'Balyoz'cu Doğan'dan sorguda itiraf   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-22-2011 (03:58)   Son Mesaj: 03-22-2011 (03:58)    Cevap: 0    Gösterim: 485  

    03-22-2011

    'Balyoz'cu Doğan'dan sorguda itiraf

    'Balyoz'cu Doğan'dan sorguda itiraf


    Balyoz davası iddianamesinde ilk sanık olarak savunmasını tamamlayan tutuklu sanık eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, çapraz sorgusu sırasında 1960 darbesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

    O dönem Harp Okulunda öğrenci olduğunu belirten Doğan, Silahlı Kuvvetler'de nasıl talimat verildiğini ve birliklerin nasıl hareket ettiklerini gördüğünü söyledi. Harekat Komutanlığı yaptığını belirten Doğan, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda bir Balyoz planı olduğunu, bu planın davada iddia edilen plan ile bir ilgisi olmadığını, Oraj planının ise TSK içinde olmadığını ve dava sebebiyle öğrendiğini anlattı.
    İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasında savunması tamamlanan tutuklu sanık Çetin Doğan'ın, saat 16.15'te çapraz sorgusuna geçildi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken öncelikle sanıklardan Doğan'a soru yöneltmek isteyen olup olmadığını sordu. Bazı sanık avukatları, öncelikle Cumhuriyet savcısı ile mahkeme heyeti tarafından soruların sorulmasını, kendilerinin de bu aşamadan sonra soru yöneltmek istediklerini söyledi. Ancak Başkan Diken, uygulamanın usule aykırı olmadığını ifade etti.

    Bazı sanıklar ile avukatların, yaptıkları açıklamalar ve yorumların ardından soru sormaları üzerine Başkan Diken, "Bu uygulamanın adı sanığa doğrudan soru sormaktır. Açıklamalar yapmanıza gerek yok." uyarısında bulundu.

    Sanık Doğan, kendisine yöneltilen sorular karşısında darbe ya da ihtilal gibi bir düşüncesi olmadığını belirtti. Konuşmalarının bazılarını rahatsız etmiş olabileceğinden bahseden Doğan, "Kimsenin arkasından konuşmadık. Seminerde, "Biz siyasetin dışındayız" dedim, ama bu demek değil ki, laik Türkiye Cumhuriyeti"nin aşındırılmasına ses çıkarmayacağız. Biz yasal çerçevede mücadele verdik. Benim aklımın ucundan darbe geçmemiştir. Yapılan darbelerin kime zarar verdiğini gördük. TSK"nın halkın gözünde küçük düşmemesi için herşeyi yaptım." diye konuştu.

    Doğan, Özden Örnek"in avukatının müvekkiliyle darbe amacıyla görüşme yapıp yapmadığını sorması üzerine, "Resmi nitelikli seminerlerde ve diploma törenlerinde karşılaştık. Onun dışında birer kez nezaket ziyareti yaptım. Özel bir görüşmemiz olmadı. Darbe için görüşmedik." diye konuştu.

    Darbe yapmak için Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanları ve Ege Ordusu Komutanlığı ile irtibatı olup olmadığı şeklindeki soruya ise Doğan, Balyoz planını kastederek, "1. Ordu Komutanı olarak böyle bir darbe planı yapmam mümkün değil. Darbeyi düşünmediğim için böyle bir irtibatım da olmadı. Zaten darbe planlamak için Tugay Komutanları ile görüştüğüm iddia ediliyor. Benim aklımda darbe olsa Kolordu Komutanları ile görüşürdüm. Gider Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ile görüşürdüm. İhtilallerin Silahlı Kuvvetlerin halkın gözünden nasıl düştüğünü görmüş bir kişiyim. Silahlı kuvvetlere zarar vereceğini bildiğimiz için aklımıza dahi getirmedik." dedi.

    Bir tek 1960 darbesine iştirak ettiğini söyleyen Doğan'ın, "O zaman Harp okulu öğrencisiydim ve nasıl talimat verildiğini, birliklerin nasıl hareket ettiğini orada gördüm. Onun dışında hiçbir darbeye iştirak etmedim." sözleri dikkat çekti.

    Emekli Korgeneral Engin Alan"ın avukatı müvekkilinin seminerde söylediği, "Böyle bir eylemi bastırmanın ilk yolu liderleri bir gecede toplamak" şeklindeki sözlerini hatırlatarak buradaki "liderlerden" kimi kastettiğini sordu. Doğan, bu kişilerin siyasi liderler değil kalkışma yapan bölücü liderler olduğunu savundu.

    Avukat Ahmet Koç, seminerde belediye başkanlarının isminin geçtiğini hatırlatarak bu konuya açıklık getirmesini istedi. Doğan, "Normal çalışmada fişleme listesi yok. Seminerde, "sıkıyönetim olduğunu düşünün ve bunu yaşayın" dedim. Burada ismi geçenler sorunlu kişiler, sıkıyönetim olsa bunlar yerinde kalmaz tabi. Mesela Sincan"da Belediye Başkanı Kudüs gecesi yaptı, amacı aşan bir durum oldu, görevden alındı. Sıkıyönetimde bizim kiminle çalışacağımız emniyet, jandarmadan gelen bilgiler doğrultusunda olur. Ben emir verip böyle liste oluşturtmadım. Seminer gereği konuşmalarda gündeme geldi." dedi.

    Doğan, "Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda da bizde de personel harici fişleme yoktur." ifadesini kullandı.

    Bir avukatın, "General etüt" diye bir liste olduğu ve bu konudaki bilgisini sorması üzerine Doğan, "İlk defa burada gördüm. Polisler o tür liste tutar. Böyle bir yapılanma var, siyasi olarak başında kim olduğunu biliyorum. Başbakanı kastetmiyorum. Ama bunun peşini bırakmayacağım, hayatım pahasına sonuna kadar gideceğim, hesabını soracağım. Görevi başındaki insanları görevinden alıp da buralara getirmek vatan hainliğidir, zamanı geldiğinde açıklayacağım." şeklinde konuştu.

    Tutuklu sanık İbrahim Fırtına"nın avukatının "Oraj planından haberiniz var mı?" sorusu üzerine Doğan, "Hayır. Oraj planını bu vesile ile öğrendim. Eğer olsaydı bilirdim, harekat komutanlığı yaptım. Ancak Balyoz diye bir plan var." karşılığını verdi.

    Balyoz planının Özel Kuvetler bünyesinde olduğunu belirten Doğan, "Ama bunlarla hiçbir ilgisi yok. Genelkurmay bir yazışmada bu plandan bahsediyor. Zaten bir hakim suikast iddiasıyla bu planı bulmak ve teyit için gidiyor, kozmik odada arama yapıyor. Ama Oraj diye bir plan yok." cevabını verdi.

    Saat 17.00'de Mahkeme Başkanı Ömer Diken, bugünlük duruşmaya ara verdiklerini ve 22 Mart 2011 günü saat 09.30'da kaldıkları yerden devam edeceklerini söyledi.




    'Balyoz'cu Doğan'dan sorguda itiraf Yorumları