Mayınlı araziler devlette kaldı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-18-2011 (12:56)   Son Mesaj: 03-18-2011 (12:56)    Cevap: 0    Gösterim: 593  

    03-18-2011

    Mayınlı araziler devlette kaldı

    Mayınlı araziler devlette kaldı


    Suriye sınırındaki mayınlı alanda "toprak kullanım karşılığı ihale"den vazgeçildi. Firmalardan yeni teklifler alındı, 600 bin mayının temizliği için milyarlık bütçe ayrıldı.

    Metin Can'ın haberi
    Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi çalışmalarında sona gelindi. 911 km'lik alanı kapsayan projeye ilişkin yerli ve yabancı 20'ye yakın firma, Milli Savunma Bakanlığı'na tekliflerini sundu. Daha önce planlanan 'toprak kullanım hakkı esası üzerinden ihale' fikri tamamen ortadan kalktı. Devlet tüm masrafı kendisi üstleniyor. Böylece Türkiye'de geçen senelerde büyük tartışmalara neden olan mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunda yeni bir döneme girildi. Hatırlanacağı üzere mayınların temizlenmesinin milyarlarca dolar tutacağı, bu nedenle temizlik yapan firmaya arazinin kullanım haklarının 44 yıllığına verilmesi tartışılmıştı. İhaleye İsrailli firmaların da katılıyor olması tartışmanın boyutunu daha da artırmıştı.

    SİL BAŞTAN

    Mayınlı arazilere ilişkin yeni çalışma takvimi Ocak 2011'de start aldı. Bu tarih itibarıyla ihale yetkileri kısa adı NAMSA olan NATO İkmal ve Bakım Ajansı yerine Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) devredildi. NAMSA ihale konusunda danışman olarak konumlandırıldı. Bu adımla birlikte süreç de hızlandı. Bakanlık, konuya ilişkin 2009 yılında çıkarılan 5903 Sayılı Kanun'u baz alarak detaylı bir çalışma başlattı. Bu çerçevede Anayasa Mahkemesi'nin kanunda iptal ettiği maddeler dikkate alındı. Bu nedenle çalışmalar ihalenin bedeli neyse devlet kaynakları tarafından karşılanması yönünde ilerledi.

    FİRMALAR BELİRLENDİ

    Bakanlık ocak ayında yerli ve yabancı firmalardan teklifler almak için duyuruya çıktı. Son başvuru tarihi de yarın (18 Mart) olarak belirlendi. Edinilen bilgiye göre 8 ayrı ülkeden 20'den fazla teklif geldi. Yerli firmaların ağırlıkta olduğu konsorsiyumlar ihale bedelini 500 milyon euroya kadar indirdi.

    AVRUPA'YI BESLERİZ

    İhaleye teklif veren Ortadoğu Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Emin Ergin'e göre Türk firmaları bu yarışta önemli bir oyuncu olacak. Kendilerinin Hollanda merkezli bir firma ile yarışa katıldıklarını belirten Ergin, "Burası dünyanın en verimli topraklarından birisi. Burada gerçekleşecek tarımla tüm Avrupa'yı doyurmak mümkün" diyor.

    20 YILLIK SERÜVEN

    Mayınların temizlenmesi 1992'den bu yana gündemde. Ancak yüksek maliyet nedeniyle hep ertelendi. 2009'da ihaleyi alan firmanın arazinin tarım kullanım hakkını da almasına karar verildi. Ancak Anayasa Mahkemesi bunu iptal etti. Yeni süreç 2011'de başladı. Mayısta tamamlanacak ihalenin tüm maliyetini devlet karşılayacak.

    600 BİN MAYIN VAR

    911 Km'lik alanda 600 bin mayın bulunuyor. Arazi altı bölgeye ayrıldı. Buna göre; 1'inci bölge Cizre-Nusaybin (140 km), 2'nci bölge Nusaybin- Ceylanpınar (124 km), 3'üncü bölge Ceylanpınar-Akçakale (110 km), 4'üncü bölge Akçakale-Çobanbey (156 km), 5'inci bölge Çobanbey- Hassa (101 km) ve 6'ncı bölge Hassa-Denizgören (280 km)

    SABAH




    Mayınlı araziler devlette kaldı Yorumları