Ankara Libya planını 5 adımda yürütüyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-21-2011 (12:34)   Son Mesaj: 03-21-2011 (12:34)    Cevap: 0    Gösterim: 560  

    03-21-2011

    Ankara Libya planını 5 adımda yürütüyor

    Ankara Libya planını 5 adımda yürütüyor


    Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararının ardından Libya'daki askeri operasyona destek vermek için NATO kararını bekleyen Türkiye olası gelişmelere karşı hazırlıklarını sürdürüyor.

    Ceyda Karaaslan'ın haberi
    Koalisyon güçleri tarafından gerçekleştirilen hava akınlarına şu anda aktif olarak katılmayan Türkiye, harekatın hava unsurlarına "hava-radar" desteği sağladı. Libya'ya yönelik hava harekatı Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi tarafından da izlendi.

    Buradaki bilgiler anında Genelkurmay'a aktarıldı. Libya'ya yönelik askeri müdahalenin biran önce bitmesi için çağrıda bulunan Türkiye, bu ülkedeki Türk vatandaşlarının can güvenliklerine yönelik de bazı kararlar aldı. Zorunlu olması halinde bu ülkedeki Türk vatandaşları Tunus ve Mısır üzerinden tahliye edilecek. Türkiye'nin operasyona katılması ya da destek talep edilmesi halinde iki F-16 filosu ile bir tanker uçak da personeliyle birlikte hazır tutuluyor.

    Ancak, Türk F-16'larının koalisyon güçlerinin aksine hedef bombalamayacağı, sadece destek uçuşu yapılacağı belirtiliyor. NATO'nun Libya'ya askeri müdahale kararı vermesi halinde Akdeniz'de görev yapan deniz unsurlarının devreye sokulması da planlanıyor. Bu amaçla 2 fırkateyn Libya açıklarında, 6 deniz unsuru da Girit açıklarında bekletiliyor.

    NATO bünyesinde Akdeniz'de görev yapan Barbaros, Gökçeada ve Bartın Fırkateynleri bölgeye gönderilecek. Gemiler, başta ABD'nin uçak gemileri olmak üzere Libya'ya havadan müdahale eden unsurların güvenliğini sağlayacak, insani yardım koridorunun emniyetini koruyacak.

    LİBYA'YA İNSANİ YARDIM

    Ankara'da Dışişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde devam edilen toplantılarda Libya'da kalan Türklerin durumu da ele alındı. Libya'da şu anda halen 5 binin üzerinde Türk'ün bulunduğu ve gerektiğinde bunların tahliyesi için adımlar atılacağı belirtildi. Türkiye, Libya'daki Türklerin tahliyesini Tunus ve Mısır üzerinden gerçekleştirmeyi planlıyor. Ankara'da ayrıca Libya halkına gönderilmek üzere insani yardım malzemesi hazırlığını da tamamladı.

    SABAH




    Ankara Libya planını 5 adımda yürütüyor Yorumları