Mesut Yılmaz'ın destekleyeceği 2 parti   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-20-2011 (12:37)   Son Mesaj: 03-20-2011 (12:37)    Cevap: 0    Gösterim: 620  

    03-20-2011

    Mesut Yılmaz'ın destekleyeceği 2 parti

    Mesut Yılmaz'ın destekleyeceği 2 parti


    Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz, 12 Haziran'da aday olmayacağını söyledi. Yılmaz seçimelerde destekleyeceği iki partiyi açıkladı. Yılmaz'a göre AK Parti, Anavatan'ı taklit etti ve çok büyüdü...

    Saygı Öztürk'ün haberi

    Bir zamanlar Anavatan Partisi (ANAP) vardı. 12 Eylül'den sonra siyasi partiler kurulmaya başlandığında, Turgut Özal'ın Genel Başkanı olduğu ANAP, hızlı bir yükselişe geçmişti. İşte o siyasi partinin kuruculan arasında genç bir isim vardı: Mesut Yılmaz.
    Yılmaz, daha sonra ANAP'ın genel başkanı oldu. Başbakanlık görevinde bulundu. ANAP, her seçimde biraz daha kan kaybetti. Merkez sağın iki güçlü partisi Doğru Yol Partisi (DYP) ile ANAP güç kaybedince, iki siyasi partinin birleştirilmesi gündeme geldi. Sancılı da olsa birleşme gerçekleşti ama Demokrat Parti adını alan siyasi parti de seçimlerde beklenini veremedi. DP, şimdi de zor günler geçiriyor. DP'nin kır atının bu haliyle seçim yarışında yüzde 10 barajını aşması hemen hemen olanaksız...

    Yılmaz, aday olacak mı?

    Önceki Başbakanlardan Mesut Yılmaz, TBMM'de bulunduğu dönemde çok konuşmadı. Son kongrede, Genel Başkanlığa Namık Kemal Zeybek'in seçilmesinden sonra hemen DP milletvekilliğinden istifa etti. Yani şu anda bağımsız milletvekili.

    Mesut Yılmaz'a telefonda sordum, "Seçimlerde milletvekili adayı olacak mısınız?" Hiç tereddüt etmeden cevabını verdi: "Bu dönem milletvekili adaylığını düşünmüyorum..."
    Yılmaz, aday olmamasına gerekçe olarak "özel nedenler" dedi. Üzün bir yurtdışı seyahatinden söz etti. Bugünkü tabloyu soruyorum, şunlan söylüyor:

    "Merkez sağda mutlaka güçlü bir siyasi partiye ihtiyaç var. Çünkü, merkez sağda güçlü bir siyasi partinin olması halinde bugün yaşanan kutuplaşma da büyük ölçüde azalır. Önümüzdeki dönemde AKP kendisini merkeze dönüştürmeli. Ancak, bugün AKP'nin icraatına baktığımızda böyle bir olasılık gözükmüyor. Bu durumda diğer iki muhalefet partisine görev düşüyor. Bunlardan birisi çizgisini terk edip merkeze oturacak. Onun dışındaki yeni oluşumlardan umudum yok."

    Siyasette yeni kuşak

    DP, büyük projeydi. Bu önemli ve büyük proje niçin istenileni vermedi? Yılmaz, "Bu büyük projeyi, küçük hesaplar yüzünden gerçekleştiremedik" diyor.

    Başanlı olunması için Yılmaz da, onunla birlikte hareket edenler de çaba gösterdi göstermesine ama 2.5 yıl süren sabnn sonunda beklenen yere yaklaşmak şöyle dursun, giderek o yoldan bile uzaklaşıldı. İşte bu durumu Mesut Yılmaz şöyle açıklıyor: "Artık, siyasette yeni bir kuşağa da ihtiyaç var. Eski siyaset bazı insanlan yozlaştırmış."
    Mesut Yılmaz, "12 Haziran seçimlerinin önemini halka çok iyi anlatmalıyız" diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

    "AKP çok büyüdü. Geçen yıllarda şanslan yaver gitti, bizim izlediğimiz politikaları yürütmekle akıllılık ettiler. AKP'nin bu kadar güçlü olması kendisi için de tehlikeli. Çünkü, bu kadar sorumluluğu taşıyacak kadroya sahip değiller. Fazla güç insanı dejenere eder. AKP'de buna uygun mizaçlar söz konusu. ANAP'lı arkadaşlarımız AKP'den milletvekili seçildi, bakan yapıldı. Ama bugün hepsi mutsuz. Çünkü, karar mekanizmasında yer alamadılar. Oysa, parti politikasının oluşumunda daha geniş yelpaze gerekirdi."

    Muhalefet güçlenme!!

    O yüzden, Mesut Yılmaz, bugün adaylığı düşünmüyor, ancak yarın kendisine bazı öneriler götü-rülürse, ülke çıkarları denilip aday da olabilir. Ben son soru olarak Yılmaz'a, "Madem seçimde aday olmayı düşünmüyorsunuz, desteğiniz hangi siyasi partiye olacak?" diye soruyorum. İşte Yılmaz'in cevabı: "Bugünkü tabloya baktığımızda muhalefetin mutlaka güçlenmesi gerektiği görülüyor. Demokrasi de bunu gerektiriyor. O yüzden seçimlerde CHP ve MHP'yi destekleyeceğim."

    Sözcü




    Mesut Yılmaz'ın destekleyeceği 2 parti Yorumları