Çanakkale Şehitler Abidesi'nde tören   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-18-2011 (19:54)   Son Mesaj: 03-18-2011 (19:54)    Cevap: 0    Gösterim: 603  

    03-18-2011

    Çanakkale Şehitler Abidesi'nde tören

    Çanakkale Şehitler Abidesi'nde tören


    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde tören düzenlendi. Törene Başbakan ile birlikte Org. Koşaner ve bakanlar katıldı.

    Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, kuvvet komutanları, Pakistan Genelkurmay Başkanı Khalid Shaman Wynne, Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Ian Biggs, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 1. Dünya Savaşı sırasında Ruslara karşı savaşan sınır birliğine cephane taşırken hayatını kaybeden Vanlı çocukların dramını anlatan ''120'' filminin yönetmeni Özhan Eren, bazı milletvekilleri, Azerbaycan, Bosna Hersek'ten temsilciler ile Türkiye'nin dört bir yanından gelen vatandaşlar katıldı.
    Tören, Atatürk Anıtı'na, Hükümet adına Başbakan Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Orgeneral Işık Koşaner ile Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna'nın çelenk koymasıyla başladı.

    Saygı duruşunda bulunulması ve askeri birliğin saygı atışı yapmasının ardından, İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi.

    Törende Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, Çanakkale Savaşı'nın, sebepleri ve sonuçları itibarıyla, tarihin akışının değiştiği önemli muharebelerin cereyan ettiği aklı kullanan bir güç savaşı olduğunu söyledi.

    Bu savaşın askeri ve siyasi sonuçları yanında, savaşların cesaret, kahramanlık ve ruh güzelliklerinin sergilendiği, nadir harp tarihi örneklerinden biri olduğunu ifade eden Özgen, ''Çanakkale Savaşı, teknolojinin inanılmaz üstünlüğü ve yarattığı güce karşı, süngünün ve canını hiçe sayarak bedenlerini vatana siper edenlerin tarihte eşi benzeri görülmemiş bir mücadelesidir. Çanakkale Zaferi'ni kazandıran bu yüksek ruhu, vatan sevgisini, cesareti ve fedakarlığı gördükçe, kendimize olan güvenimizi ve inancımızı tazeliyor daha büyük işler başarma azmi ve kararlığı duyuyoruz'' dedi.

    Çanakkale'nin büyük kahramanlıkların yaşandığı bir er meydanı ve bu er meydanının galibinin Mustafa Kemal'in önderliğinde kahraman Türk ordusu, Anadolu'nun her köyünden her kentinden vatan savunması için koşan Mehmetçiğin, Türk milletinin adını tarihe altın harflerle yazdığını belirten Özgen, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''İnsanların dövüşü gibi milletlerin savaşları da kendi karakterlerine uygun olarak çeşit çeşit olur. Savaş vardır ki uzaktan tabanca ile yapılan düelloya benzer. Kazanmak için iyi nişancılık, pak el ve biraz da sağlam sinir ister. Çanakkale bu çeşit savaşlardan değildir. Savaş vardır ki kılıçlarını birbirine değdirerek yapılan dövüşe benzer. Dövüşçü ileri gider- gelir ve bu hareketler ile kendini korur. Çanakkale bu çeşit savaşlardan değildir. Savaş vardır ki dar bir çukur içinde ve hançerle dövüşe benzer. Dövüşenler için saha yoktur, ileri geri yoktur. Ya ölüm ya da kazanmak vardır. Burada değil, sinirlerinin kuvvetini kaybeden, bir an için gözünü kırpan mahvolur. İşte Çanakkale bu çeşit bir savaştır. Çünkü harbin bu çeşitten olması bir zaruretti. Çünkü yer, orduların çarpışmasına müsait olmayacak kadar dar, dava, ölüm hiçe sayılacak kadar büyüktü. Bu da yurt için, şeref için, istiklal için ölmekten hiç çekinmediğini bütün bir tarih boyunca göstermiş olan Türk komutanlarının ve Mehmetçiğin cesaretindendir. İşte bu çeşit savaş Türk'ün karakterine daha uygun olduğu için yılmak, geri dönmek karşıdakine dönmüştür.''

    -''ÇANAKKALE MUHAREBELERİ ONUR ABİDESİDİR''-

    ''Çanakkale Muharebeleri, bir yandan başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere, Türk komutanı, Türk askeri ve bunların arkasındaki yüce Türk milletinin gelecek kuşaklarına armağan etmekle gurur duyduğu bir onur abidesidir. Bu onur abidesi, teknolojinin, vatanına bağlı insanın karşısındaki acizliğinin göstergesidir'' diyen Özgen, konuşmasında şunları kaydetti:

    ''Çanakkale, gerektiğinde ölmesini bildiği için yaşamaya hak kazanan insanların haysiyet mücadelesi, Türk milletinin, gelecek kuşaklarına armağan etmekle gurur duyduğu bir onur abidesidir. Bu onur abidesi, teknolojinin, vatanına bağlı insanın karşısındaki acizliğinin göstergesidir. Çanakkale teslimiyete, esarete, acizliğe, korkaklığa, onursuzluğa karşı isyan edenlerin eseri, esarete, acizliğe, korkaklığa, onursuzluğa karşı isyan edenlerin eseri, Türk milletindeki var olma azim ve kararlılığının bütün dünyaya haykırıldığı ve varlığına kastetmiş her türlü düşmanın yüzüne bir tokat gibi çarpıldığı, haklı, haklı olduğu kadar da kutsal kabul edilen bir direnişin başlangıcıdır. Türk milletinin her ferdi, emanetiniz olan tüm değerlere sahip çıkarak, gerektiğinde hiç düşünmeden, tıpkı sizlerin zamanında yaptığınız gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yüce milletimizin ve kutsal topraklarımızın bekası için canlarını seve seve feda etmeye hazır olarak beklemektedir.''

    -DENİZDE RESMİ GEÇİT TÖRENİ-

    Törenler kapsamında Çanakkale Boğazı'nda resmi geçit töreni düzenlendi. Resmi geçit törenini, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve diğer katılımcılar, seyir terasına kurulan platformdan izledi.

    Platformda, gemilerin geçit töreni ekranlardan da yansıtıldı.

    Törende, TCG Oruçreis, TCG Barbaros, TCG Yavuz, TCG Gediz fırkateynleri, TCG Atak, TCG Bora, TCG Kılıç ve TCG Kalkan hücum botları, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4 bot, Şehitler Abidesi'ndeki protokolü ve şehitleri selamladı.

    Bunların denizden geçişi sırasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 6, Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı 3 ve Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı 2 helikopter ile 3 F-16/F-4 uçağı da eşlik etti. Bu sırada, 21 pare top atışı yapıldı.

    Türk Yıldızları Gösteri Grubunun, Şehitler Abidesi'ndeki tören alanında yaptığı gösteri uçuşu büyük ilgiyle izlendi.

    -ERDOĞAN'A ENVERİYE ŞAPKASI HEDİYE EDİLDİ-

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve bazı bakanlar, törenin ardından Gelibolu Yarımadası'nda şehit düşen Mehmetçikler anısına yaptırılan temsili şehitliklere karanfil bıraktı.

    Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz, bu sırada Başbakan Erdoğan'a Çanakkale Savaşları'na katılan Mehmetçiklerin giydiği ''Enveriye'' şapkası ile bir Mehmetçiğin yazdığı mektubun kopyasını hediye etti.

    Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner ile birlikte geçtiği Meçhul Asker Anıtı'na Türk Kızılıyı İstanbul Şubesi Gençlik Kolları tarafından Türkiye'nin 81 ilinden getirilen toprağı döktü.

    Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Erdoğan, Diyarbakır'ın Kulp ilçesinden ve Siirt'ten gelen öğrencilerle de hatıra fotoğrafı çektirdi.

    -NOTLAR-


    Tören için abidenin ayakları çiçeklerle donatıldı. Tören alanının iki tarafına Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük boy portresi yerleştirildi.

    Çanakkale Savaşları sırasında Mehmetçiğin giydiği enveriye kıyafetli askerler de törende hazır bulundu.

    Tören dolayısıyla, 76 metre uzunluğundaki bayrak direğine yaklaşık 300 metrekare büyüklüğündeki Türk bayrağı asılırken şehitlik bayraklarla donatıldı.

    Başbakan Erdoğan ve bakanlar, Çanakkale'den Gelibolu Yarımadası'na ''Oba'' adlı helikopterle geldi.

    Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanları da Şehitler Abidesi'ne 2 ayrı helikopter ile gelerek, tören alanına birlikte girdiler.

    Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner, tören alanına girdiği sırada tribünlerdeki izleyiciler sevgi gösterisinde bulundu. Koşaner de vatandaşların yanına giderek, onlarla bir süre sohbet etti.

    Burada Orgeneral Koşaner'e Bosna Hersek ordusunda görevli Tuğgeneral Senad Marşoviç tarafından Birinci Dünya Savaşı'nın başladığı ilk yer olan Saraybosna'daki Latin Köprüsü'nün sulu boya tablosunu hediye etti.

    Törene vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, güvenlik önlemleri üst seviyede tutuldu.




    Çanakkale Şehitler Abidesi'nde tören Yorumları