'Türk milliyetçileri Türkiye dışında doğmuş'   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-20-2011 (23:54)   Son Mesaj: 03-20-2011 (23:54)    Cevap: 0    Gösterim: 588  

    03-20-2011

    'Türk milliyetçileri Türkiye dışında doğmuş'

    'Türk milliyetçileri Türkiye dışında doğmuş'


    Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Mustafa Yıldıran, Türk milliyetçiliğinin fikri kurucularının bugünkü Türkiye sınırlarının dışında doğduğunu ifade etti.

    Türk Ocakları Akademik Çalışma Grubu tarafından, 2010-2011 dönem faaliyetleri kapsamında 5 Mart 2011 tarihinde Türk Ocakları Genel Merkezi Galip Erdem toplantı salonunda Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mustafa YILDIRAN ile "TÜRKLERİN KÜRESEL İKTİSAT MEFKURESİ: TÜRK DEVLETLERİ İKTİSADİ İTTİFAKI ÜZERİNE BİR TETKİK" konulu gündem tartışmaları programı gerçekleştirildi.

    AKÇURA, TOGAN, GASPIRALI GİBİ TÜRK MİLLİYETÇİLERİ TÜRKİYE DIŞINDA DOĞMUŞTUR

    Akademik Çalışma Grubu"nun bu hafta gündem tartışmalarındaki konuğu Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mustafa YILDIRAN idi. Yıldıran, grup üyelerini "Türklerin Küresel İktisat Mefkuresi: Türk Devletleri İktisadi İttifakı Üzerine Bir Tetkik" başlığı altında Türk devletlerinin yeniden iktisadi olarak küresel bir güç olabilmesinin imkânları ve zorlukları hakkında bilgilendirdi.

    Amacının Türk ülkelerinin kendi aralarında iktisadi birliklerini oluşturabilmesinin yol ve yordamını iktisat ilminin ilke ve teorileri çerçevesinde ortaya koymak olarak özetleyen Yıldıran, konuşmasının başında Türklerin iktisat mefkuresinin tarihi ve güncel sebeplerle küresel olduğunun altını çizdi. Türklerin iktisat mefkuresinin tarihi olarak Türk milliyetçiliğinin kökenleri ve fikir babaları itibariyle, küresel kaynaklı olduğunu tekrar belirten Yıldıran, Türk milliyetçiliğinin fikri kurucuları olan, Yusuf Akçura, İsmail Gaspıralı, Ahmet Hikmet Müftüoğlu ve Zeki Velidi Togan gibi şahsiyetlerin tamamı bugünkü Türkiye sınırlarının dışında doğmuş ve milliyetçi fikirlerini Osmanlı sınırları dışından ortaya koymuştur dedi.

    Yıldıran sözlerine: "Türklerin küresel iktisat mefkûresine sahip olmasında etkili olan gerekçelerden birisi de tarihi hayat alanında küresel bir iktisat fikrine sahip olması zorunluluğundan gelmektedir. Türkler hayat alanını Selçuklu ve Osmanlı döneminde siyasi etki alanı kadar, ekonomik ve ticari faaliyet alanı olarak da kullanmıştır. Hatta küresel ticaretin tarihte en önemli yapılma sahası olan tarihi ipek yolunun büyük bölümünün Türk nüfuz alanında olması nedeniyle bu iddia tutarlıdır. Yine özellikle Kanuni döneminde Akdeniz ve Karadeniz"deki deniz ticareti hâkimiyeti tamamen Türk ticari coğrafyası içerisindedir. 16.yüzyılın sonuna kadar bütün Çin ve Hint mallarının küresel ticareti Türkler tarafından yapılmaktadır." şeklinde devam etti.

    DÜNYA ENERJİ KAYNAKLARININ STRATEJİK NOKTASI TÜRKİYE

    Dünya enerji kaynaklarının bulunduğu tüm havzanın stratejik noktasının Türkiye olduğunun altını çizen Yıldıran, Arz-üt Türk kavramına açıklık getirdi. Arz-üt Türk"ün Avrupalılar tarafından "Büyük Türkiye Alanı" denilen bölge olduğunu ve bu bölgenin diğer özelliklerinin yanı sıra ticaret ve ekonomik faaliyet sahası olduğunu ifade eden Yıldıran: "Türk devletlerinin tarihteki siyasi hâkimiyet alanı bir ticaret ve ekonomik hayat alanı olarak görülebilir. Türklerin tarihi hayat alanının, ekonomik ve ticari bir alan haline gelmesini gerektiren güdüleyici faktörler vardır. Enerji ihtiyacının ve maliyetlerinin artışı sebebiyle, Türkiye"nin coğrafi konumu ekonomik avantaj sağlamak için stratejiktir. Avrasya Balkanları tarihte "Büyük Turkia" denilen bölgeyi kapsar. Dolayısıyla Türkiye"nin tamamını siyasi hakimiyet alanında tuttuğu bölgedir. Bu bölge enerji talebinin ve fiyatlarının sürekli arttığı dönemde zengin petrol ve doğalgaz yataklarıyla tarihteki öneminden daha fazla önemlidir. Brzezinski"nin tabiriyle "potansiyel ekonomik ödül" olarak eşsiz bir bölgedir. Özellikle Hazar havzasındaki enerji kaynakları yeni iktisadi refah alanının oluşumunu işaret etmektedir. Bu dönüşüm ekonomik güç dengelerini de değiştirmiştir. Öncelikle AB Balkanlara doğru bir genişleme sürecine girmiştir. Ardında ABD Rusya"dan bağımsızlığını kazanan devletlere olan ilgisini net olarak ortaya koymuştur. Fakat bu bölgede tarihi etki alanına sahip Türkiye, Rusya ve İran bulunmaktadır. Bu durumda Türkiye için yüz yıl aradan sonra bölgenin önemli gücü olma fırsatı ortaya çıkmıştır. Türkiye"yi önemli kılan diğer bir faktör de Bosna"dan Çin"e kadar yayılan bir bölgede Türkçe"nin başat dil olarak kullanılmasıdır." dedi.

    Yıldıran "Türklerin Küresel İktisatta Başarı Unsurları"nı aşağıdaki şekilde sıraladı.

    ·Motivasyonu Sağlayan Bir İdeoloji: İktisatta Kızılelma Mefkuresi
    ·Kolonizatör Türk Girişimcisi: Türk girişimcisi
    ·Entelektüel Sermaye: Türk dünyasının eğitimli gençleri
    ·Yenilikçi Sanayi Yapısı: Türk sanayisinin üretim yeteneği
    ·Tedarik Üstünlüğü: Tarım, gaz, petrol ve ulaşım ağı (İpekyolu)
    ·Kredi ve Finans Kaynakları: Türk bankaları ve refah fonları
    · Hırslı rakipler: Çin, ABD, Rusya
    · İmar ve İnşa Yeteneği: Türk inşaat sektörünün yetenekleri
    ·Gelişmeye Fırsat Veren Kültürel Ortam: Dil, kültür ve din birliği

    Katılımcıların büyük beğenisini toplayan Mustafa Yıldıran"ın konuşmasından diğer çarpıcı notlar ise şunlar;

    Küresel İktisat Fikrinin Engelleri

    ·Zihni Engeller: Türk milliyetçiliğine olan ideolojik tepkiler
    ·İstihbaratı Engeller: Rakip ülkelerin psikolojik ve dezenformasyon çabaları
    ·Ekonomik Engeller: Gelir dengesizlikleri, sermaye açıkları ve teknolojik gerilik
    ·Rakiplerin Etkisi: Amerikan, Rus ve Çin gibi dev ekonomilerle rekabet sorunu
    · Siyasi Engeller: Ülkelerin içerisindeki farklı görüşler

    Küresel Ekonomik Üstünlüğün Çatışma Alanı: Arz-üt Türk

    Bölgenin çatışmalara sebep olan ekonomik yükselişi dört faktöre bağlıdır.
    ·Bölgede doğal kaynak potansiyeli yüksektir ve fiyatların yükselmesi ekonomik gelişmeyi teşvik etmektedir.
    ·Avrupa ve Asya arasında bağ olarak yatırım, büyüme ve ticaret için stratejik noktadır.
    ·Geniş bölge doğal kaynakların çeşitliliğini ve dağılımını etkilemektedir. Ayrıca bölgede taşıma maliyetlerinin yüksekliği de önemlidir.
    ·Bu bölgedeki ülkelerin eski Sovyet veya sosyalist ekonomiler olması nedeniyle piyasa ekonomisine geçmek için ekonomik değişim içindedir.
    Rakip İktisadi İdeoloji ve Girişimler
    Avrasyacılık Fikri: Rus ve Amerikan Avrasyacılığı
    Çin Yayılmacılığı
    Rus Yayılmacılığı: Sıcak Deniz politikası ve Slav-Ortodoks İdeolojileri,
    ABD Yayılmacılığı: Türk devletlerinin ABD yönelimli politikaları

    Türkiye"nin Rakiplerine Göre Üstünlükleri:
    ·Türkiye"nin AB ile gümrük birliği içerisinde olması Avrupa"ya doğru olan ticaret akımlarında Türkiye"ye üstünlük sağlamaktadır.
    ·Türkiye piyasa ekonomisi ve kalite standartları açısından Çin ve Rusya"dan daha ileridir.
    ·Türkiye"nin Ortadoğu ile bağlantısı yönünden enerji piyasalarının tümü üzerinde etkisi bulunmaktadır.
    ·Türkiye"nin ABD ve batı ülkeleri ile işbirliği yönünden daha güvenilir bir ülke olması bölgedeki enerji kaynaklarının ve lojistiğin merkezi olma avantajını beraberinde gelmektedir.
    ·Türkiye"nin hem Çin"de yaşayan hem de Orta Asya"da bağımsız devletlerde yaşayan soy ve kültürel birlikteliği potansiyel stratejik avantaj unsurudur.

    Türk Milliyetçiliği Fikrinin Küresel İktisat Mefkuresine Katkıları
    ·Ticari standartları sağlayacak dil ve eğitim tabanlı kültürel kaynak sağlaması,
    ·Türk Ülkeleri Birliği"nin tarım ve enerjide korumacı uygulamaları sağlayacak ideolojik altyapı sağlayabilmesi,
    ·Yerel değil bölgesel bir Türk milliyetçiliğinin gelişmesini sağlayabilecek tarihi zemine sahip olması

    İktisadi İşbirliğinin Temel Parametreleri
    · Türkler bir siyasi birlik ve birleşme amacı olmadan bağımsız ayrı devletlerle iktisadi birlik kurabilir.
    ·Türklerin kendi aralarındaki iktisadi birliğinin amacı ortak ekonomik gelişme gücünü artırmak olmadır.
    · Ortak iş, ticaret ve yatırım ikliminin oluşması her Türk devletinin bağımsızlığını zedelemeden siyasi güvenlerini artıracaktır.
    ·Türkler için dünyada ortak ticaret kültürü, ticaret standartlarının oluşması ve bir parasal birlik kurulması fırsatı ortaya çıkmıştır.
    ·Türklerin oluşturacağı iktisadi birlik iktisadi rekabet alanında meydan okuma unsuru içermektedir.




    'Türk milliyetçileri Türkiye dışında doğmuş' Yorumları