Japonya için cuma hutbesi okutuldu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-18-2011 (14:56)   Son Mesaj: 03-18-2011 (14:56)    Cevap: 0    Gösterim: 820  

    03-18-2011

    Japonya için cuma hutbesi okutuldu

    Japonya için cuma hutbesi okutuldu


    Japonya'da geçtiğimiz hafta yaşanan 8.8'lik deprem ve ardından meydana gelen Tsunami dolayısıyla Japon halkının acılarının paylaşılması için Cuma namazı sonrasında Türkiye genelindeki camilerde hutbe okutuldu.

    Kocatepe Camisi'nde Cami İmam Hatibi Mehmet Ali Kuştaşı'nın okuduğu hutbede, Türkiye'nin öteden beri sıcak ve dostane ilişkiler içinde bulunduğu Japonya'da büyük bir doğal afetin yaşandığı ve felaketin etkilerinin halen devam ettiği hatırlatıldı.
    Alınan bütün tedbirlere rağmen yüzlerce insanın bu felakette hayatını kaybettiği, binlerce insanın da yaralandığı belirtilen hutbede, insanların nice mağduriyet ve mahrumiyetler yaşadığına işaret edildi.

    Hutbede, şunlar kaydedildi:

    ''İnsanlık ailesi adına hakikaten acı, üzücü, düşündürücü, ibret ve ders verici nice tablolara hep birlikte tanık olduk. Tabi afetler karşısında insanın ne derece çaresiz kaldığına tüm dünya şahit oldu. Şüphesiz yüce kitabımıza göre insanoğlu dünya hayatında, sıkıntı, bela, musibet ve felaketlere maruz kalabilir. Bu olaylar hangi coğrafyada vuku bulursa bulsun ders çıkarıp tedbir almak, hem dini hem de insanî bir görevdir. Diğer taraftan felaketlerin açtığı yaraların tamiri de ancak insanlığın el birliği ile mümkündür. Bu itibarla hangi dine, hangi etnik kökene, hangi coğrafyaya ait olursa olsun tüm insanlığı ortak bir aile gibi gören yüce dinimizin öğretileri gereği Japon halkının acısını acımız, felaketini felaketimiz, sönen binlerce hayatı insanlık ailesinin kaybı olarak telakki ediyoruz. Geride kalan sahipsizler, öksüzler insanlık ailesinin yetim ve öksüzüdür. Bu vesileyle Japon halkına millet olarak gönülden baş sağlığı diliyor, Mevla'mızın tüm insanlığı bu tür felaketlerden korumasını niyaz ediyoruz.''

    Türkiye'deki tüm camilerde okunan hutbe, Tokyo Türk Diyanet Camisi'nde de İmam Hatip Ensari Yentürk tarafından okundu.

    -ŞEHİTLER DE ANILDI-

    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla cuma hutbesinde şehitliğin önemine de işaret edildi. Çanakkale Zaferi konusunda hutbenin okunduğu Kocatepe Camisi'nde vatan, bayrak, bağımsızlık gibi değerlerin, Türk Milleti nezdinde çok özel bir yere sahip olduğu, herkesin bu değerlere bağlı olması gerektiği belirtildi. Hutbede, ''Bunlar için malımızı, canımızı, her şeyimizi feda edebilmeliyiz. Nitekim dinimizde, kutsal değerler uğruna canını feda edenler 'şehit' olarak nitelenmiştir'' ifadesine yer verildi.

    Şehitliğin anlatıldığı ayetlerin de hatırlatıldığı hutbede, şunlar kaydedildi:

    ''Bizler kahramanlık örnekleri ve zaferlerle dolu bir tarihe sahibiz. Şüphesiz bu kahramanlık destanlarından biri de Çanakkale Zaferidir. Bu zaferin, milletimizin tarihini taçlandıran olaylar arasında, önemli bir yeri vardır.

    Kurtuluş savaşımızın başkumandanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale'de askerimizin manevi gücünü şöyle anlatmaktadır: 'Karşılıklı siperler arası sekiz metre, yani ölüm muhakkak. Birinci siperdekiler, hiçbiri kurtulamayarak şehit düşüyor. İkinci siperdekiler onların yerine geçiyor. Fakat ne kadar gıpta edilecek itidal ve tevekkül ki, öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor, hiçbir tereddüt bile göstermiyor, sarsılmak yok! Okuma bilenler ellerinde Kur'an-ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler Kelime-i Şahadet getirerek yürüyorlar. Bu, Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren, şâyân-ı hayret ve tek bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale muharebesini kazandıran bu yüksek ruhtur.' Bu mücadelede yurdun dört bir tarafından eli silah tutan vatan evladı görev almış, tek yürek ve yekvücut olarak savaşmıştır. Cephede inançlı bir asker, cephe gerisinde ise merhametli bir insan olmanın eşsiz örneklerini veren Mehmetçik, hastaya, hastaneye, silahsıza ve teslim olana ateş etmemiş, esire misafir muamelesi yapmıştır.''

    Çanakkale'de sergilenen inanç ve ruha, aynı beraberlik ve dayanışmaya ihtiyaç bulunduğuna işaret edilen hutbede, Çanakkale ve benzeri zaferlerde şahlanan ruhun, Türk Milleti'nin mayasını oluşturan iman ve kardeşlik ruhu olduğu, bu ruh yaşatıldığı sürece, üstesinden gelinemeyecek bir sorun kalmayacağı vurgulandı.

    Milletin huzur ve bekasının, bu inançla yetişmiş nesillere sahip olmakla mümkün olduğu belirtilen hutbede, bunun için, gençlere Çanakkale destanının ardındaki bu ruhu anlatması ve değerlerin kıymetinin öğretilmesi gerektiği kaydedildi.




    Japonya için cuma hutbesi okutuldu Yorumları