Kürt sorunu anadilde eğitimle çözülür   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-18-2011 (11:54)   Son Mesaj: 03-18-2011 (11:54)    Cevap: 0    Gösterim: 503  

    03-18-2011

    Kürt sorunu anadilde eğitimle çözülür

    Kürt sorunu anadilde eğitimle çözülür


    STRATEJİK Düşünce Enstitüsü’nün ‘’Kürt Sorununa Çözüm İçin Öneriler’’ raporunda, ‘anadilde eğitim’ ve ‘özerklik’ tartışmalarının korkmadan ele alınması, anadilin, eğitim de dahil kamusal alanda kullanılabilmesi önerildi.

    STRATEJİK Düşünce Enstitüsü"nce (SDE) hazırlanan ""Kürt Sorununa Çözüm İçin Öneriler"" raporunda, ""Kürt meselesine yönelik bir çözüm planı, her şeyden önce anadilin, başta eğitim olmak üzere kamusal makamlarla olan ilişkilerde kullanılması talebini karşılamalıdır"" görüşü savunuldu. SDE Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, raporun açıklanması öncesinde yaptığı konuşmada, Kürt sorununun uzun yıllardır Türkiye"nin kaynaklarını, enerjisini tükettiğini söyledi.
    Serinkanlı biçimde ele alınmalı

    SDE uzmanı Bekir Berat Özipek de, 22 Ocak"taki çalıştay sonucunda oluşturulan raporu açıkladı. Raporda, bugün gelinen noktada en önemli imkanın mevcut çatışmazlık hali olduğu belirtildi. Raporda, 12 Eylüldeki anayasa referandumundan çıkan sonucun da çözüm konusunda son derece önemli etki yaptığına dikkat çekildi.

    Çözüm sürecinde somutlaşan tartışmaların "anadilde eğitim" ve "özerklik" olduğu belirtilen raporda, ""Her iki meselenin de yapıcı bir tartışmaya konu edilmediğinin görüldüğünü ancak makul ve serinkanlı biçimde ele alındığında bu konularda sanıldığı gibi uzlaşmaz çelişkilerin mevcut olmadığı tespitinin yapılabileceği"" ifade edildi. Kürtçe ""anadilde eğitim"" talebinin, bugünkü aşamada diğer bütün kültürel taleplerin ötesine geçtiği vurgulanan raporda, ""Bu talep, hükümetin veya devletin, çözüm sürecinde bölünme kaygılarına teslim olmadan, önemli bir siyasi adımı hayata geçirip geçiremeyeceğini gösterecek olması bakımından da çözüm bekleyen kamuoyu açısından simgesel bir önem taşımaktadır"" görüşü bildirildi.

    Silahlar devreye girmemeli

    Raporun, ""Atılması gereken adımlara ilişkin öneriler"" bölümünde de süreci ilerletebilmek bakımından, silahların devreye girmesinin mutlak surette engellenmesi, çatışmama durumunun muhafaza edilmesi, açılım politikasının yürütülmesi sürecinde hiçbir talebin peşinen reddedilmemesi ve kamusal müzakereye açılması gerektiği belirtildi.Yerel yönetim reformunun gündeme alınması önerilen raporda, ""Kürt meselesine yönelik bir çözüm planı, her şeyden önce anadilinin, başta eğitim olmak üzere kamusal makamlarla olan ilişkilerde kullanılması talebini karşılamalıdır. Bu bağlamda, bu talebin nasıl realize edileceğinin tartışılması ve bu doğrultuda inisiyatif ortaya konulması önemlidir"" ifadelerine yer verildi.

    Rapor, ""Onlarca yıl süren şiddet ortamının meydana getirdiği tahribatın üstesinden gelmek ve barışı tesis etmek, Cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez bugün, ulaşılabilir bir hedefi ifade etmektedir. Sorunun çözümü, bu ülkede yaşayan herkes açısından siyasi olmaktan önce ahlaki bir ödev olarak ortaya çıkmaktadır"" ifadeleriyle son buldu.

    Star




    Kürt sorunu anadilde eğitimle çözülür Yorumları