talep ediyor.

    Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli şiddet eylemleri ve her türlü insan hakları ihlaline karşı hazırlanan bildiri, BM İnsan Hakları Konseyi'nin dikkatine 9 Mart 2011 tarihinde sunulmuştu.

    "Sistematik ayrımcılık pratikleri bildirinin önemini hatırlatıyor"

    "Hiç kimse cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği sebepleri ile ayrımcılığa, şiddete ve yargısız infaza maruz bırakılamaz"

    LGBT ve feminist örgütlerin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na gönderdikleri mektupta, BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunulan ortak bildirinin önemine dikkat çekiliyor:

    "BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un 25 Ocak 2011'de İnsan Hakları Konseyi'ne hitaben yaptığı konuşmada belirttiği gibi, 'Hiç kimse cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği sebepleri ile ayrımcılığa, şiddete ve yargısız infaza maruz bırakılamaz'.

    Dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de son birkaç yıldır daha görünür hale gelen LGBT bireylere yönelik nefret cinayetleri, kolluk kuvvetlerinin kötü muamele ve işkence ile sistematik ayrımcılık pratikleri, BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunulan ortak bildirinin ne derece önemli olduğunu bizlere bir kez daha hatırlatmıştır.

    "LGBT bireylerin insan haklarını koruma ve geliştirmek için..."

    LGBT ve feminist örgütler Türkiye'den, imzacısı olduğu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve diğer uluslararası insan hakları belgelerinde ifadesini bulan "kişilerin bütün hak ve özgürlüklerden hiçbir ayrımcılığa maruz kalmadan, eşit ve adil şekilde yararlanması" ilkesine sahip çıkmasını, LGBT bireylerin haklarını koruma ve geliştirmeye yönelik bu ortak bildiriye taraf olmasını istiyor.

    Türkiye, Avrupa Konseyi'nin metnini imzalamıştı

    Türkiye, üyesi olduğu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 31 Mart 2010'da kabul ettiği öneri metnine daha imzacı olmuştu. Metin, 'cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığa karşı üye devletler tarafından alınması gereken tedbirler'i içeriyordu. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi de bu metni onaylamıştı.

    Mektubu imzalayan kurumlar şöyle:

    Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Derneği, Amargi Kadın Kooperatifi, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Kadınlarla Dayanışma Vakfı - KADAV, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Hevjin Diyarbakır LGBTT Oluşumu, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Kaos GL Derneği, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Dayanışma Derneği.

    kaosgl.org




    LGBT ve feministlerden hükümete Çağrı Yorumları