Bahçeli'den bedelli ile ilgili kriz uyarısı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-19-2011 (21:38)   Son Mesaj: 03-19-2011 (21:38)    Cevap: 0    Gösterim: 499  

    03-19-2011

    Bahçeli'den bedelli ile ilgili kriz uyarısı

    Bahçeli'den bedelli ile ilgili kriz uyarısı


    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''(Bedelli askerlik) Oy beklentileriyle bazı talepleri gündeme getirip, sonra da bunun yapılmaması hali başka sıkıntıları da birlikte getiriyor'' dedi.

    Bahçeli, Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Yeşilova Beldesi Belediye Başkanı İbrahim Tan'ı ziyaretinde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
    Bir gazetecinin ''Japonya'da nükleer sızıntı tehlikesi var. Türkiye'de de 2 adet nükleer santral yapılması planlanıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna karşılık, MHP olarak yıllar öncesinden bu yana Türkiye'nin nükleer enerjiye, santrallere ihtiyacı olduğu kanaatini taşıdıklarını söyledi.

    Bahçeli, yer seçiminin önemli olduğunu, ''nasıl ve hangi güvenceler altında yapılması'' konusunun ise tamamen bilimsel yönden analiz edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

    ''Bu konuyla ilgili olarak 57. hükümet döneminde de bazı çalışmalar başlatılmıştı. Şu an için dünyanın bazı ülkelerinde bunu çok iyi değerlendiren, kendileri açısından sanayileşmenin ve kalkınmanın, ikinci bir ana unsuru olan enerji yapımı da ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır. O bakımdan bir yerde büyük bir tehlike olduğu düşüncesine kapılarak ihtiyaç olan bir nükleer enerjiyi yapmamak, yok farz etmek doğru değildir. Daha geniş ayrıntılı araştırmalarla bazı ülkelerdeki deneyimlerle bu planlamayı yapmak suretiyle, uygulamaya geçilmesinde yarar görüyorum.''

    -BEDELLİ ASKERLİK-

    ''Bedelli askerlik''le ilgili tartışmaların hatırlatılması üzerine Bahçeli, bu uygulamanın geçmişten bugüne Türkiye'de olduğunu, zaman zaman da hayata geçirildiğini anımsattı.

    Bahçeli, bunu tekrar gündeme taşıyan AK Parti'nin, bazı konuları toplumun gündemine getirerek tartışmaları gözlemlemek istediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

    ''Ama seçim sürecine girdiğimiz sırada bedelli askerlik talepleri de AK Parti aracılığıyla toplum gündemine taşınması sebebiyle zannediyorum ana muhalefet partisi de bir öncelik alayım diye, biraz daha acele, fazla düşünülmeden, bazı toplum beklentilerine karşılık bulacağı inancıyla bir hazırlık yapıyor, bunu topluma takdim ediyor. Şu an Türkiye'nin önemli tartışmalı konularından birisi haline getirilmiş oluyor. Tabi bu iyi düşünülmesi lazım. Ülkemiz de Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) yapısı, bulunduğu stratejik konumu, Türkiye'nin ve böyle bir şeyde savunma gücü, caydırıcılık vasfı, bunlarla ilgili iyi değerlendirmeler yapılabilmesi için üç sac ayağının oluşması lazım. Birincisi siyasi iktidar, olaya nasıl yaklaşıyor, siyasi istikrarın perspektifine Genelkurmay nasıl bir yorum getiriyor, bir de toplum beklentileri ve sivil toplum kuruluşları olaya nasıl bir değerlendirmede bulunuyor, bunun üçü bir araya gelerek, toplumu herhangi bir sıkıntıya koymadan yapılması gereken uygulamalardır. Şu an için bazı terörist faaliyetlerle hayatını kaybetmiş şehitlerimiz, bunların yakınları, şehit ve gazi dernekleri, bunların da görüşleri çok farklı oluyor.''

    -''İKTİDARLA ANA MUHALEFET ARASINDA YARIŞ''-

    Bu sebeple Türkiye'nin bugünkü ortamında çok dikkatli olmak gerektiğini vurgulayan Bahçeli, şöyle devam etti:

    ''Oy beklentileriyle bazı talepleri gündeme getirip, sonra da bunun yapılmaması hali başka sıkıntıları da birlikte getiriyor. CHP, ana muhalefet partisi olarak, yaz tatilinde bir askerlik sürecini gündeme taşıyor. Bunların hepsine bakıldığı vakit, çok ciddi bir hazırlık olmadığı, askerlik müessesesine çok ciddi yaklaşımlar içinde bakılmadığı, Türkiye'nin yakın bir tarihinde yaşanmış olan ve TSK'nın komuta ve mehmetçiğiyle beraber vermiş olduğu mücadeleleri hiç dikkate almaksızın sadece ve sadece oy kazanma ve iktidarla ana muhalefet arasında bir yarış gibi algılanıp, topluma takdim edilmesini doğru bulmuyoruz. Böyle bir durum karşısında birisi diyor ki; hemen çıkartalım. Öbürü diyor ki seçimlerden sonrasına erteleyelim. Bu gibi yaklaşımlar tartışmayı hızlandırır. Bunlar önemli konulardır ve şu an bedelli askerlik beklentisi içine giren çok gencimiz bulunmaktadır. Bunları da dikkate almak lazım.''

    Bahçeli, bir de Türkiye'nin toplumsal gelişiminin göz önünde bulundurulmasının önemine dikkati çekerek, şöyle dedi:

    ''Mesela ilk 4 ay kısaltılmış askerliği, 1975 yılında bizim dönem yaptı. Yani kısa dönem askerlik uygulamalarının ilk yararlananlardan birisi benim. İzmir Bornova'da yaptım. O günden bugüne kadar kısa dönem askerlik kavramı var. 15, 8, 12 aylık askerlik, bedelli askerlik tartışmaları var. Bütün bunların hepsi Genelkurmay ve TSK'nın personel rejimini örseliyor ve bazı tartışmalar ortaya çıkarıyor. Toplum olarak bedelli askerliği bir yana bırakırsak, ülkede yetişmiş bir gencin, söz gelimi üniversiteyi bitirmiş yüksek lisans ve doktora programı için bugüne kadarki askerliği erteleme, 27 ile 31 yaş arasındadır. Şimdi 31 yaşında yüksek lisansını doktorasını tamamlamış, toplumda bir konuma gelmiş olan bir genci belli bir süre için askere almayı düşünüyorsunuz. Yani bu çarpıklıkların giderilmesi lazım. Onun için de ifade etiğim gibi 3 sacayağına bağlı hareket edilmesinde fayda var.

    Şu an için bu tartışmalara son verebilmenin bir tek yolunu gördüğünü ifade eden Bahçeli, ''Adalet ve Kalkınma Partisiyle CHP hangi metinde anlaşacaklarsa onu iktidar ve ana muhalefet partisi olarak meclise getirsinler. Mecliste de MHP, değerlendirmesini yaparak, bu tartışmayı Türk toplumunun önünden çıkartmak gerektiğini ifade ediyoruz'' dedi.

    -''BODRUM'DA MI, MARMARİS'TE Mİ ÇEŞME'DE Mİ YAPTIRACAKLAR?''

    Bahçeli, bir gazetecinin, ''Geçmiş dönemde de bedelli askerlik konusu gündeme gelmişti ancak şehit aileleri bu kadar tavır sergilememişlerdi. Şehit ailelerinin şimdiki bu tavırlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu şöyle yanıtladı:

    ''Şehit ailelerimizin hassasiyetlerini, tartışma zeminini, tartışma konularını tam seçemediyseniz şehit ve gazi ailelerini incitirsiniz. Üniversitenin gençlerine 'Yazın askerlik yaptıracağım' diyorsanız, o zaman düşünmek lazım. Nerede yaptıracaklar? Bodrum'da mı, Marmaris'te mi Çeşme'de mi yaptıracaklar? Bunları düşünmek lazım. TSK'nın tartışma zeminine aşırı derecede çekilmesi de doğru değildir. Bedelli askerlik bugün için toplumsal bir beklenti haline gelmiş. Bunu istismar edebilecek, oya tahvil edebilecek yaklaşımlardan kurtulup nasıl bir çözüm bulunması gerektiğini, tartışmayı yürüten iki kanat yani, iktidarla ana muhalefet bir araya gelsinler, konuyu bir sonuca bağlasınlar. Şimdi acele getiriyorsunuz bunu seçim için yapıyorsunuz. 'Biz seçimden sonra yapıyoruz' tartışmasıyla Türkiye'de başta Silahlı Kuvvetler, toplum, şehit ailelerini, gaziler derneklerini incitmenin üzmenin kimseye bir faydası yoktur. Ama bu bir beklenti haline gelmiş ise buna bir cevap vermek lazımdır diye de düşünmek gerekiyor. Çünkü gençlerimiz geleceği planlama, hayata yeni bir yorum getirmek, bir takım alanlarda cesaretle faaliyetlerde bulunmak için askerlik müessesini nasıl yapacağını hangi sürede yapacağını düşünmek istiyor. Bununla ilgili de cevap bekliyor.''

    -LİBYA'DAKİ OLAYLAR-

    Bir gazetecinin, ''BM Güvenlik Konseyi'nin Libya için bir kararı var. O kararın ardından, Fransa'nın hazırlıklarını tamamladığı yönünde bilgiler geliyor. Bunun için neler söyleyeceksiniz?'' sorusu üzerine Bahçeli, 1970 ve 1973 nolu BM kararlarının Libya ile ilgili olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

    ''Bugün için bir iç kargaşaya girmiş olan Libya'da kardeş kavgasını önlemenin yolunun BM kararı çerçevesinde İngiltere, Fransa, İtalya ve ABD'nin askeri güçleriyle önleme yolu düşünülmemelidir. Bu hele hele işgal gücü olarak ortaya çıkmamalıdır. Mutlaka alınmış olan tedbirlerle Libya, Kaddafi'nin bu kararlara askeri müdahale öncesi öngörülmüş şekline uyumunu sağlayabilecek ve iç çatışmayı durduracak Libya toplumunu normalleştirecek bir sürece diplomasi yönüyle yaklaşmakta yarar vardır diye düşünüyoruz. Çünkü Libya'daki gelişme doğru değildir. Bir aşiret kavgası haline dönüşmüştür ve çok can kaybına sebebiyet vermektedir ve Libya'nın toprak bütünlüğü de tehlikeyi noktaya gelmiştir. Aşiret çatışmasında ayrı bir devlet olma yolu da denenmektedir. Özellikle bölünmenin eşiğinde olan bir Türkiye ve bin yıllık kardeşliğin tehdit altında olduğu bir Türkiye, son günlerde de ayaklanma provalarının yoğunluk kazandığı bir Türkiye'de sözlerimizde çok dikkatli olmalıyız ve Dışişleri Bakanlığının konuya tam nüfuz etmesinde, Türkiye Cumhuriyeti devletinin üzerine düşen görev var ise bunu da cesaretle üstlenmesinde yarar vardır diye düşünüyorum.''

    Bahçeli, bir gazetecinin ''12 Haziran'dan sonra oluşacak mecliste başörtülü bir milletvekilinin olma olasılığını nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusunu, ''Bunu bize sormayacaksınız, AK Parti'ye sorunuz. Çünkü daha evvelki mecliste başörtülü milletvekili MHP'yi temsilen bulunmuştu. Genel Kurul salonu dışında başörtüsüyle meclis faaliyetlerini sürdürüyordu'' diye yanıtladı.

    Devlet Bahçeli, daha sonra Bursa'ya geçerek, Maksem Caddesi'ndeki Ülkü Ocakları Hizmet Binası'nın açılışını gerçekleştirdi.




    Bahçeli'den bedelli ile ilgili kriz uyarısı Yorumları