Eroğlu: Çalışmalar devam ediyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-19-2011 (17:54)   Son Mesaj: 03-19-2011 (17:54)    Cevap: 0    Gösterim: 595  

    03-19-2011

    Eroğlu: Çalışmalar devam ediyor

    Eroğlu: Çalışmalar devam ediyor


    Eroğlu, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için devam eden müzakerelerde ''anlaşma noktasından bugün için uzakta olduklarını ama çalışmaların devam ettiğini'' ifade ederek, müzakerelerin sonsuza dek devam etmesinin mümkün olmadığını'' söyledi.

    Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nın 25. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Derviş Eroğlu, KKTC'de güzel bir demokrasi örneği verildiğini belirterek, gelişmekte olan ülkeler içinde en mükemmel demokrasinin KKTC'de bulunduğunu, ancak adada henüz bir anlaşmaya varılamamasının yarattığı gerçekleri görmezlikten gelmenin de mümkün olmadığını kaydetti.
    Üretmeyen toplumların yok olacağı bilinciyle davrandıklarını belirten Eroğlu, krizin sanayicileri de çok zorladığını ama atlatılacağından ve ülke ekonomisinin daha iyi düzeye geleceğinden emin olduğunu ifade etti.

    Eroğlu, ülkenin ekonomik darboğazdan kurtulması için yapılan diyalog çağrılarına katıldığını vurgulayarak, hükümetlerin mutlaka bir programla geldiğini, ekonomik krizlerden de bu programlarla çıkıldığını anlattı. Eroğlu, bu süreçte herkese saygı içinde özverili davranma görevi düştüğünü söyledi.

    KIBRIS KONUSU

    Konuşmasında Kıbrıs müzakerelerine de değinen Eroğlu, ''çok aşırı mesafeler kaydettiklerine dair veya yarın anlaşma olacak diye umut vermek istemediğini'' kaydetti.

    ''Gerçek şu ki, Kıbrıs Türk halkı anlaşma istiyor ama bu sadece bizim isteğimizle olmuyor, karşı tarafın da aynı istek içinde olması gerekir. Görevimin bir anlaşma sağlamak olduğunun bilincindeyim'' diyen Eroğlu, daha önce iki cumhurbaşkanının müzakere yaptığını, hatta referanduma sunulan bir plan olduğunu ama anlaşmaya varılamadığını hatırlattı.

    KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ''Anlaşma noktasından bugün için uzaktayız ama çalışmalar devam ediyor, Yönetim ve Güç Paylaşımı'nda karşılıklı öneriler, Ekonomide yakınlaşmalar var, ama AB'nin birincil hukuk olmasında maalesef yaklaşma yok'' dedi.

    Mülkiyet başlığında, ''ilk tercihin mal sahibinde olmalı'' tezinden taviz vermeyen Rum tarafı yüzünden ilerleme sağlanamadığını ifade eden Eroğlu, ''beşli bir toplantıda (üç garantör ile Kıbrıs Türk ve Rum tarafları), müzakere masasındaki şapkalarla oturarak, Kıbrıs sorununu halledecek bir gayret içine girilmesi önerilerinin BM Genel Sekreteri tarafından sıcak karşılansa da Rum tarafının buna sıcak bakmadığını'' söyledi.

    Müzakerelerin sonsuza dek devam etmesinin mümkün olmadığını, ''herkesin saçlarının beyazladığını'' belirten Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının bir anlaşma istediğini ama Rum tarafında yapılan bir ankette yüzde 78'in ''anlaşma çıkacağına inanmadığının'' görüldüğünü bildirdi.

    Eroğlu, bir anlaşma olacaksa acı tarafları da olacağını ve bu acıların da paylaşılması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye ziyaretlerinde gördüğü ilginin Türk halkının Kıbrıs Türk halkına sevgisinin fevkalade sürdüğünü gösterdiğini belirtti.

    Mitinglerden dolayı bazı tepkiler olduğunu, bunun Türk kamuoyunda bazı endişeler yarattığını ifade eden Eroğlu, ''Ama son Türkiye ziyaretlerimde gördüğüm ilgi, Türk kamuoyunun Kıbrıs Türk halkına eski sempatisinin devam ettiğinin göstergesidir'' dedi.




    Eroğlu: Çalışmalar devam ediyor Yorumları