Hamzaçebi: Bedelli referandum konusu değil   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-18-2011 (12:38)   Son Mesaj: 03-18-2011 (12:38)    Cevap: 0    Gösterim: 544  

    03-18-2011

    Hamzaçebi: Bedelli referandum konusu değil

    Hamzaçebi: Bedelli referandum konusu değil


    CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın bedelli askerlik konusunu referanduma götürebileceklerini söylediğini hatırlatarak, "Bunlar referandumluk konular değildir. Basit konulardır" dedi.

    Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP'nin bedelli askerlik teklifiyle ilgili açıklamalarına cevap verdi. Teklifin içinde geliri düşük gençlerin bedelsiz olarak askerlik yapmalarına ilişkin bir düzenlemenin de bulunduğunu ifade eden Hamzaçebi, bunun çok açık ve net bir teklif olduğunu, anlaşılmayacak birşey bulunmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın, CHP'nin teklifinin bir proje olmadığını söylediğine işaret eden Hamzaçebi, böyle şeylerin ayaküstü konuşulmayacağını dile getirdiğini hatırlattı.
    Öte yandan Başbakan'ın, bedelli askerlik konusunu seçimlerden sonra yapılacak Anayasa değişiklikleri çerçevesinde referanduma götürebileceklerini söylediğine dikkat çeken Hamzaçebi, "Başbakan'a tavsiyemiz ayak üstü açıklama yapmasın. Önce bizim teklifimizi okusun. Bu teklif sadece bir bedelli askerlik teklifi değildir. Az gelirli gençlere, bedelsiz olarak temel askerlik eğitimlerini yaparak askerlik görevini yerine getirmiş olma imkanı da getirilmektedir. Başbakan Erdoğan işin bu tarafını ya bilmiyor, ya da bildiği halde saptırıyor" diye konuştu.

    Bu teklifin, hesabı kitabı yapılan ciddi bir proje olduğunu dile getiren Hamzaçebi, "Ortada ciddi bir proje olmasa Başbakan, 'referanduma götürürüz' demezdi" değerlendirmesini yaptı. Başbakan Erdoğan'ın, 12 Eylül referandumundan 3 gün önce katıldığı bir televizyon programında bu konunun Anayasa'nın kabulünden sonra değerlendirilebileceğini belirterek bir umut vaadettiğini, beklenti yarattığını dile getiren Hamzaçebi şöyle konuştu: "Sayın Başbakan bizim teklifimizi şimdi elinin tersiyle bir kenara atmıyor. Yine bir beklentiye oynuyor. Seçim sonrasındaki Anayasa değişikliği paketi içine bunu dahil etmek suretiyle referanduma sunacağını söylüyor. Bunlar referandumluk konular değildir. Basit konulardır. Bir kanuna bir madde eklenecek veya eklenmeyecek. Görüşünüz evet olabilir, hayır olabilir. Bunu açıklıkla ifade etmekte yarar var. Ben sayın Başbakan'a, görüşünü daha açık ifade etmesini öneriyorum. Bu kadar uzatmaya, tekrar umut tacirliği yapmaya gerek yok."

    Hamzaçebi, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, bedelli askerlik projesi nedeniyle yaptığı firavun benzetmesine de cevap verdi. Firavunun gücü ve iktidarı simgelediğine işaret eden Hamzaçebi, güç ve iktidarın yönetimde olduğunu söyledi. Çelik'e, Mısır tarihini daha iyi okumasını tavsiye eden Hamzaçebi, firavunun, iktidarın halk üzerinde nasıl bir baskı aracına dönüştüğünü simgelediğini vurguladı. Firavununyalnız olmadığını kaydeden Hamzaçebi, firavunun yanındaki Karun'un, siyasi güce yaslanarak servet elde edilmesini, Belam'ın ise servetin, iktidarın, gücün din ile meşrulaştırılmasını ifade ettiğini anlattı. Hamzaçebi, "Bu üç karakter, Firavun, Karun, Belam karakreti, bu tablo bugünkü AK Parti hükümetine daha uygun düşmektedir. Sayın Çelik tarihi okursa bu fotoğrafın AK Parti ile nasıl örtüştüğünü görecektir" şeklinde konuştu.




    Hamzaçebi: Bedelli referandum konusu değil Yorumları