Halkın Erdoğan'dan sonraki lideri kim?   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-21-2011 (13:34)   Son Mesaj: 03-21-2011 (13:34)    Cevap: 0    Gösterim: 656  

    03-21-2011

    Halkın Erdoğan'dan sonraki lideri kim?

    Halkın Erdoğan'dan sonraki  lideri kim?


    Yüzde 10 barajını aşmak için ittifak çalışması yapan partilere son anketten kötü sonuç çıktı. Halk ittifak yeni oluşum istiyor ama oy verme konusunda net değil. Erdoğan'dan sonra görülen potansiyel lider de belli.

    Andy-ar araştırma şirketi tarafından yapılan son siyasi ankette sürpriz sonuçlar ortaya çıktı.. 15-19 Mart 2011 tarihleri arasında 20 ilde toplam 4 bin 436 denek ile yüz yüze görüşme yöntemi ile yapılan ankete göre Erdoğan"dan sonraki dönemin yeni lideri hatta Başbakanı" olarak tanımlanan isim: HAS Parti Lideri Numan Kurtulmuş.

    Seçim ittifaklarını ve yeni oluşum liderlerini araştırmadan çıkan sonuca göre değerlendiren ANDY-AR Başkanı Faruk Acar, ittifak çalışmalarının neticelendirilmemesine dikkat çekerek, "Uzun süredir yapılan ve neticelendirilmeyen ittifak görüşmelerinin, seçmenin oy tercihlerini etkilemediğini otaya koyuyor." dedi.
    Araştırmaya konu olan yeni siyasi liderler arasında halkın en şanslı olarka HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş'u gördüğünü kaydeden Acar, "Merkez sağda "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"dan sonraki dönemin yeni lideri hatta Başbakanı" olarak tanımlanan Kurtulmuş"a olan bu yaklaşım araştırmamızın sonuçlarıyla da örtüşüyor." yorumunu yaptı.
    ANDY-AR Başkanı Acar'ın araştırmaya ilişkin yorumu şöyle:

    12 Haziran günü yapılacak seçimlere kısa süre kala yüzde 10 barajını aşamama endişesini taşıyan bir çok parti siyasi ittifak ve ittifaklar için görüşmeler yapıyor. Saadet Partisi"nin merhum lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan"ın vefat etmeden önce birebir yürüttüğü ittifak görüşmeleri bir miras olarak kamuoyuna yansıtıldı.

    Saadet Partisi, Demokrat Parti, Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi ve HAS PARTİ çerçevesinde ele alınan ittifak çalışmalarında henüz bir mutabakata varılmış değil. HAS PARTİ Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile BBP Lideri Yalçın Topçu böyle bir ittifak çatısı altında olmayacaklarını ve tek başına seçime gireceklerini deklare ettiler.

    SP, DP ve TP liderleri ise görüşmelerini sürdürüyor. Diğer taraftan, DSP ile HEPAR"ın başını çektiği sol ve ulusalcı kimlikteki partilerin de ittifak çalışması var. Periyodik olarak her ay yaptığımız siyasi gündem araştırmaları 12 Haziran seçimlerinin AK Parti, CHP, MHP ve bağımsız adaylar çevresinde şekilleneceğini ortaya koydu.

    Mart 2011 araştırmamızda, halkın yeni bir siyasi ittifak ve oluşumlara nasıl baktığını sorguladık. Araştırmamıza katılan deneklerin yüzde 35,3"ü, Türkiye siyasetinde yeni bir oluşuma ihtiyaç duyulduğu düşüncesinde.

    Bu sonuç, geniş katılımlı güçlü bir seçim ittifakının, yüzde 10"luk seçim barajını aşma sorunu yaşamayacağı anlamına gelebilir. Fakat, ittifak isteyen seçmenin öncelikli oy tercihleri ele alındığında ise AK Parti, CHP ve MHP"nin büyük oranlarda oy kaybetmediği görülüyor.

    Bu sonuçlar, uzun süredir yapılan ve neticelendirilmeyen ittifak görüşmelerinin, seçmenin oy tercihlerini etkilemediğini ortaya koyuyor.

    LİDERLERİN TANINIRLIKLARI

    Yeni oluşum ya da siyasi ittifaklar açısından halkın aklına gelen ilk lider Saadet Partisi"nden ayrılarak HASPARTİ"yi kuran Prof. Dr. Numan Kurtulmuş.. Saadet Partisi"nin başına geçtikten sonra partinin 2.5"lerde olan oy oranını yüzde 5"lere çıkaran Kurtulmuş"a seçmenin ilgilisi yeni partisinde de devam ediyor.

    Kurtulmuş"un yüzde 35,6 ile birinci olduğu yeni oluşum liderleri listesinde akla gelen ikinci isim ise AK Parti"den ayrıldıktan sonra Türkiye Partisi"nin kuran Abdüllatif Şener. İktidarı sert bir üslupla ve bildiği noktalardan eleştiren Şener"in, bu şekilde hem gündemde kaldığı hem de tanınırlığını yüksek noktalara taşıdığı söylenebilir.

    Muhsin Yazıcıoğlu"nun vefatından sonra BBP"nin başına geçen Yalçın Topçu da akıllara gelen üçüncü isim. Yazıcıoğlu"nun ardından derin bir sarsıntı yaşayan BBP"yi diri ve gündemde tutmayı başaran Yalçın Topçu"nun referandum sürecinde yürüttüğü politikanın yanı sıra Ak Parti iktidarına karşı uyarıcı niteliğinde muhalefet yapma politika yapmasının seçmende olumlu izler bıraktığını söylemek mümkün.

    Kurtulmuş, Şener ve Topçu"nun ortak yönü ise mevcut ya da eski partilerinde daha önce ikinci hatta üçüncü adam olmaları.

    Lider olarak ilk etapta tanınmaları, bu üç ismin de genel başkan olduktan sonra partilerini ve kendilerini seçmenin aklına ilk etapta getirecek noktalara taşıdıkları anlamına geliyor.

    Tanınırlık anlamında dikkat çeken bir diğer isim ise kısa süre önce Demokrat Parti"nin Genel Başkanı olan Namık Kemal Zeybek. Zeybek"in tanınırlık sıralamasında 4. sırada yer almasındaki etkenlerin, devraldığı DP"yi "Ergenekon çizgisinden uzaklaştıracağını" açıklamasıyla gündemde kalması ve ittifak görüşmelerinde başı çeken isimlerden olması söylenebilir.

    EN ŞANSLI GÖRÜLEN LİDERLER

    Araştırmamıza konu olan siyasi liderlere halkın seçimlerde ne kadar şans verdiği de dikkat çeken diğer bir konu.

    Bu kategoride en şanslı görülen lider HASPARTİ Genel Başkanı Numan Kurtulmuş. Merkez sağda "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"dan sonraki dönemin yeni lideri hatta Başbakanı" olarak tanımlanan Kurtulmuş"a olan bu yaklaşım araştırmamızın sonuçlarıyla da örtüşüyor.

    Halkın yüzde 42,4"ü yeni siyasi liderler arasında en şanslı olarak Kurtulmuş"u görürken, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu da başarılı olacağına inanılan ikinci lider olarak göze çarpıyor. Sol siyaset adına en şanlı görülen lider ise DSP Genel Başkanı Masum Türker. CHP"deki Kılıçdaroğlu rüzgarından sonra büyük oranda dağılan partisini ayakta tutmaya başaran Türker"in rakiplerine göre şans oranı yüzde 7,3.

    Haber 7

    Halkın Erdoğan'dan sonraki  lideri kim?

    Halkın Erdoğan'dan sonraki  lideri kim?

    Halkın Erdoğan'dan sonraki  lideri kim?

    Halkın Erdoğan'dan sonraki  lideri kim?

    Halkın Erdoğan'dan sonraki  lideri kim?

    Halkın Erdoğan'dan sonraki  lideri kim?

    Halkın Erdoğan'dan sonraki  lideri kim?

    Halkın Erdoğan'dan sonraki  lideri kim?

    Halkın Erdoğan'dan sonraki  lideri kim?

    Halkın Erdoğan'dan sonraki  lideri kim?





    Halkın Erdoğan'dan sonraki lideri kim? Yorumları