Deriklilerden 'kan davasını bitirin' çağrısı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-19-2011 (16:04)   Son Mesaj: 03-19-2011 (16:04)    Cevap: 0    Gösterim: 580  

    03-19-2011

    Deriklilerden 'kan davasını bitirin' çağrısı

    Deriklilerden 'kan davasını bitirin' çağrısı


    Mardin'in Derik ilçesinde 3 aile arasında süren kan davasından rahatsız olan vatandaşlar ortak açıklama yaparak, kan davasının sona erdirilmesini istedi.

    Derik ilçesinde çocuk kavgası nedeniyle geçen yıl Alas, Azlağ ve Çaçur aileleri arasında başlayan husumet, kan davasına dönüştü. Kan davası nedeniyle aileler arasında yaşanan 2 farklı olayda 3 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı.
    Aileler arasında ilçede gerginliğin sürmesinden rahatsız olan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, esnaf ve vatandaşlar, Eğitim Sen temsilciliğinin girişimleriyle Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelerek ortak açıklama yaptı.

    Eğitim Sen Temsilcisi Mahmut Öztemel, yaptığı açıklamada, aileler arasındaki kan davası nedeniyle ilçe halkının huzursuz olduğunu, esnafın işyerini erken kapatmak zorunda kaldığını, kan davalı ailelerin çocuklarının okula gelemediğini söyledi.

    Toplumsal bir sorun olan kan davasının sonlandırılması için bir araya geldiklerini kaydeden Öztemel, şöyle dedi:

    ''Keşke barış ve kardeşliği kutlamak için gelmiş olsaydık. Bu olaylar maddi ve manevi çöküşe neden olmaktadır. Husumetlerin sürdürülmemesi için çok sebep var.

    Evrensel hukuk normları çerçevesinde suçlunun cezasını bağımsız mahkemeler vermektedir. Bu coğrafyanın barışa ihtiyacı vardır. Bu toplumun barış diline ihtiyacı vardır.

    Toplumsal barışın sağlanması için valisinden, kaymakamına, belediye başkanından muhtarına, din adamlarından kanaat önderlerine, eğitimcisinden öğretmenine, esnafından sanatkarına herkesin elinden geleni yapması lazım.

    Bu bir insanlık görevidir. Kan davası nedeniyle yaklaşık 50 çocuk okula gelemiyor. Okullarımıza çocuklarımızın gelmediğini görmek ya da tedirgin geldiğini görmek, esnaflarımızın dükkanlarını açamadıklarını görmek ve her an her şey olabilir psikolojisiyle yaşanıldığını hissetmek bizleri son derece huzursuz etmektedir. Bizler kaygılı yaşamak istemiyoruz.''




    Deriklilerden 'kan davasını bitirin' çağrısı Yorumları