Davutoğlu: Olumlu her adımı kabul ederiz   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-18-2011 (15:36)   Son Mesaj: 03-18-2011 (15:36)    Cevap: 0    Gösterim: 424  

    03-18-2011

    Davutoğlu: Olumlu her adımı kabul ederiz

    Davutoğlu: Olumlu her adımı kabul ederiz


    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'ya yönelik aldığı kararı ile ilgili, 'kayıpların bir an önce sona ermesi yönünde atılacak her adımı olumlu telakki ederiz" dedi.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'ya yönelik kararı sonrasında sivillere dönük saldırıların durmasını ve Libya halkının acılarını derinleştiren yeni durumlarla karşı karşıya kalmamayı umut ettiklerini belirtti.
    Davutoğlu, yurt dışında görevli oldukları sırada şehit edilen Bakanlık mensupları ile diğer kamu görevlileri ve aile fertlerini anmak üzere, Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki Dışişleri Şehitliği'nde düzenlenen törene katıldı.

    Törenin ardından basın mensuplarının soruları üzerine BM'nin Libya kararını değerlendiren Davutoğlu, "Libya ile tarihi bağları olan, Libya'daki her bir kardeşinin acısını kendi acısı olarak gören bir millet olarak Libya'daki bu acıların, sivil katliamlarının ve kayıpların bir an önce sona ermesi yönünde atılacak her adımı olumlu telakki ederiz" dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin Arap Birliği ve Afrika Birliği kararlarını desteklediğini ifade ettiğini hatırlatan Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin Arap Birliği'nin müracaatı ile bir karar aldığını ve bu kararın ana çerçevesi itibariyle Arap Birliği'nin beklentileri doğrultusunda olduğunu kaydetti. Davutoğlu şunları söyledi:

    "BM'nin 7. maddesinin çerçevesine dayanarak alınan bu karar zaten bağlayıcı niteliktedir. Biz bu kararın çerçevesinde Libya'da kalıcı barışın tesis edilmesi ve sivil kayıpların önüne geçilmesi, saldırıların durması yönünde olumlu bir gelişme niteliği taşımasını bekliyoruz. Türkiye her zaman Libya'da barışın tesisi yönündeki çabalara katkıda bulunmaya hazırdır ve bunu hep vurgulayagelmiştir. Biz her zaman ilkesel olarak Ortadoğu'da son dönemde yaşanan dönüşümlerin ve halkın haklı taleplerinin yöneticiler tarafından dikkate alınması gerektiğini vurguladık. Libya bu konuda istisna değildir. Her düzeyde Libya'da yönetime de bu telkinlerde bulunduk. Bu taleplerin yerine getirilmesi ve bu sürecin işletilmesi gerekirken sivillere yönelik saldırıların sürmesi tabii haklı infiallere sebebiyet vermiştir. Umut ederiz ki bu karar sonrasında bu saldırılar durur ve Libyadaki kardeşlerimizin acılarını derinleştiren yeni durumlarla karşı karşıya kalmayız."

    Kararın Libya'ya ve bölgeye hayırlı olmasını dileyen ve herkesi sorumlu davranmaya, gerekli adımları atmaya çağıran Davutoğlu, saldırıların bir an önce durması çağrısında bulunduklarını ifade etti.

    "Öncelikle akan kanın durması lazım. Kararın öngördüğü gibi ateşkesin bir an önce sağlanması lazım. Bu konuda saatleri bırakın, dakikalar bile yeni kayıplara sebebiyet veriyor. Bu ateşkesin sağlanması ve kararın öngördüğü adımların atılması ve bu bunalımın bir an önce aşılması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuşan Davutoğlu, temaslarının sürdüğünü, karara paralel dün gece geç vakte kadar ilgili arkadaşlarla kriz masası çerçevesinde çalışmalar sürdürdüğünü anlattı.

    Davutoğlu, gelecek günlerde de bu konuda aktif olarak neler yapılabileceğini ele alacaklarını bildirdi.




    Davutoğlu: Olumlu her adımı kabul ederiz Yorumları